Land- en tuinbouw in de Liemers en Montferland krijgt één bestuur

373 Views

De organisaties van boeren en tuinders in de Liemers en Montferland voegen hun afdelingen samen. Achter de naam ‘LTO Noord afdeling Liemers en Montferland’ staan 150 aangesloten agrarische bedrijven met ruim driehonderd (mede-)ondernemers.

De nieuwe afdeling beslaat de gemeenten Montferland, Zevenaar, Duiven, Rijnwaarden en Westervoort. De agrarische bedrijvigheid in het gebied is heel divers: van glastuinders met bloemen en groenten tot fruitkwekers, paddestoelenkwekers, varkenshouders, geitenhouders, melkkoeienhouders, pluimveebedrijven en akkerbouwers. De producten gaan deels regionaal de markt op maar voor een belangrijk deel ook internationaal.

Een belangrijk deel van hen is niet alleen primair producent maar is daarnaast actief in de ambachtelijke verwerking, huisverkoop, in zorg en dagbesteding, ontvangt klassen op zijn bedrijf of biedt gasten op campings en accommodaties een gastvrij onthaal. Ook zijn veel boeren en tuinders actief betrokken bij landschaps- en natuurbeheer op agrarisch land en in beschermde natuurgebieden. Kortom een boeiende en gastvrije sector, geworteld in de lokale gemeenten.

In de Liemers en Montferland zijn op de meeste bedrijven meerdere generaties betrokken en zijn er ook veel jongeren die het stokje graag willen overnemen. Voor de nieuwe afdeling is er mede daarom veel werk aan de winkel; ruimtelijke ordening, waterbeheer en overlappende milieuregelingen vragen voortdurend aandacht. Om het voortbestaan van agrarisch bedrijven mogelijk te maken moet er immers wel ruimte zijn voor ontwikkeling.

Op 16 februari nemen de leden afscheid van hun oude afdeling en wordt de nieuwe samenwerking ingeluid. De afdeling wordt geleid door voorzitter Gerard Holleman uit Babberich.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!