maandag, december 4, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

Team Duiven klaar voor de Alpe D’huzes 2024

Na een jaar afwezig te zijn geweest begon het bij de teamcaptains van Team Duiven, Britt en Sjon Gieling, toch weer te kriebelen.

In “No-time” stond er weer een enthousiast team die, samen met duizenden mensen, begin juni 2024 de berg Alpe d’Huez gaan beklimmen om onmacht om te zetten in kracht en geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Team Duiven heeft door donaties van vrienden en bekenden en door diverse acties in 10 jaar meer dan € 345.000,- overgemaakt naar het KWF. Mede hierdoor zijn nieuwe doorbraken in het bestrijden van kanker gerealiseerd.

Acties die al gepland staan:

  • Alpe D’HuZes oliebollen actie op 10 december bij de COOP in Pannerden. De oliebollen kunnen vooraf worden besteld of op de dag zelf.
  • Ook op 10 december (voor)verkoop van prachtige kerststukken.  
  • Alpe D’HuZes wijnactie: prachtige witte en rode wijnen van Wijnhandel Halve Morgen uit Elst. De wijnen worden, na bestelling, thuisbezorgd worden door de teamleden.

Voor meer informatie zie de facebook pagina van Team Duiven, www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/teamduiven.

Hierop zijn ook de bestelformulieren voor de oliebollen en wijn te vinden.

Spetterend Top2000 concert in Oud-Zevenaar

Op 16 December organiseert Harmonie Martinus een spetterend Top2000 concert. Met de grootste hits van o.a. Queen, Goldband, Kensington en nog veel meer! En met de prachtige zang van Sanne Bos, Mees Korving en Hauke Kamphorst gaat het dak er zeker van af!

Het concert begint om 20:00 in schuttersgebouw St. Anna in Oud-Zevenaar. Kaartjes zijn vooraf te bestellen via verkoop@harmoniemartinus.nl (€10,-). Natuurlijk ben je ook welkom om op de avond zelf ook te komen aanwaaien. Een kaartje kost dan €12,50.

Kijk voor meer informatie op www.harmoniemartinus.nl of op onze Facebook-pagina Martinus Oud-Zevenaar.

Spectaculaire ice skater opent de schaatsbaan in de Grote Kerk

De schaatsbaan in de Grote kerk in Doesburg wordt op zaterdag 9 december om 11.00 uur geopend door de Duitse kunstschaatster Vivien Reichel. De ijskoude dansact is tevens de start van de Kerstmarkt in Doesburg die dag. Ook burgemeester Loes van der Meijs en kinderburgemeester Mimi Verhaaff zijn er bij en binden misschien ook wel de schaatsen onder.

Op het eerste gezicht lijken kunstschaatsen en moderne dans niet heel erg veel op elkaar, maar daar is Vivien Reichel uit Duitsland het niet mee eens. Tijdens haar optreden vliegt ze over het ijs. Daarbij combineert ze krachtige bewegingen uit de moderne dans met de sierlijke bewegingen van het traditionele kunstschaatsen. Zo komt ze tot een nieuwe dansvorm: contemporary ice skating.  Tijdens haar optreden laat Reichel zien hoe dit ‘nieuwe’ kunstschaatsen er nou eigenlijk uitziet. 

Gratis schaatsen; De schaatsbaan in de kerk kan nu al op groot enthousiasme rekenen. De organisatie van de Kerstmarkt, en initiatiefnemer van de schaatsbaan, is blij met de financiële steun van lokale ondernemers, de Stichting Centrum Belang Doesburg en Gestichten Doesburg. Met hun hulp kunnen kinderen van alle basisscholen in Doesburg en Angerlo een keer gratis komen schaatsen; de eerste schoolklassen hebben zich al gemeld.

Schaatsen en kerstmarkt tegelijk; De traditionele Kerstmarkt, op de eerste zaterdag na Sinterklaas, is dit jaar opnieuw goed gevuld. Met zo’n tachtig kramen buiten en ook in de kerk. Op het kerkplein staan gewoontegetrouw eetwagens met heerlijke frietjes, broodjes, poffertjes en andere lekkernijen. In de kerk vinden bezoekers uiteraard ook weer koek en zopie. De Kerstmarkt duurt op zaterdag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 17 december is er een Winterfair, het kleine zusje van de Kerstmarkt, maar zeker niet minder gezellig!

