Gelderse Modelspoordagen in Herwen

701 Views

Modelspoorclub Veluwezoom (MSCV) organiseert dit jaar weer een grote modeltreinenshow in sporthal De Cluse in Herwen. Tijdens en na de laatste succesvolle jubileumshow in 2015, heeft de MSCV veel verzoeken ontvangen om deze shows vaker te organiseren. Het grote aantal positieve reacties heeft er toe geleid dat op 3 en 4 maart de sporthal van De Cluse weer volledig met treinbanen wordt gevuld. Hoewel er veel modelbouwers en verenigingen uit Gelderland zich presenteren, zijn er ook presentaties uit de rest van Nederland. Bijzonder trots zijn we op de aanwezigheid van de Engelse vereniging die speciaal voor deze tentoonstelling het Kanaal oversteekt.

Waarom de Gelderse Modelspoordagen?

De modeltreinenhobby heeft het moeilijk. De concurrentie met digitale hobby’s is lastig. Toch blijkt op elke tentoonstelling het enthousiasme van jong tot oud publiek. De MSCV organiseert deze shows om te laten zien hoe mooi deze veelzijdige modelspoorhobby is. Om het modelspoorvirus al vroeg te verspreiden zijn er dit jaar speciale activiteiten voor kinderen. Bij het Kidsproject kunnen de kleintjes samen een houten treinbaan bouwen en met houten treinen rijden. Voor de iets grotere kleintjes heeft Modelspoorclub Deventer een erg leuk concept uitgewerkt waarbij kinderen eveneens samen een treinbaan kunnen samenstellen. Maar dan met elektrische treinen waarmee ze natuurlijk ook mogen rijden.

Met in totaal 22 presentaties is er van alles te zien. Naast het “normale” H0 spoor zijn er treinbanen in spoor N, waaronder de Broadwater Junction uit Engeland. Ook spoor 0 en spoor 1. Met deze grote treinen wordt het gevoel dat je met (bijna) echte treinen rijdt, steeds sterker. Vaak zijn deze treinen voorzien van realistisch geluid en komt er bij stoomtreinen stoom uit de schoorsteen en de cilinders, zoals te zien is op de spoor 1 baan van Ernst Jorissen. Naast treinen zijn er ook verschillende trambanen, waarbij de Modelbouwclub van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf uit Amsterdam zelfs een deel van die stad heeft nagebouwd.

Bij bijna alle presentaties is er ook veel werk gemaakt van de omgeving, vaak met mooie bossen en bergen, dan weer in een meer industriële omgeving. Het mooie van deze modelbouw is dat je jouw eigen omgeving, sfeer en landschap verzint en bouwt. Zo laten leden van de Modelspoorclub Deventer zien hoe je zelf realistische huizen kunt bouwen en zijn er ook andere presentaties over landschapsbouw met bossen en bergen. En vanzelfsprekend vertellen de bouwers graag over hun baan en hoe ze deze hebben gemaakt.

Modelspoorclub Veluwezoom

De MSCV is een van de oudste Nederlandse modelspoorverenigingen, in 2020 hopen we ons 40-jarig bestaan te mogen vieren. De MSCV heeft bijna 30 leden die om de 2 weken de middag en avond bij elkaar komen in De Oase in Dieren. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er veel gebouwd aan onze oude- en nieuwe tentoonstellingsbanen. Twee van deze banen, de grote Duitse baan en de nieuwe Zwitserse baan worden in Herwen gepresenteerd. Daarnaast worden op clubbijeenkomsten ervaringen uitgewisseld over het ontwerpen van sporenplannen, landschapsbouw en hoe je treinen laat rijden met een smartphone. Daarnaast presenteert de MSCV zich op verschillende treinenshows in Nederland en daarbuiten.

Leden uit de hele regio

Hoewel de MSCV is ontstaan in Dieren, komen de leden nu uit de regio Arnhem-Nijmegen, Liemers, Rijnwaarden, Achterhoek en Veluwezoom.

Wat is er te zien in Herwen?

De treinenshows van de MSCV zijn de grootste in haar soort in Oost Nederland. De MSCV wil graag laten zien hoe veelzijdig de modelspoorhobby is voor alle leeftijden. In de grote sporthal van De Cluse zijn de volgende modelbanen en presentaties te zien:

 • Kidsproject van Martin Boogaard, waar kinderen zelf mogen bouwen en rijden
 • Oberlöwenstein van MSC Maas en Waal, spoor N
 • Koningswaal van MSC Maas en Waal in het bijzondere spoor Sm
 • Waelstede van Rob Boeser, trams, spoor H0
 • Duitse Baan van MSCV, spoor H0
 • Bahnhof Nordhalben van de VAMES Apeldoorn, spoor H0
 • Merzebach VAMES, Spoor 0
 • Amsterdam Modelbouwclub GVB, H0 trams in Amsterdam
 • Huizen en gebouwen modelbouw door MSC Deventer
 • C-track door MSC Deventer Spoor 0 baan, waar kinderen zelf mogen bouwen en rijden
 • Broadwater Junction van Warley-Ed Purcell, Engelse Spoor N baan, Europese première!
 • Wagenhalle Breitendorfer Strasse van Edwin Spanbroek, trams H0
 • Blokpost 13 van Loek Bronkhorst, nieuw hoogtepunt in spoor N, Europese première!
 • Station Sauwerd van RJ de Vries, spoor H0
 • Ysselkade Zutfen, Wim en Jeroen Kamphuis, lokaalbaan Zutphen in spoor 0
 • Gotische Boog van Ad Vink, spoor H0
 • Zwitserse baan van de MSCV, spoor H0, Europese première!
 • Weingarten van Theo van Wijngaarden, Duitse baan in spoor 0
 • Spoor 1 van Ernst Jorissen, spoor 1
 • Huizen modelbouw, Frans, van Tonnie Klaassen
 • Presentatie DNZ baan, nieuwe aan van de MSCV in spoor H0
 • Demonstraties realistische landschapsbouw door de bekende modelbouwer Hans Louvet en Bentink Apeldoorn
 • Station Klützig van Hans Louvet in spoor H0.

Er is beperkte verkoop van nieuw en 2e hands treinmateriaal.

Gegevens:

Datum: zaterdag 3 maart en zondag 4 maart.

Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur.

Locatie: Sporthal ‘De Cluse’, Martinusweg 29, 6914 AL Herwen

Meer informatie op: www.mscv.nl

Toegangsprijs: Kinderen t/m 12 jaar: € 3,50 met gratis consumptie

Volwassenen: € 7,00 met gratis consumptie

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

1 Comment

 1. Hans Dikker gm

  we waren er in 2015…
  geweldig….
  dus in maart gaan we weer genieten

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).