Bijzonder project: de meisjes van ‘39’

248 Views

Willem Franck is bezig met een bijzonder project. Een project dat zorgvuldig en met veel geduld moet worden uitgevoerd. Want het gaat over mensen. Joodse mensen die in Zevenaar leefden rond de Tweede Wereldoorlog.

Voor de oorlog woonden er 49 Joden in Zevenaar. Jong en oud, sommigen bekend en beroemd, anderen gewoon, zoals jij en ik. Ze maakten deel uit van de samenleving in Zevenaar en hadden een winkel of werkten bij een bedrijf. De kinderen gingen naar school en speelden buiten met de kinderen in de buurt.

Maar de nazi’s in Duitsland hadden het plan om alle Joden in de wereld te vermoorden. Ook die in Zevenaar. Dus toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen, waren de Joden op hun hoede. Zij die de mogelijkheid hadden vertrokken naar Engeland en naar Amerika. Maar de meesten wilden dat niet, want hier hadden ze hun huis en hun bestaan. Sommigen doken daarom onder. Ze verstopten zich, zodat de Duitsers ze niet konden vinden. Maar vaak lukte dat niet. Ze werden verraden, ontdekt en afgevoerd naar een vernietigingskamp. Na de oorlog, waren er nog maar veertien Joden in Zevenaar.

Synagoge Grietsestraat

In de Grietsestraat stond een synagoge. Een tegel met tekst herinnert hier aan. Bij een bombardement in februari 1945 werden de synagoge en de huizen eromheen volledig verwoest.

Na de oorlog zijn er veel boeken en artikelen geschreven over wat er gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is veel onderzocht en verzameld. Willem Franck hoorde van zijn ouders en andere mensen veel verhalen over die tijd. Verhalen die gingen over gewone mensen die ongewone dingen meemaakten…  >> Lees verder op de website van De Liemers Helemaal Goed

 

Tekst: Peter Donker
Foto: Abraham Goud, de laatste voorganger van de Zevenaarse synagoge.

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven ze op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers. Foto’s: Kunstwerk! Liemers Museum.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).