Landschapsknokker 2022 naar Joop Bakker van Knotploeg Duiven

22 Views

Joop Bakker, coördinator van Knotploeg Duiven is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2022. De Landschapsknokker is een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap en het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Joop ontving de Landschapsknokker op zaterdag 17 december uit handen van directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), tijdens de werkdag van de vrijwilligersgroep. Wethouder Gemma Tiedink van gemeente Duiven was ook aanwezig. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van € 500 te besteden aan het landschap.

 Joop Bakker is al zo’n 22 jaar actief als coördinator van de vrijwilligersgroep. Knotploeg Duiven werkt op ongeveer 35 locaties in de gemeente, waarbij het werk hoofdzakelijk uit knotten bestaat. Er wordt niet alleen op zo’n 20 zaterdagen per jaar gewerkt, er worden jaarlijks ook meer dan honderd kinderen mee de knotboom in genomen onder het motto “Met je klas de boom in”. Joop, docent van beroep, weet als geen ander hoe belangrijk het is om ook de kinderen actief te betrekken bij de natuur in het landschap.

Joop is een man met passie voor de natuur, hij is reuze enthousiast, bindt de groep, zorgt samen met anderen voor goed gereedschap op de werklocaties en voor een welkomstwoord met de nodige instructies aan het begin van iedere werkdag. Daarbij haakt Joop meestal ook even in op het actuele (wereld)nieuws. Joop is het type ‘niet lullen, maar poetsen’. Jaarlijks wordt een forse bijdrage aan het onderhoud van het Duivense landschap geleverd door de Knotploeg Duiven en de aantallen jaarlijks geknotte bomen zijn dan ook indrukwekkend.

 Aanmoedigingsprijs naar Maarten Kubbe. De Aanmoedigingsprijs 2022 ging dit jaar naar Maarten Kubbe van Landgoedwerkgroep De Kamp in de gemeente Renkum. Wat oorspronkelijk begon als bekenwerkgroep is nu een landgoedwerkgroep geworden die zich veel breder inzet voor het landschap. Landgoed De Kamp ontving een subsidie voor herstel en aanplant van landschapselementen, Maarten zette zich in voor de aanplant en nu ook voor het onderhoud van de beplanting. De benodigde kennis weet hij te vergaren door het volgen van cursussen en webinars bij SLG. De Aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag van € 250 te besteden aan het landschap.

Vrijwilligerswerk in het landschap

In Gelderland zijn ruim 400 vrijwillige coördinatoren van vrijwilligersgroepen actief in het landschap. Stichting Landschapsbeheer Gelderland faciliteert vrijwilligersgroepen met kennis, kunde en gereedschappen. Ieder jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker, met deze prijs wil SLG de aandacht vestigen op de maatschappelijke relevantie van vrijwilligerswerk in het landschap.

 

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Repeat speelt Rumours!

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!