Bewoners planten opnieuw bomen en struiken voor een mooier buitengebied

34 Views

Bewoners in het buitengebied van Duiven, Groessen en Loo planten opnieuw streekeigen bomen en struiken. Zij doen mee aan het beplantingsproject ‘Duiven, Groessen en Loo in het Groen’, een samenwerking van de gemeente Duiven, de dorpsraden Groessen en Loo, provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Op zaterdag 9 maart is er vanaf 10.30 uur een feestelijke uitdeeldag van het plantmateriaal aan een derde groep van 24 deelnemers op het erf van de familie van Huet aan de Ploenstraat 17 in Duiven. Burgemeester De Lange deelt de eerste boom van het beplantingsproject uit waarna deze ter plekke wordt aangeplant.

Programma plantdag
De plantdag begint om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur:
– Ontvangst en inloop met koffie en thee.
– Welkomstwoord door burgemeester De Lange van de gemeente Duiven.
– Openingshandeling plantdag.
– Uitleg over vervoer en aanplant van het materiaal door Ruud Borkes, adviseur SLG.
– Opladen van het plantmateriaal.
– Einde uitdeeldag.

Vrijwilligers helpen de deelnemers bij het laden en lossen van de ruim 9.600 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en van ruim 220 knot-, laan- en hoogstamfruitbomen.

Groenspreekuren
Grondeigenaren konden op een zogenaamd Groenspreekuur in Groessen, Loo en Duiven hun individuele beplantingswensen voorleggen aan adviseur Ruud Borkes van SLG. Samen is een uitgewerkt beplantingsplan gemaakt. Voor dit Groenspreekuur konden bewoners zich voorbereiden met een handreiking, fruitlijst en schetspapier door hun eigen wensen op papier te zetten.

De Groenspreekuren waren kosteloos en kwamen voort uit het beplantingsproject ‘Groessen en Loo in het Groen’. ‘Duiven, Groessen en Loo in het Groen’ is een samenwerking van de dorpsraden Groessen en Loo en SLG in opdracht van de gemeente Duiven en komt voort uit de bewonersprocessen Levend Landschap, die momenteel in beide dorpen aan de gang zijn. De afgelopen twee jaar zijn er in dit project door de bewoners al meer dan 21.000 stuks streekeigen bomen en struiken geplant op eigen terrein.

Landschap aantrekkelijker
Op basis van alle individuele beplantingsplannen is nu de derde gezamenlijke bestelling gedaan. Na ontvangst van hun beplanting op zaterdag 9 maart, zetten deelnemers ook deze bomen en struiken in de grond en hebben Duiven, Groessen en Loo een groener en streekeigener buitengebied. Door gebruik te maken van streekeigen soorten wordt het landschap aantrekkelijker voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).