Herdenkingsmonument broers Jan en Piet Meuwsen onthuld

293 Views

Gisterenmiddag 04 mei, om 15.30 uur was de onthulling van het herdenkingsmonument aan de Leuvensedijk te Groessen, voor de broers Jan en Piet Meuwsen uit Groessen.

 Op dinsdag 19 september 1944 vindt voor Groessen een droevige gebeurtenis plaats. De beide broers Jan en Piet Meuwsen, respectievelijk 23 en 17 jaar worden door de Duitsers doodgeschoten.

Om dit droevige maar ook bijzondere verhaal levend te houden, heeft een werkgroep zich ingezet voor de realisatie van een herdenkingsmonument aan de Leuvensedijk in Groessen.

Het monument bestaat uit een houten vliegtuigvleugel (gemaakt door Duivenaar Wim Rutten) waar een onderdeel op is gemonteerd van het neergestorte Duitse vliegtuig. Ook is een bord geplaatst met het verhaal en informatie over de broers.

 Na het ontvangst bij De Wellinghoeve liep de stoet van ongeveer honderd belangstellenden via de dijk naar het monument voor de onthulling.

Samen met drie leerlingen van de Joannesschool is de onthulling van het monument gedaan door mevrouw Wilhelmina (Mientje) Meuwsen – van Beuningen, 96 jaar. Zij is een schoonzus van de broers.

 De Historische Kring Duiven-Groessen-Loo deed onderzoek naar het gebeuren op 19 september 1944 en zorgde voor de nodige informatie op het bord.

 Een speciaal woord van dank gaat uit naar Kolonel D.C. van Ingen, Commandant AOCS Nieuw Millingen, Koninklijke Luchtmacht. Hij heeft er mede voor gezorgd dat tijdens de onthulling een militair vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht overvloog als eerbetoon.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).