Jaarboek Achterhoek en Liemers (44) Thema: Het historische interieur in de Achterhoek

120 Views

Het Jaarboek Achterhoek en Liemers (44) dat rond 23 december 2020 zal verschijnen, staat in het teken van het historisch waardevolle interieur in de gemeenten Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk. Het themanummer kwam tot stand in samenwerking met het Gelders Genootschap en fungeert daarmee als een verslag van een inventarisatie die de onderzoekers van het Gelders Genootschap uitvoerden naar dit bijzondere aspect van historisch erfgoed in de oostelijke Achterhoek.

 

Aan de hand van de diverse artikelen, die zeer rijk zijn geïllustreerd, wordt de lezer letterlijk een inkijkje gegund in de vele nog in het onderzoeksgebied aanwezige authentieke interieurs van particuliere woonhuizen, boerderijen, fabrieken, cafés en winkels; sommige zeer oud, andere van net na de Tweede Wereldoorlog.

 

Diverse interieurstijlen

In de categorie woonhuizen valt Villa Aurora op die de architect J.J. Post omstreeks 1904 voor zichzelf en zijn gezin in de Prins Hendrikstraat te Winterswijk bouwde. Het huis, dat veel kenmerken van de art-nouveau-stijl vertoont, is zo uitbundig vormgegeven, dat het gezien kan worden als een visitekaartje van de architect. Post had kennelijk succes met zijn eigenzinnige ontwerp, want hij kreeg van de plaatselijke middenstand ook veel opdrachten voor het ontwerpen van winkel-woonhuizen. Aardig is om het huis van Post te vergelijken met het woonhuis dat de architect Geard Schouten in 1958 voor zijn nog jonge gezin tekende en liet bouwen aan de rand van het dorp Lievelde. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar.

Liefhebbers van historische boerderijen zullen veel verrassende ontdekkingen doen in artikelen over boerderijen met namen als Vardink, Pillen, Het Luikenhuis en Caspershuus. De onderzoekers van het Gelders Genootschap waren op hun beurt ook zeer verrast over de vele authentieke schouwen, keitjesvloeren, tegeltableaus en bijzondere wandafwerkingen die nog in deze boerderijen werden aangetroffen.

Een bijzonder vermakelijk en informatief artikel vormt het verslag van een kroegentocht die twee redacteuren van het Jaarboek ondernamen om het authentieke café-interieur in de regio in kaart te brengen. Het meest authentieke café-interieur werd aangetroffen in Vorden, café Eskes in de Dorpsstraat. Het kreeg zijn huidige vorm in de jaren zestig van de vorige eeuw en is sindsdien geheel ongewijzigd gebleven. Hoe een diepvrieshuis er uit zag, ziet u op interieurfoto’s van het gebouw van de coöperatieve diepvriesvereniging De Vliegenhoek in Vierakker bij Zutphen.

 

Uitgave en bestellen Jaarboek

Het Jaarboek verschijnt rond 23 december. Dit is door de huidige omstandigheden later dan gepland. Particuliere geïnteresseerden kunnen het Jaarboek vanaf heden bestellen via www.achterhoekseboeken.nl of reserveren via info@ecal.nu of 0314-787078. Er wordt naar gestreefd om alle bestellingen die voor 20 december a.s. zijn ontvangen, nog dit jaar af te handelen. Na Kerst zal het boek te koop zijn in de regionale boekhandel en vanaf 5 januari bij het Erfgoedcentrum. De prijs is
€ 19,95. De publicatie van het Jaarboek is mogelijk gemaakt door de Mr. H.J. Steenbergen-Stichting.

In januari a.s. wordt het Jaarboek gepresenteerd op een nog nader in te vullen datum en wijze.

 

 

foto: Iemke Ruige

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!