De Jonkheer zei het al: “Koop Zevenaarse waar, dan helpen wij elkaar”

138 Views

Op Landgoed Huis Sevenaer wordt al tientallen jaren biologische landbouw en veeteelt bedreven. Gezonde groenten en vlees, lokaal geproduceerd en bedoeld voor de regionale afzetmarkt. Dat is best bijzonder in een wereld die gewend is dat het rundvlees uit Amerika komt, de tomaten uit Spanje en de sperziebonen uit Zuid-Afrika. Door de coronacrisis komt deze wereldwijde handel in een ander daglicht te staan. Als we straks de pandemie achter ons hebben gelaten, moeten we dan weer terug naar het gesleep van dieren, voedsel en goederen over de hele wereld? Dat is een vraag die veel mensen nu bezighoudt. Los van wat de uitkomst zal zijn, is het mooi om te zien hoe weinig gevoelig de tuinderij van Landgoed Huis Sevenaer is op de coronacrisis en alle maatregelen die daar bij horen. Vanwege de kleinschaligheid konden de tuinders gewoon doorgaan met het verbouwen van hun groenten.

Binnenkort openen ze weer hun deuren voor de klanten. Twee dagen in de week (vrijdag en zaterdagochtend) is er een groentekraam in de moestuin achter de St. Andreaskerk in Zevenaar, en elke laatste vrijdag van de maand staan ze op de weekmarkt op het Raadhuisplein. Mensen die elke week verzekerd willen zijn van verse groenten kunnen zich abonneren op wekelijkse groentepakketten. Floor van den Born (tuinder): “We merken dat vooral veel ouderen er tegenop zien om naar een supermarkt te gaan. Bij ons weten ze dat ze geen last hebben van volle gangpaden, en ze zijn ook nog eens verzekerd van gezonde onbespoten groenten”.

Gezonde voeding is iets wat momenteel zelfs door Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Nederlandse overheid wordt gepropageerd: “In verband met COVID-19 blijkt nu meer dan ooit hoe belangrijk het is om goede en gezonde voeding voor handen te hebben.” Voor de kasteelboerderij van Landgoed Huis Sevenaer is dat de normaalste zaak van de wereld, en zij doen niets liever dan hun producten met de lokale gemeenschap te delen. De Jonkheer zei het al: “Koop Zevenaarse waar, dan helpen wij elkaar”.

Wilt u ook eens proeven hoe lekker de verse groenten van het landgoed zijn? Op de website van het landgoed staan de openingstijden van de groentekraam en kunt u zich aanmelden voor de groentepakketten. In overleg met de klant kunnen deze zelfs in de buurt worden afgeleverd. (www.huissevenaer.nl)

 

Foto: archief Landgoed

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!