Gemeente Westervoort gaat aan de slag met Kerkenvisie

70 Views

De gemeente Westervoort ondersteunt de rooms-katholieke en protestantse kerkgemeenschappen en inwoners van de gemeente in de zoektocht naar haalbare mogelijkheden om de kerkgebouwen voor het dorp te kunnen behouden. Samen gaan we aan de slag met een Kerkenvisie voor Westervoort.

Toekomst kerken

De RK St. Werenfriduskerk in Westervoort trekt steeds minder bezoekers. Daarom heeft het bestuur van de RK-Parochie besloten in 2021 de kerk te sluiten. Een groep inwoners uit Westervoort, waaronder leden van de locatieraad van de Werenfriduskerk, heeft initiatief genomen om na te denken over de toekomst van het kerkgebouw.
Ook de Protestantse Werenfriedkerk (de historische dorpskerk) heeft te maken met teruglopende kerkbezoeken en is op zoek naar een breder gebruik van het kerkgebouw om deze te kunnen onderhouden en behouden voor het dorp.

De gemeente Westervoort ondersteunt deze zoektocht en heeft daarom aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een bijdrage gevraagd voor het opstellen van een kerkenvisie voor Westervoort.
Er wordt bekeken op welke manier en met welke invulling en gebruik de kosten van de kerkgebouwen ook in de toekomst betaald kunnen worden. Om dat doel te bereiken wordt geluisterd naar alle betrokken partijen, zoals eigenaren, gemeente, bewoners en organisaties. Zo wordt onderzocht wat er in de toekomst mogelijk is om de kerkgebouwen te behouden.
Westervoort loopt daarmee voorop in de Liemers en neemt de ervaringen mee in het proces van de regionale kerkenvisie die wordt opgesteld door de gemeenten Doesburg, Duiven en Zevenaar met inbreng van de ervaring van Westervoort.

Denk mee!

De gemeente heeft Spectrum, adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken, gevraagd om een kerkenvisie op te stellen. Zij doen dit door gesprekken te voeren met kerkeigenaren en betrokkenen. Maar ook is de mening van de inwoners van Westervoort belangrijk. Door de coronacrisis worden nog geen (grote) bijeenkomsten georganiseerd.

We starten daarom met het verspreiden van een enquête om zoveel mogelijk mensen te vragen hun mening te geven over de kerkgebouwen in Westervoort. De enquête wordt onder andere verspreid via sociale media en is te vinden via deze link

https://nl.surveymonkey.com/r/KerkgebouwenWestervoort

De enquête wordt in papieren vorm ook op een aantal plekken in het dorp neergelegd waar veel mensen komen.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!