woensdag, december 6, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Wim NabbeBlog Wim Nabbe | Ik stalk

Blog Wim Nabbe | Ik stalk

Waarom doe je de dingen zoals je die doet? Automatisme? Omdat het zo hoort? Lekker makkelijk? Of uit je eigen overtuiging?

Iedereen kent het wel. Dat gevoel dat het eigenlijk anders of beter kan, maar dat het even niet uitkomt. Geen tijd, geen zin, blablabla, noem maar op. Dat geldt niet voor dingen die je doet omdat je het leuk of belangrijk vindt. Of omdat je er eens goed over nadenkt waaróm je het doet. Of hoe het anders of beter kan.

En daarom ‘stalk’ ik mijn huisgenoten als lampen onnodig branden. Roep ik regelmatig dat ze nu wel lang genoeg douchen. Als ze me niet horen door hun eigen gezang, laat ik heel even de warme kraan lopen om ze uit hun trance te halen. En, joehoe, er kijkt niemand meer naar de TV, uit dan! Geen telefoon aan de oplader? Haal de oplader dan uit het stopcontact! En ook meteen de gitaarversterker graag. Als antwoord rollen ze meestal met hun ogen. Het is mijn lot omdat ik het belangrijk vind dat ze zich bewust zijn van verspilling. Het is onnodig en slecht voor het milieu en ook voor mijn portemonnee.

Bewustwording is belangrijk. De cijfers kunnen daarbij je ogen openen: een gemiddeld huishouden betaalt per jaar ongeveer € 90 aan energie door sluipverbruik. Met een waterbesparende douchekop bespaar je eenvoudig 25% op water en energie. Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt € 1.600 per jaar!

Kijk eens op www.liemersenergieloket.nl wat onze lokale ondernemers voor je kunnen doen.

Iedereen kan op kleine schaal bijdragen. Ogenschijnlijk kleine dingen maken ook verschil. Daarom ben ik stalker! Stalk mee!

Wim Nabbe
Omgevingsmanager Groene Allianties de Liemers
wim@gadeliemers.nl

Omgevingsmanager van Groene Allianties de Liemers, Wim Nabbe, neemt ons mee in de wereld van duurzaamheid. Vanaf nu zal hij ieder kwartaal ons meenemen in de mogelijkheden om ons prachtige gebied De Liemers energieneutraal te krijgen.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties