Genomineerden Gelderse Kleiroze bekend!

20 Views

Drie streektaalliedjes in de race voor muziekprijs tijdens Plat Gespöld

 DOETINCHEM—De vakjury voor de Gelderse Kleiroze heeft de oogst van uitgebrachte streektaalliedjes tussen september 2020 en juli 2021 beoordeeld. De negenkoppige jury, die bestaat uit radiomensen en streektaalkenners, selecteerde drie bijzondere streektaalnummers, die opgaan voor het scholderklöpke 2021. De drie genomineerde liedjes zijn De Vri-jheid van Joop Boxstart, Eppeln van Mizstic en Blief Gezond van Tim, Christof en Wally. Tijdens muziekfestival Plat Gespöld op 21 november wordt de Gelderse Kleiroze uitgereikt aan het nummer dat de meeste stemmen krijgt.

Gelderse Kleiroze

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze regio. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum het muziekfestival Plat Gespöld, een jaarlijkse ode aan het dialect van Achterhoek en Liemers.

De Gelderse Kleiroze is het belangrijkste onderdeel van Plat Gespöld. Deze trofee wordt toegekend aan een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. De genomineerden zullen allen optreden tijdens het festival en het publiek mag stemmen op zijn favoriet. De publieksstemmen worden opgeteld bij de stemmen van de vakjury en zo wordt de uiteindelijke winnaar bepaald.

Bijzonder omlijstend programma met jong talent

Vorig jaar moest het festival Plat Gespöld twee keer uitgesteld worden wegens beperkende maatregelen. Als alles goed gaat kan het dit jaar doorgaan, in de Rabozaal van DRU Industriepark, met zo nodig extra ruimte voor het publiek. Artiesten die vorig jaar zouden komen zeiden gelukkig opnieuw hun medewerking toe voor het omlijstende programma. Joop Boxstart was al geboekt voordat hij genomineerd werd voor de Kleiroze. Daarnaast is er ruimte voor jong talent. Rowan Langenhof treedt op met begeleiding van Kevin Raayman (van de Boetners) en ook The Nightingirls geven een bijzonder optreden. Zowel Rowan als The Nightingirls zingen met hun prachtig geschoolde stemmen nummers in het dialect. Rowan brengt onder meer het nummer ‘An de kant’ van Karsu (oorspronkelijk Jovink).

Plaats en tijd

Plat Gespöld is op zondag 21 november a.s. in de theaterzaal van de Dru in Ulft. Aanvang 14.00 uur tot ca. 17.00 uur. Kaarten à €10,00 zijn verkrijgbaar bij de DRU Industriepark in Ulft. https://www.dru-industriepark.nl/agenda/2021/11/plat-gespold

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!