vrijdag, september 22, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenElektriciteitsnet Duiven klaar voor de toekomst

Elektriciteitsnet Duiven klaar voor de toekomst

De gemeente Duiven heeft aan netbeheerder Liander op Synergiepark InnoFase een kavel verkocht om een nieuw elektriciteitsverdeelstation te realiseren. De vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet blijft namelijk groeien in Duiven. Dit heeft, net als in de rest van Nederland, te maken met de ontwikkelingen op het gebied van de economie, wonen en de  energietransitie. Het is voor Liander een grote opgave om die ontwikkelingen bij te benen. Om de toekomstbestendigheid van het elektriciteitsnet in een gedeelte van de Liemers, waaronder Duiven, te blijven garanderen, hebben de gemeente Duiven en Liander de handen ineengeslagen.

 Vooruitkijken

Liander zocht naar een geschikte locatie voor de bouw van een nieuw elektriciteitsverdeelstation. De gemeenteraad van Duiven, die net als de netbeheerder graag vooruit kijkt, heeft in 2020 vastgesteld dat de realisatie van zonneparken en windmolens mogelijk is in het gemeentelijk voorkeursgebied (in en rondom bedrijventerrein InnoFase). Juist daar begint het op het net te knellen. Daarnaast is InnoFase ruimtelijk gezien een geschikte plek voor de bouw van een nieuw elektriciteitsverdeelstation. Liander was dan ook zeer verheugd toen de gemeente Duiven een geschikte kavel aanbood. Casper Vogelaar (Relatiemanager Liander, regio Arnhem –Nijmegen): “Het is een vrij uitzonderlijke situatie dat een gemeente uit zichzelf een kavel aanbiedt. Duiven heeft echter proactief naar de toekomst gekeken en ingezien dat we nú moeten handelen om het energienet van de toekomst te ontwikkelen.” “Op deze manier draagt de gemeente Duiven niet alleen bij aan de duurzame energie-opwek maar ook aan het verstevigen van het benodigde net daarvoor”, zegt wethouder Gemma Tiedink.

Handtekeningen gezet

De verkoop van de kavel is officieel rond, de handtekeningen zijn door beide partijen gezet. Het nieuwe elektriciteitsverdeelstation wordt gerealiseerd op een kavel van ongeveer 6.300 m2 groot. Daarmee past het station in het bestemmingsplan dat geldt voor Synergiepark InnoFase. Het station  biedt ruimte aan drie transformatoren. Voordat de eerste schop de grond ingaat, valt er nog veel uit te zoeken, bijvoorbeeld op het gebied van techniek.

Goede samenwerking

Vogelaar: “Het is fijn dat deze samenwerking al zo snel tot concrete resultaten leidt. Normaal gesproken zijn wij als netbeheerder gewend aan het feit dat we hard moeten werken om geschikte locaties te vinden. In het geval van de gemeente Duiven werden we juist benaderd. Duiven ziet in dat er nú oplossingen moeten komen om voorbereid te zijn op de toekomst. En met ‘nu’ bedoelen we een relatief kortere tijd, namelijk vijf tot zeven jaar. Dat is voor een project als deze best snel.”

“Het is belangrijk dat alle duurzame elektriciteit die in onze regio wordt opgewekt, via het elektriciteitsnet geleverd kan worden aan de gebruikers van deze groene energie. Verder willen we zeker weten dat nieuwe woningen en nieuwe bedrijven kunnen beschikken over voldoende, groene elektriciteit. Het huidige net moet dan wel fors worden versterkt. Liander werkt daar aan en dat vraagt ook ruimte. Daarom hebben we als gemeente graag meegewerkt aan de verkoop van dit kavel aan Liander. Dat past ook bij het karakter van InnoFase als meest duurzame bedrijventerrein van Nederland“, zegt burgemeester Huub Hieltjes.

Schaarste op het net

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. De economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij leidt in combinatie met de energietransitie (en in het bijzonder de inpassing van wind- en zonneweiden in landelijke gebieden) tot steeds meer knelpunten. Alle ontwikkelingen samen hebben een enorme impact op het elektriciteitsnet. De netbeheerders, waaronder Liander, hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Ze hebben tegelijkertijd te maken met een chronisch tekort aan technici en lange doorlooptijden door onder andere uitdagingen met de ruimtelijke inpassing.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties