VITAAL OUD: VAN NICE NAAR NEDERLAND

43 Views

4e Reisverslag van de fietstocht van Nice naar Nederland, via de ‘Route Napoleon’ N85 door de Alpen.
Deze week van Grenoble naar Luxemburg.

Dag 7
Coublevie – Bourg en Bresse –
133 km


File

In vrijheid fiets ik het poortje van het voetbalveld door. Eerst moet ik terug maar de Mc Donalds waar ik gisteravond was. Op de rotonde bij Mc. Donalds neem ik de verkeerde afslag en na een kilometer vind ik het vreemd dat de route op mijn GPS nog niet in beeld is. Ik zoom wat uit op de GPS en merk dat ik de verkeerde kant op ga. Draaien en terug naar de rotonde. Daar staat een richtingaanwijzer, met levensgroot Bourg en Bresse via de D1075. Al snel zit ik op de route en fiets de stad uit. Het gaat weer gestaag omhoog in tegenovergestelde richting staat een kilometers lange file de stad in. De stilstaande automobilisten kijken naar de zwoegende fietser. Ja ik ga niet snel, maar in ieder geval sneller als stilstaande auto’s op deze maandag morgen.
Bij Chirens ligt aan de andere kant van een berg de eerder geplande camping waar gisteren nog heen wilde. De weg gaat berg op en gaat dan over op een onverharde weg. Ik neem een besluit. Ik ga niet meer op onverharde wegen rijden. Dan maar terug. Ik ga terug naar de D1075, dan weet ik zeker dat ik naar Bourg en Bresse ga. Maar ook die route klimt weer lekker. Dit is mijn maandagmorgen gym. Bij Les Abret ga ik bij Lidl eten halen. De bekende voorraad van melk, kaas, broodjes, worst en fruit. Brandstof voor het lichaam.
Ondanks dat het een hoofdweg is, is niet echt druk. Het is een glooiend landschap en ik ga nu richting Rhône dal. Rond de middag ben ik in Morestel. Ik had een andere toeristische route naar de Rhone willen rijden, maar de D1075 naar Bourg en Bresse loopt ook naar de Rhone. Ik besluit die weg te volgen. Bij Sault-Brenaz passeer ik de Rhône. De Rhône loopt naar de Middellandse Zee in het zuiden. Meer naar het noorden is de Saome , Moesel en de Maas de monden in De Atlantische oceaan of Noordzee via de Rijn. Ik moet dus nog naar een ander dal. Vanaf Sault-Brenaz loopt en mooi fietspad langs de Rhone.

Fietspad langs de Rhône Fietspad langs de Rhône

Zelf een kasteel staat aan de ander oever. Helaas moet ik na 5 km al weer van het fietspad af naar de D1075. Het is 15:00 uur en zit al op 75 km. Ik besluit door te fietsen naar Bourg en Bresse. Daar zit ik weer in mijn dagplanning. Op de route zijn geen echt bijzondere dingen te zien. Het schiet lekker op, het is wel vreemd want het is een vierbaansweg met in het midden vangrails. 10 km voor Bourg en Bresse meen ik bij een rotonde een bord autoweg te zien. Ik neem een afslag eerder maar toch twijfel ik. Na een hoop kleine singelwegen besluit ik naar de D1075 terug te gaan. Bij die oprit staan geen verboden voorfietsers en zo kom ik in Bourg en Bresse.

Gesloten.
De camping municipale ligt dicht bij het centrum. Maar dan komt de verrassing na 125 km. De poort van de camping zit dicht. Het bord met meer Franse tekst is mij duidelijk. Ik vraag een meisje naar een andere camping maar ze weet niks, maar wel dat deze camping al een jaar dicht zit. Ik raap weer alle moed bij elkaar. In de GPS ga ik op zoek naar een camping. Op vijf kilometer is een boerencamping. Dat moet dan maar. De GPS brengt mij via landelijk gebied bij de kleine boeren camping in Bon Repos. Er staat één caravan en een camper. De boer zegt dat zes euro voldoende is. Hij maakt mij wel duidelijk dat de kalveren vannacht veel lawaai zullen maken. Ze zijn voor het eerst bij de moeder weg. Ach, ik slaap wel. Na een perfecte douche en wassen en scheren voel ik mij herboren; Toch heb ik 133 km gereden.
Bij de camper zie ik een vrouw. Het lijkt of ze alleen is. Regelmatig zie ik haar kijken. Ik sta ca 30 m verder onder de bomen. Ik verwacht dat ze nog wel wil weten wie ik ben. Na enige tijd komt ze van het toilet terug en bij mij langs. Ze spreekt mij in het Frans aan. Ik probeer Engels en Duits, maar ook dat wil niet. Ik maak duidelijk dat ik van Nice naar Nederland fiets. Dat is haar wel duidelijk. Dan vraagt ze un café. Nou dat versta ik wel. Ik word op de koffie uitgenodigd. Maar hoe gaan we praten. Vorig jaar lukte het in Italië om met alleen Italiaans sprekende campingburen met Google translate, elkaar het nodige duidelijk te maken. Ik ga aan de koffie en als ze een gesprek wil beginnen pak ik de mobiele telefoon en spreek op Google translate de tekst in het Nederlands in. Dan krijgt zij de telefoon en hoort de tekst in het Frans. Zo voeren we hele gesprekken.

