Het beste idee van de Liemers? Van de regen in de ton.

57 Views

De Liemers Helemaal Goed is op jacht! Onze oproep om Liemerse ideeën en oplossingen heeft veel losgemaakt. Het beste idee ontvangt 250 euro. Een van de inzendingen komt van Rini Kersten en kleindochter Liene (8). Zij vinden dat mensen de regenpijp moeten doorzagen en het regenwater zelf moeten opvangen in een regenton. Onder het motto ‘Wat in de ton zit…verdwijnt niet in het riool’!

“Wij laten ons door onze ervaringen motiveren”, legt Rini uit. “Het grondwaterpeil in Zevenaar ligt steeds lager en dit heeft een negatieve invloed op de staat waarin veel huizen verkeren. Deuren kunnen klemmen of er ontstaan scheurtjes. Actie is nodig om te voorkomen dat de verdroging tot grotere overlast gaat zorgen.”
Daarom komen Rini en Liene met het idee om iedere tuin te voorzien van een regenton. Voor enkele tientjes, kunnen alle bewoners in de regio een regenton in de tuin plaatsen en de gemeente zou dat volgens hen kunnen stimuleren door middel van een kleine financiële tegemoetkoming. Het resultaat is volgens Rini en Liene groot: méér water voor de tuinen en de bodem, minder water dat direct weer via de riolering verdwijnt.

Kleindochter Liene is heel begaan met het onderwerp: “Alle mensen zouden hun regenpijp door moeten snijden omdat dit beter is voor de natuur”, zegt de achtjarige gepassioneerd. “Gratis water voor de tuin is erg belangrijk.”

Uit onderzoek blijkt dat in het westen van ons land diverse gemeentes huishoudens tegemoet komen met 50 euro subsidie als ze een regenton plaatsen in de tuin. Daarmee is de oproep van Rini en Liene niet alleen aan inwoners gericht, maar ook aan de Liemerse gemeenten. Rinie: “Die kunnen met deze actie veel profijt hebben. Het is immers zo dat iedere druppel telt.”
Het idee van Rinie en Liene is een van de vele inzendingen die we mochten ontvangen en nog steeds mag iedereen nieuwe ideeën met ons delen. Uiteindelijk kiezen we uit alle inzendingen het ‘Beste idee van de Liemers’, waarvoor een geldbedrag van 250 euro is gereserveerd. En natuurlijk Liemerse roem! Wij publiceren de komende maanden een selectie van de ingezonden ideeën om later dit jaar het beste idee met een cheque te belonen. Ook een geweldig idee die bijvoorbeeld onze regio mooier maakt of het werk handiger? Mail vandaag nog naar e-mail info@deliemershelemaalgoed.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!