vrijdag, september 29, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenGroei & Bloei afd. Liemers 'Van IJsheiligen en Donderglazen'

Groei & Bloei afd. Liemers ‘Van IJsheiligen en Donderglazen’

‘Van IJsheiligen en Donderglazen’. Dat is het thema; waarover Peter Paul Hattinga Verschure -bij Groei & Bloei Afd. Liemers- een lezing houdt. En wel op maandag 13 maart a.s.

Locatie; Zalencentrum Staring, Grietakkers 3 te Zevenaar. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Een ieder is van harte welkom!

Het weer bepaalt voor een groot deel het doen en laten van ons mensen. Dat is vandaag de dag zo, en dat was vroeger nog veel meer het geval. De oogst, en dus leven en welzijn hingen er van af. In de zeventiende eeuw werden weerinstrumenten als barometer en thermometer uitgevonden. Men ging het weer allengs meer begrijpen als een onderdeel van de natuur. En dat het weer ook min of meer te voorspellen was

Op het platteland had men zo zijn eigen ervaring met het onberekenbare weer. Daar kende men uit overlevering allerlei wijsheden en weerrijmpjesontstaan door ervaring met gedragingen van dieren, planten, en verschijnselen aan de hemel. Heel wat van die gezegden blijken dan ook niet geheel uit de lucht gegrepen te zijn en best nog wel eens goed uit te komen.

Behalve aan die volksweerkunde schenken we aandacht aan huis-, tuin- en keukenmiddelen om zelf het weer te kunnen voorspellen, van donderglas en weerhuisje tot barometer en hygrometer

In deze presentatie met fraaie dia’s komen diverse oude weerrijmpjes en huisinstrumenten aan de orde. Maar ook moderne media komen aan bod. De spreker geeft uitleg hoe al die hulpmiddelen voor iedereen van nut kunnen zijn. Historie, volkscultuur en wetenschap gaan in deze leuke en boeiende lezing hand in handEis uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.

Let wel; deze lezing is verplaatst van april 2023 naar bovengenoemde datum.

Foto: Peter Paul Hattinga Verschure

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties