Gemeente Zevenaar verhoogt tijdelijk PFAS-norm

145 Views

De gemeente Zevenaar verhoogt tijdelijk de norm voor PFAS. Op basis van advies van het GOO (Gelders Ondergrond Overleg) is de nieuwe waarde vastgesteld op 0,5 microgram per kilogram grond. Zevenaar wijkt hiermee af van de landelijk norm van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door het verruimen van de norm is op de meeste plekken grondverzet weer mogelijk en kunnen bouwprojecten doorgang vinden.

Sinds oktober geldt als norm dat een kilogram grond maximaal 0,1 microgram PFAS mag bevatten. Hierdoor kwamen landelijk veel bouwprojecten stil te liggen. In december verwacht het kabinet een nieuwe, landelijke norm te presenteren na onderzoek van het RIVM. Het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar heeft besloten om tot die tijd de norm te verruimen naar 0,5 microgram in overeenstemming met het advies en onderzoeken van het GOO. De gemeente maakt hiermee gebruik van de mogelijkheid om lokaal af te wijken van de landelijke norm.

De tijdelijke norm geldt voor de PFAS-verbindingen PFOS en PFOA. Voor alle overige PFAS-verbindingen, waaronder GENX, blijft de norm 0,1 microgram. Door de tijdelijke Gelderse norm te hanteren, wordt stagnatie van grondverzet grotendeels opgelost. Als in december blijkt dat de landelijke norm toch hoger is dan de Gelderse norm, dan gaat de landelijke norm vanaf dat moment gelden.

In Gelderland werken provincie, gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten nauw samen op het gebied van bodem en ondergrond in het collectief Gelders Ondergrond Overleg.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!