Eventjes helemaal niets, of toch wel iets

195 Views

De eerste tropische dagen hebben we al weer overleefd. En deze week begint de zomervakantie voor de jeugd in het zuiden van Nederland. Grote kans dat je onderweg bent naar een mooi oord om je vakantie te vieren met je kind. Eventjes niets, of toch wel iets. In dit artikel geef ik je drie tips hoe je verdrinkingen van kinderen tijdens je vakantie kunt voorkomen.

 Allereerst zorg je ervoor dat je jouw peuter nooit uit het oog verliest. Appen of een leuke foto op Instagram posten is er niet bij. Ook het lezen van een boek of tijdschrift kan niet wanneer jij op je peuter moet letten. Peuters zijn nieuwsgierig en willen hun omgeving verkennen. Doordat ze geen gevaar kennen zijn ze zo uit je blikveld verdwenen.

 Daarnaast ben jij nooit een armlengte verwijderd van je peuter. Niets is leuker dan samen met je kind spelen in het water. Zorg dat jij je kind goed vasthebt of gebruikmaakt van een goedgekeurd drijfmiddel. Deze drijfmiddelen zijn alleen veilig wanneer jij ook direct kunt ingrijpen wanneer er iets misgaat in het water. Een maximale afstand van één armlengte zorgt ervoor dat jij direct kan ingrijpen.

 Als laatste maak je goede afspraken wanneer je met meerdere volwassenen gaat zwemmen. Spreek af wie er op je kind let. Dan kun jij meteen gerust hart je aandacht ergens anders op richten. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel op jouw kind let. Ben je met elkaar in gesprek, zorg er dan voor dat je jouw kind kunt zien en niet verder dan één armlengte verwijderd bent.

Niets staat een fijne vakantie nu nog in de weg. Je kan de verdrinking van je kind voorkomen door ervoor te zorgen dat je jouw kind niet uit het oog verliest. Blijf op een armlengte afstand en speel samen in het water. Maak afspraken wie verantwoordelijk is voor het toezicht op jouw kind. Dan hoef je eventjes helemaal niets.

 Mike Lehnkering, lifeguard instructeur

Helpt verdrinkingen in zwembaden te voorkomen.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!