vrijdag, september 29, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogBlogger Nicole LieveBlog Nicole Lieve | Je gaat het pas zien als je het...

Blog Nicole Lieve | Je gaat het pas zien als je het doorhebt…

Een uitspraak van Johan Cruijff, zo van toepassing op dat moeilijke vast te pakken thema ondermijning. De eerste week van januari groots in het Gelderse nieuws, de Commissaris van de Koningin Cornielje opent ermee in zijn nieuwjaarstoespraak, een burgemeester die pleit voor de integriteitstoets. De criminaliteit rukt op naar buitengebied en industrieterreinen, het kan zomaar je buurman zijn. Een bedrijf in zonnepanelen waar ‘s nacht een ripdeal plaatsvindt, terwijl achter die facade van zonnepanelen een hennepteelt blijkt te zitten. De schuren die dichtgetimmerd zijn en waar louche figuren rondhangen, waar busjes rondrijden zonder bedrijfslogo’s, waar sneeuw smelt op het dak. Of een restaurant dat nooit klanten heeft, het kan zomaar in de Liemers gebeuren.

Ondermijning met een hapje en een drankje
Juist deze week mag ik als gastspreker iets vertellen over dit thema bij de Rotary. De meneer van de bank, de mevrouw van kinderopvang, allemaal persoonlijk geraakt door de impact van deze problematiek. De directeur van de school die zich wellicht gaat afvragen wat schooldiploma’s waard zijn als hij ziet wat de verdiensten zijn in de criminaliteit en ook scholieren hier wellicht een graantje van meepikken. De mevrouw die ineens afvraagt ‘waar is de jongerenwerker in de buurt gebleven?’. De verhuurder van woningen die hennep aantreft in zijn verhuurde woningen. De voorzitter van de voetbalclub die doorziet waarom het interessant is voor criminelen om juist maatschappelijke organisaties te sponsoren. De verkoper die contante betalingen ontvangt, vraagt zich in ineens af, is dat wel spaargeld? Een pittige boodschap die binnenkomt en tot nieuwe inzichten leidt.

De ondernemersvereniging Lindus die merkt dat het volle bak is voor het onderwerp tijdens een ‘Happy Hour’ waar ik mede-initiator van mocht zijn. Maar liefst 130 ondernemers, een aantal burgemeesters en politiemensen eten in november in een gehuurde verwarmde loods, een locatie waar overigens zomaar een productieplaats van XTC in kan komen, een hapje met professionals in de ondermijning. Een vastgoedadvocaat die vertelt over zijn praktijk waarbij hij ondernemers als klant heeft als het allemaal al te laat is. Mensen worden geraakt en krijgen er buikpijn van.

De 3e curlingbaan
Juist verbinding maken en elkaar kennen is van dan van belang, sociale cohesie als tegenkracht. Een ondernemer van Lindus krijgt het idee om ‘Buurt te maken’ bij nieuwe ondernemers, net zoals we in de Liemerse dorpen doen, wat een mooi passend initiatief. De curlingcompetitie op de Gabo ijsbaan, die uit zijn voegen knap met zoveel teams, zijn mooie ontmoetingsplaatsen van publiek en private partijen, laat volgend jaar die 3e curlingbaan maar komen.
Wat ben ik trots op clubs als Lindus en de Rotary die het lef in hun donder hebben juist dit thema eens met elkaar te delen, zij kijken niet weg maar gaan doorzien en spannen samen met professionals. We proosten op het nieuwe jaar en kijken elkaar eens in de ogen.. we zien het, worden geraakt en snappen dat we aan de bak moeten. Zo houden we ‘’De Liemers helemaal goed’’, zoals onze eigen Liemerse Clemens Corneilje dat zou kunnen zeggen: ‘Het is klaar met de Gelderse streken’.

Nicole Lieve
Nicole Lieve werkt bij de politie, is spelende hockeymoeder en woont in Duiven.

OOK INTERESSANT?

2 REACTIES

  1. Wauw. Ik ben ook geraakt. Door de vlotte pen van Nicole (trots op je!), het onderwerp (ondermijning/van onzichtbaar naar zichtbaar) en vooral door het lef van dorpsgenoten en professionals: samen deze regio leefbaar houden. Er samen (en dus: met elkaar!) iets aan DOEN! I’m in!

  2. Een goed geschreven verhaal over een problematiek die ons raakt. Uitdagend de schouders eronder en we zullen laten zien waar De Liemers voor staat. De Liemers helemaal goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties