Groente-, fruit- en tuinafval (beter) scheiden met een handig keukenbakje!

186 Views

De gemeente Westervoort hoopt inwoners te verleiden afval nog beter scheiden. Er blijkt vooral veel groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) en etensresten bij het restafval te zitten. Jammer, want dit kan heel goed hergebruikt worden. Er wordt compost en biogas van gemaakt. Daarom is de gemeente gestart met het aanbieden van een gratis keukenbakje aan inwoners die in een appartement wonen. Met dit bakje én het composteerbare zakje is het makkelijker om GFT en etensresten apart in te zamelen.

 

Wethouder Hans Breunissen deelde ook keukenbakjes uit en was blij met de enthousiaste reacties die hij kreeg van bewoners.

 

Waarom?
Groente- fruit en tuinafval verdwijnt nog veel bij het restafval. Een derde van het restafval is GFT en dat is jammer vindt de gemeente. Wethouder Hans Breunissen: “We kunnen dus nog beter scheiden. Afval is tenslotte grondstof. Er zitten waardevolle materialen in, die hergebruikt kunnen worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld! Dat helpt ook om de landelijke doelstelling te halen. Het gaat erom dat we slechts 100 kilogram restafval per inwoner per jaar overhouden in 2020 en 50 kg in 2025. Een uitdaging die Westervoort samen met haar inwoners wil aangaan.”

 

Om het inwoners die nu gebruik maken van een verzamelcontainer voor GFT wat makkelijker te maken om GFT en etensresten apart in te zamelen, biedt de gemeente hen gratis een keukenbakje aan. Het speciale luchtdoorlatende bakje met het composteerbare zakje zorgt namelijk voor een vermindering van geurtjes van etensresten. Zo is het makkelijk(er) om het GFT apart houden van het restafval. Inwoners hoeven dan niet voor iedere bananenschil of snee oud brood naar de (verzamel-)container.

Bij het keukenbakje is ook een folder verstrekt, met een handig overzicht van wat wel niet bij GFT mag.

 

Start 
Op 27 en 28 mei jl. zijn de bakjes uitgedeeld bij vier appartementencomplexen in de gemeente Westervoort. De gemeente biedt inwoners die in een appartementencomplex wonen graag de mogelijkheid aan het keukenafval te scheiden. In overleg met de bewoners worden dan verzamelcontainers voor GFT geplaatst én keukenbakjes aangeboden. De gemeente gaat dit dus op meerdere locaties doen dit jaar.

 

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!