Loo mooiste dorp van Gelderland?

798 Views

Loo heeft zich tot in de puntjes voorbereid op Zomer in Gelderland. Op woensdag 28 augustus doet het dorp in dit populaire radio- en televisieprogramma van Omroep Gelderland een gooi naar de titel ‘mooiste dorp van Gelderland’. Een tienkoppig team trekt de kar, maar het hele dorp staat stand-by om vier opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Verenigingen, vrijwilligers, buurten en sponsoren helpen mee om er een succes van te maken.

’s Ochtends om 9.00 uur begint de live-uitzending op de radio. Niet veel later krijgt het kernteam te horen welke precieze opdrachten het gedurende de dag moet uitvoeren. Er wacht een zogeheten decoropdracht waarbij het dorp een decor moet bouwen voor de televisie-uitzending later op de dag. Bij de uitzending, die wordt ingeleid door een parade (opdracht 2), moeten ten minste driehonderd mensen aanwezig zijn (opdracht 3). Tijdens de uitzending volgt er een spel (opdracht 4).

Hele dorp doet mee
“Onze tien teamleden zijn weliswaar de gangmakers, maar het hele dorp doet mee. De afgelopen weken hebben we voor de decoropdracht – we hebben nog geen idee wat we moeten maken… – handige mensen gemobiliseerd. Daarnaast staan er mensen klaar die restmaterialen zoals hout en stoffen op voorraad hebben. Elke minuut die we niet hoeven te besteden aan zoekwerk, kunnen we gebruiken om er echt iets moois van te maken”, zegt teamcoach René de Kramer.

Kinderen de winnaar
Alle vier opdrachten moeten tot in de puntjes uitgevoerd worden om de Gelderse dorpstitel te winnen. Daarnaast zijn ze elk goed voor maximaal 250 euro. De Kramer: “In totaal kunnen we door deel te nemen dus 1.000 euro verdienen. We hebben daar al een bestemming voor: Stichting Bernadetteschool. Die zal het bedrag gebruiken voor aanleg van een openbare speeltuin. Of we nou als dorp winnen of niet, de Loose kinderen blijven niet met lege handen achter.”

Generale repetitie
De uitzendlocatie is het dorpsplein aan de Loostraat tussen schuttersgebouw Willem Tell en Zalencentrum Berentsen. Hier is de hele dag beweging. Vanaf 11.30 uur bouwen de Loonaren daar de uitzendlocatie op. Aanmoedigingen en helpende handen zijn welkom. Zalencentrum Berentsen is de gehele dag geopend voor een hapje en drankje. Daarnaast staan er enkele kermisattracties naast het schuttersgebouw. “Om 17.15 uur is de generale repetitie en een half uur later wordt het publiek geteld. We willen ten minste driehonderd mensen op de been brengen.”

Dorpsfeest na uitzending
Na de live-uitzending vanaf het dorpsplein (18.20 uur) is er op dezelfde plek feest met deejay Robin. “We sluiten de ongetwijfeld fantastische dag samen af met een gezellig dorpsfeest ‘Kleintje Loo Kermis’. Daar houden de mensen in Loo wel van. Of we nou winnen of niet, maakt voor ons niet uit. Natuurlijk willen we dat graag en is dat het doel, maar iedereen in Loo is het er nu al over eens: Loo is het mooiste dorp van Gelderland. Daar doet het juryoordeel niets aan af.”

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!