zaterdag, december 9, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgDraag licht voor vluchtelingen

Draag licht voor vluchtelingen

Kun je met een T-shirt bijdragen aan noodhulp? Wel met die van kunstenaar André Bikker! Wie zijn T-shirts bij hem koopt, steunt ZOA. En wie ze draagt, kan er wellicht met anderen over praten. Zo kun je een beetje licht en hoop geven aan kwetsbare mensen op de vlucht. En alle beetjes helpen!

“Ik weet dat het misschien wel symbolisch is, een druppel op de gloeiende plaat. Maar met het dragen van dit T-shirt kunnen we wel het verschil maken voor mensen op de vlucht. Samen kunnen we licht brengen”, zegt kunstenaar André Bikker. De shirts heten niet voor niets Lichtdragers. Van elk verkocht shirt gaat 5 euro naar ZOA.

Lichtavonturen
Op de T-shirts beleeft stripfiguur Mada verschillende avonturen. Zo staat hij op de één met zijn armen wijd open voor een deur, als teken van gastvrijheid. Bij een andere voorstelling steekt hij een ster aan in de nacht, want – zo zegt André: “Het licht van één ster fonkelt klein, maar samen wijzen ze de weg in de nacht.” De T-shirts en een kunstwerk met de stripfiguur Mada zijn onderdeel van de reizende expositie LICHT voor mensen op de vlucht, die in kerken, instellingen en op scholen te bezoeken is. [LINK pagina https://www.zoa.nl/arsprodeo] Meer dan twintig kunstenaars doen eraan mee. Met hun werken laten zij hun compassie zien voor vluchtelingen en steunen zij het werk van ZOA. Een van hen is dus André.

Vluchtelingen
André, die de Lichtdragers bedacht en ontworpen heeft, zet zich al heel lang in voor kwetsbare mensen op de vlucht. “Ik woon in een multiculturele wijk in Doesburg en daar ontmoet ik vluchtelingen op straat. Voor volwassenen heb ik een kunstproject opgezet, waarin zij zichzelf voorstellen aan de bewoners van de stad via portretten en een film. Ze vertellen over hun vlucht, hun reis, hun dromen en verwachtingen. Voor vluchtelingenkinderen in het Apeldoornse AZC zet ik mij in via stichting Vrolijkheid – Arts Projects in Dutch Refugee Camps. Mijn bijdrage aan de reizende expositie LICHT ligt in het verlengde daarvan.”

Waarom vind je het belangrijk om je voor vluchtelingen in te zetten?
“Ons geloof bestaat niet alleen uit het doen van voorbede en bijbelstudie, maar mag ook zichtbaar zijn in ons leven, waarmee we iets laten zien van Gods Koninkrijk. Dat kan heel dichtbij, door gastvrij te zijn voor vluchtelingen in Nederland, maar ook ver weg. In de crisisgebieden waar ZOA werkt, zoals in Colombia, Ethiopië en Myanmar.”

Beelden spreken
Grafisch kunstenaar André Bikker nodigt je uit voor zijn overzichtsexpositie: ‘Beelden spreken’. De expositie is vanaf zaterdag 6 augustus een week lang te zien in de Sint Joris kerk, Kerkstraat 1, 6996AE Drempt. De opening vindt plaats om 14.00 uur.
Dirk Engelage, voormalig predikant van Drempt en Oldenkeppel, zal de expositie inhoudelijk openen. André Bikker zal een betoog houden over de titel van de expositie: ‘Beelden spreken’.

André Bikker is de eigenaar van De Schilderschool waar vele kinderen, tieners en volwassen van hem teken-een schilderles hebben gekregen. Momenteel werkt hij daar als autonoom grafisch kunstenaar en creatief trainer.

De Lichtdragers voor vluchtelingen zijn ter plekke in de kunst kado winkel verkrijgbaar. Op alle overige werken kan geboden worden, zowel op locatie als vanaf maandag 1 augustus in de digitale veiling via www.andrebikker.nl De hoogste bieder is op 13 augustus de eigenaar!

Zeven dagen lang is André zelf aanwezig om met u te spreken over de beelden.
Van zaterdag 6 augustus tot en met vrijdag 12 augustus van 14.00 – 17.00 uur, Sint Joris kerk te Drempt. Deze prachtige kerk staat direct aan de provinciale weg van Doesburg naar Doetinchem; Kerkstraat 1, 6996AE Drempt. Meer informatie over de expositie is te vinden op www.andrebikker.nl

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties