Liemerse producenten aan de slag met regionale productie

181 Views

Steeds meer consumenten willen pure en verse producten van dichtbij. Boeren en tuinders zijn geïnteresseerd in een regionale afzetmarkt. Maar hoe breng je jouw idee voor een nieuw product op deze markt? Met deze en andere vragen gaan twaalf agrarische ondernemers uit de Liemers de komende vijf maanden aan de slag. Maandag 22 januari startte de eerste van een reeks van workshops ‘Regionaal produceren, van idee tot actieplan’ bij Beleefboerderij Hippe Koeien in Didam.

Jeroen Stuyt van Dijkhoeve is een van de deelnemers en werkt op een biologische wijze met runderen en varkens in Herwen. “Ik heb prachtig en lekker vlees dat ik rechtstreeks aan de consument verkoop. Dit gaat redelijk goed, maar dit moet uiteindelijk meer bekendheid krijgen. Zo wil ik mijn bedrijf voor de toekomst sterker maken en mijn filosofie over het houden van varkens blijven uitdragen. Ik verwacht dat de workshopreeks mij hier een stap in brengt. De opdrachten in de eerste workshop zette mij al goed aan het denken. Het is me vooral duidelijk geworden hoe belangrijk het is iets te doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft. En om de samenwerking te zoeken met anderen bij dingen waar je minder goed in bent’.

Grote variatie aan Liemerse producten

Tijdens deze workshop presenteerden de deelnemers hun productidee aan elkaar door middel van een korte pitch. Met prikkelende vragen als ‘waar liggen je talenten’ en ‘mijn terugkerend leerpunt als ondernemer’ gaf men elkaar feedback. Ook werd gekeken naar hoe het Liemers landschap onderdeel van het productverhaal kan zijn. Eén van de conclusies was dat de variatie aan producten in de Liemers in ieder geval groot genoeg is om een boodschappenmand mee te vullen!

Korte Ketens in het Liemers Landschap

De workshopreeks ‘Regionaal produceren, van idee tot actieplan’ is onderdeel van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. Binnen dit project gaan consumenten, producenten en lokale overheden aan de slag met de kansen die een korte voedselketen in de Liemers hen biedt. In een korte keten legt het voedsel een korte weg af van het land naar je bord. Zo weet je als consument precies wat je eet, profiteren regionale ondernemers en producenten van een betrokken regionale afzetmarkt en creëren zij samen een aantrekkelijk en veerkrachtig Liemers voedsellandschap.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).