‘Als je met klei draait, vergeet je alles’

3 Views

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

 

Naam?

“Ans Stronkman-Buiting. Mijn man en ik zijn in de oude konijnenschuur van mijn vader een pottenbakkerij begonnen: de Ooyse Kleischuur.”

 

Bedrijf?

“Het pottenbakken is als hobby begonnen. Dat is het nog steeds, maar sinds juni heb ik er ook mijn beroep van gemaakt. Doordeweeks geef ik vaste cursussen en op vrijdag of zaterdag kunnen mensen een workshop volgen, waarin ze gaan draaien of boetseren. Wij maken dat werk verder af door bijvoorbeeld te glazuren. Als je met klei aan het draaien bent, vergeet je alles om je heen: je bent vrij van alle zorgen. Op de middelbare school deed ik al veel met klei. In 2013 volgde ik een cursus op de volksuniversiteit en daarna ben ik verschillende keren naar Frankrijk geweest, om een week lang het draaien van klei te oefenen. Mijn eerste, ingezakte vaasje heb ik hier zelfs nog staan. Het is de kunst om de juiste spanning in de klei te houden, waardoor de vorm blijft behouden.”

 

Vrije tijd?

“Dan zit ik vaak in de tuin, bij mijn kippen.”

 

De Liemers?

“Ik zit in de bevoorrechte positie dat ik hier geboren ben, in Ooy. Mijn moeder is zelfs nog in dit huis geboren. Hiervoor hadden we een horecazaak in Pannerden: daar komt mijn man vandaan.”

 

Mooiste plekje?

“Ik loop heel graag de Leuvense weg in, over de dijk. Je kijkt dan prachtig over de Rijnstrangen uit.”

 

Lokaal?

“Cursisten komen best wel een eind uit de omgeving. Vooral bij de workshops komen ze overal vandaan, doordat ze ons op internet vinden. Dat is heel leuk!”

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!