Lancering app en première korte film ‘Gabriël’

107 Views

ZEVENAAR – Op dezelfde dag waarop in 1944 de bevrijding van Nederland start, draait op zaterdag 12 september de film ‘Gabriël’ vanaf 14.00 uur elk uur bij Het Musiater in Zevenaar. De film is onderdeel van de gratis app ‘Vrijheid in de Liemers’ die is ontwikkeld in het kader van 75 jaar vrijheid. De app wordt vanaf dat moment ook gelanceerd en er wordt uitgelegd hoe men deze kan gebruiken.

Het verhaal speelt zich af in het begin van 1945. Jacob (Bob van Bindsbergen) is een 12-jarige Joodse jongen die zit ondergedoken met zijn zus Anna (Lisa Morrell) en oom Herbert (Juda Goslinga) in een kelder in een verlaten dorp in de Liemers, waar boven hun hoofden hevig gevochten wordt om de vrijheid van Nederland. Op een dag ziet Jacob boven de grond een zwaargewonde jonge Duitse soldaat (Janis Krebbers) die zich omkleedt tot een Canadese soldaat, in een wanhoopspoging uit handen van de geallieerden te blijven. Als de soldaat bewusteloos neervalt, besluit Jacob om hem te helpen en neemt hem mee de schuilkelder in, zonder zijn zus en oom te vertellen wie de soldaat werkelijk is.
De app “Vrijheid in de Liemers” is gericht op de bewustwording van vrijheid. Je bekijkt de korte film thuis, in de klas of op zaterdag 12 september in Het Musiater. Daarna kun je met de fiets het gebied van de Liemers en een stukje grensgebied van Duitsland verkennen. Je wordt in de app meegenomen in verhalen, gebeurtenissen en informatie uit de tijd toen vrijheid niet vanzelfsprekend was. Ook wordt de koppeling gemaakt naar bepaalde levenslessen die in de huidige maatschappij nog steeds actueel zijn. Op dit moment zijn er door heel de Liemers verhalen te vinden en is er 1 route uitgewerkt. Deze is ongeveer 36 kilometer. Jacob, het personage uit de film, neemt je dan mee in de verschillende gebeurtenissen. De app zou al eerder, in mei, worden gelanceerd. Het heeft door alle landelijke ontwikkelingen een kleine vertraging opgelopen. Gelukkig kan nu alsnog iedereen de app beleven. Op zaterdag 12 september start de eerste vertoning om 14.00 uur in Het Musiater te Zevenaar. In de foyer loopt iemand rond om individuele vragen over het gebruik van de app te beantwoorden. Dit programma herhaalt zich om 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is het maximale aantal bezoekers per vertoning 66 personen. Om zeker te zijn van een plaats op het gewenste tijdstip, kun je reserveren via https://liemerskunstwerk.nl/het_musiater/ Er wordt verwacht dat je je afmeldt en thuis blijft wanneer je klachten hebt zoals verhoging, verkoudheid of hoesten. De entree is gratis. De cast van Gabriel met linksonder regisseur Paul Haans[/caption]De app is tevens nog in ontwikkeling. Het projectteam is bezig met nog meer verhalen en routes. Heb je zelf ook nog een groot of klein verhaal of ervaring? Neem dan contact op via welkom@vrijheidindeliemers.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!