Een selfie met Brigitte Een selfie met Brigitte

Ze heet Brigitte en leeft in de camper en trekt in de zomer door Frankrijk. Ze heeft wel een dochter, is 58 jaar en alleenstaand. Met de vertalingen over mijn woonplaats Duiven heeft ze moeite. Steeds hoort ze Duiven. Ik maak haar duidelijk dat het de woonplaats is. Ik had haar al een kaartje met mijn gegevens gegeven en de website heeft ze ook al bekeken. Na de koffie komt een soort pruimenlikeur op tafel en dan wordt het daarna best gezellig, maar toch is het tijd om de slaapmat op te zoeken. We maken nog een Selfie en ik bedank Brigitte voor de gastvrijheid. Wat een leuk contact.
De kalveren roepen de hele nacht om hun moeder. Toch kan ik wel slapen.
—————————————————————-

Dag 8
Bon Repos – Beaune
119 km

Hitte
Als ik ‘s morgens vertrek probeer ik de route naar Bourg en Bresse terug te rijden. Na een paar kilometer herken ik niets van gisteren. De nieuwe route naar Beaune zit al in de GPS. Als ik de kaart uitzoom blijkt dat ik naar het oosten rij en ik moet naar het westen.
Na vijf km ben ik al op de route en zeker al 10 km van Bourg en Bresse. Het is de D79 , een kaarsrechte weg. In Saint Julien – Ressouze haal ik eten in een kleine winkel. In het parkje ga ik een bank zitten. Een vrouw in een passerende auto kijkt zo lang, dat de heftig moet bijsturen om een boom te ontwijken. Blijkbaar komen hier geen vreemdelingen. De schoolkinderen lopen allemaal hand in hand in een rij in een geel hesje. Ze lopen naar een bus. Alle kinderen hebben een hoedje tegen de zon op. Dat zegt genoeg voor vandaag. Het zal wel weer erg warm worden. De kinderen hebben een schoolreisje.

Franse schoolkinderen op weg naar het schoolreisje. Franse schoolkinderen op weg naar het schoolreisje.

Ik heb een fiets tochtje. Het is maar wat je leuk vindt. Na het gaat het over de rechte weg verder. Het is een landbouwgebied in de omgeving van de rivier la Saone.
In de plaats Manteny wordt mijn aandacht getrokken door een super groot standbeeld van een Haan. Waarom een haan. De haan is geschonken door de plaatselijke metaal fabriek; Jacquette Metaal Service. http://www.jacquetmetalservice.com.

De super Haan De super Haan

Water
Onderweg kom ik ook steeds meer versierde rotondes met fietsen tegen. De tour de Frans zal door de dorpen komen. Ik weet dat de tour in juli van start gaat maar ik weet niet de route. Ik hoop ze voor te blijven.
De zon brand er lekker op los en mijn water is op. In de plaats Suisery zie ik iemand bij een terras. Ik wil het kleine pleintje op draaien en heb de bidon al in de hand. Ik sta ze goed als stil als ik door het evenwicht raak en ik val gewoon om. De dame komt aanrennen en bij het overeind krabbelen laat ik de bidon zien en zeg aqua. Ik maak duidelijk dat ik niets heb en ze vult de fles. Ik kan weer fietsen en vooral veel zweten. De fles is al snel leeg en onderweg vraag ik nog een keer om water. Steeds krijg ik heerlijk koud water. Zo werk je op een dag wel 2,5 liter water en een liter melk weg. Zonder water is met temperaturen boven de 30 graden niet te fietsen.
Om 16:00 uur ben ik aan de rand van Beaune. Ik zoek de Carrefour winkel en haal eten voor vanavond en morgen vroeg. Dan ga ik in het centrum op zoek naar de camping Les Cent Vignes. Ik kook mijn eten en drink in deze Bourgondische wijnstreek een glas wijn.

Mijn Spaghetti a la Henk. Mijn Spaghetti a la Henk.

Mijn buren zijn een man en vrouw uit Leiderdorp. Ze hebben samen naar Santiago de Compostella en ook naar Rome gefietst. Veel bekende dingen halen we als herinnering op.
Ook vanavond moet ik weer op tijd naar bed. Er is weer onweer en regen deze avond en nacht.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter
Op de foto met Brigitte . Een leuke ontmoeting op de boeren camping.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).