Duivense markt herboren op vernieuwd Remigiusplein

222 Views

“Drie kilo mandarijnen voor maar vier euro.” Een klant hapt op de aanbieding van Wilco de Bruijn van De Toffe Peer. De marktmeester maakt een praatje met koopman Brian van den Broek. Het schouwspel spreekt voor zich: de Duivense markt leeft volop sinds de terugkeer op het vernieuwde Remigiusplein in hartje centrum eind 2017.

Terug in de tijd: in december 2009 moest de weekmarkt op dinsdagmorgen tijdelijk uitwijken naar de parkeerplaats nabij Albert Heijn vanwege de realisatie van het centrumplan. Geen ideale, maar wel de beste tijdelijke oplossing. Zeker met het vooruitzicht van een compleet nieuw centrum inclusief horecaplein met terrasjes en een fontein. Waar op dinsdagmorgen het winkelend publiek terecht kan voor een ontmoeting, gebakken vis, brood, fruit, groenten, een bloemetje of een kopje koffie.

Keihard ondernemen

Anton de Laak staat al ruim veertig jaar op de weekmarkt in Duiven. Veertig kramen telde de markt in 1977. Nu telt de Duivense markt acht kooplieden. Die teruggang wijt de visboer niet aan de tijdelijke verplaatsing van afgelopen jaren. “Het is in andere plaatsen niet anders”, vertelt De Laak. “Het heeft vooral met leeftijd te maken en soms heeft het een financiële reden. De non-food op de markt heeft het moeilijk door internet en dumpprijzen van prijsvechters als Primark en de Action. Maar de foodsector redt zich uitstekend. We verdienen allemaal een goede boterham hier.” De Laak weet dat je als marktkoopman iets moet bieden wat een supermarkt of webwinkel niet heeft: gezelligheid, vriendelijkheid en persoonlijke aandacht. “Dan zie je dat ook iemand als Brian van den Broek het hier met zijn dameskleding uitstekend doet.” Een gesprek kost De Laak geen moeite, zeker omdat hij veel klanten na zoveel jaren persoonlijk kent. Ook zijn medewerkers Helmut en Franciska zijn inmiddels lokaal bekende gezichten geworden. Voor nieuwkomers op de Duivense markt heeft hij daarom een tip: “Ergens een goede plek en een band opbouwen met je klanten lukt niet binnen een maand. Ik zeg altijd ‘geef het een jaar of twee.’”

Win-win situatie
Uitbreiding van de markt zou mooi zijn, vinden ook de marktmeesters René van Brandenburg en Wim Hagen. De twee zijn vanuit de gemeente verantwoordelijk voor de organisatie van de markt en het contact met de kooplieden.

“De markt op dit plein is een win-win situatie voor iedereen: gemeente, marktkooplieden, de horeca, de winkeliers in het centrum en het publiek.

De plek is fantastisch, op een plein vlakbij de winkels en terrassen en naast de kerk. Duiven met zijn bijna 26.000 inwoners verdient een goede markt. Iedereen is welkom. We hebben slechts één regel: maximaal één ondernemer per branche.”

Gouden herinnering

Ook Arthur Mattijssen is blij. Sinds eind jaren tachtig runt hij zijn winkel aan de Pastoriestraat, vanaf 1993 onder de vlag van Blokker. De Duivenaar heeft altijd iets met de lokale markt gehad. Als jongetje haalde hij altijd een visje voor opa Hendrik, een gouden herinnering. Later als detaillist genoot Arthur Mattijssen van de sfeer in de straten op dinsdagmorgen. “Dat gaf ook sfeer en omzet in onzewinkel. Vanwege de tijdelijke verplaatsing van de markt in de afgelopen jaren verdween dat gevoel, maar dat kon niet anders. Ook al staan de kramen nu niet meer pal voor de deur, de vertrouwde sfeer op dinsdagmorgen is weer terug.”Als PR-lid van Ondernemersvereniging Centrum Duiven (OCD) wil hij graag in overleg met de marktcommissie. “Winkeliers en marktondernemers kunnen elkaar versterken. Dat hoeft niet eens veel te kosten.” Hij geeft een treffend voorbeeld. “We zijn nu bezig met een folder met als doel om meer toeristen vanuit Lathum hierheen te laten komen. Hoe eenvoudig is het om daarin de markt te betrekken? ‘Maak je klanten blij’, zeg ik ook altijd tegen mijn personeel. De markt op het vernieuwde Remigiusplein is daarom een geweldige aanvulling voor ondernemend Duiven.”

Uitbreiden

“Ja, we hebben het waargemaakt”, glimt een trotse wethouder Ton Spaargaren. Op 3 oktober 2017 heette hij de marktondernemers van harte welkom op het nieuwe plein. Het was op dat moment dubbel feest, omdat de Duivense weekmarkt precies veertig jaar bestond. De lokale horeca vierde het feest mee en serveerde koffie met gebak. “In onze centrumvisie stond, dat hier de activiteiten moesten gaan plaatsvinden en dat verschillende functies elkaar moesten gaan versterken. Dat zag je bij de opening terug. Het overleg met de marktcommissie verloopt uitstekend. Als gemeente doen we er alles aan om van de markt een succes te maken.” Er staan nu acht ondernemers, volgens Spaargaren is er zeker nog ruimte voor vier kramen. “We kunnen nog uitbreiden richting de Pastoriestraat.” Waar behoefte aan is? Ton Spaargaren, Wim Hagen, Rene van Brandenburg en Anton de Laak zijn eensgezind: “Noten, olijven, ondergoed, fournituren en een goede poelier.”

‘Elke dinsdagmorgen vers fruit, brood, groenten en een visje’

Wim Baarslag is een trouwe bezoeker van de markt in Duiven. Sinds 1997 springt de 82-jarige Duivenaar elke week op de fiets voor een visje, verse groenten, fruit en brood. “Vanaf dat ik met pensioen ben”, vertelt hij. Hij koestert het wekelijks uitje, zeker nu de markt op de nieuwe plek op het Remigiusplein gehuisvest is. Veel gezelliger dan op de tijdelijke stek op de parkeerplaats nabij Albert Heijn, erkent hij volmondig. “Maar ook daar bleef ik gewoon komen hoor.” Lachend: “Want ik kom niet alleen voor de show en het praatje, hoor. Ze hebben hier heerlijke verse dingen en de prijs-kwaliteitverhouding is geweldig.”

 

 

 

 

 

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).