Schaatsen kost 2,50 euro. De huur van schaatsen ter plekke kost 1,00 euro. Je mag eigen schaatsen meenemen zoals kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen. Noren zijn niet toegestaan. De baan opent zaterdag 9 december om 11.00 uur en is dan open tot 20.00 uur. De baan is geopend van zaterdag 9 tot en met zondag 17 december.

Foto; Vivien Reichel

Van badhuis naar Badhuis

In het begin van de roerige jaren 80 van de vorige eeuw gonst en bruist het in Doesburg van de activiteiten. Actiegroepen als het IKV, de Wereldwinkel, de werkgroep Zuidelijk Afrika en een milieugroep met de prikkelende naam De Brandnetel timmeren aan de weg. In het Doesburg van de jaren 80 is voor jongeren niets te beleven. Wat vooral ontbreekt is een eigen ruimte, een broedplaats voor creatieve ideeën en acties en – als het even kan – een cultureel centrum. Dat moet anders. Er wordt gezocht naar een geschikte plek. Al snel valt het oog van een aantal actieve Doesburgers op een leegstaand pand aan de Rooseveltsingel …

Dit nieuwe verhaal verschijnt op dinsdag 5 december op het verhalenplatform van Doesburg Vertelt.

Prachtig pianoballads van Sandra van Nieuwland

In 2012 beleeft zangeres en songwriter Sandra van Nieuwland een indrukwekkende doorbraak met haar deelname aan The Voice of Holland. Ze scoort grote hits nummers als More en Keep Your Head Up. Ze breekt records in de Nederlandse hitlijsten door tegelijkertijd op nummer 1, 2 en 3 te staanm en met 5 singles in de top 10. Het album And More wordt platina.

Samen met haar pianist en producer Len van de Laak en gitarist Milo Groenhuijzen treedt Sandra op zaterdag 9 december om 20.00 uur op bij Podium Doesburg. In een intieme, akoestische setting is er ruimte voor kleine verhalen, maar vooral voor prachtige liedjes uit haar gehele repertoire. Van klein naar groots.

Beste popalbum

Na And More richt Sandra zich meer op het schrijven van eigen werk. Haar popalbum Banging On The Doors Of Love, levert de succesvolle single Hunter op en wordt bekroond met de Edison voor beste popalbum. In 2022 kwam alweer haar 5e studioalbum Wonderland uit. Volgens muziekkrant OOR een ontzettend aangename plaat vol prachtig gezongen, gevoelige pianoballads als Bandaid en leuke popsongs in eighties-stijl als Sandcastles en Strangers. En die voice behoort inderdaad tot de mooiste in dit land.

Zaterdag 9 december, 20.00 uur. Toegang € 17,50.

Edward Den Doop stopt als voorzitter van Stad en Ambt

Edward den Doop stopt als voorzitter van de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh. Den Doop ondervindt al geruime tijd wisselende gezondheidsproblemen. Omdat hij als gevolg daarvan niet langer de kwaliteit kan garanderen die hij nastreeft ‘en die de vereniging verdient’, heeft Den Doop in overleg met het bestuur van Stad en Ambt besloten zijn functie per 1 januari neer te leggen.

Den Doop startte als voorzitter van Stad en Ambt na het afscheid van Rinus Rabeling in juni 2022. Zijn taken werden al enige tijd waargenomen door vicevoorzitter Jan van Ophuizen. Den Doop was voordat hij voorzitter werd enkele jaren als vrijwilliger verbonden aan Stad en Ambt en Streekmuseum De Roode Tooren. Daarvoor was hij onder andere bestuurslid bij Doesburg 750 jaar stad, de Stichting Doesburgs Goed, Doesburg777 en de Brede Sociaal Maatschappelijke Raad (BSMR) Doesburg. Den Doop heeft te kennen gegeven zodra zijn gezondheid dat toestaat te bezien hoe hij zich toch weer maatschappelijk verdienstelijk kan maken.

Voorleesbeer bij voorleesmiddag bibliotheek

Iedere woensdagmiddag is het voorleesmiddag in de bibliotheken van Didam en ’s-Heerenberg. Sinds kort zit er bij de voorleesmiddagen een vaste bezoeker; een grote bruine voorleesbeer! De beer is er voor alle kinderen die van 14.30-15.00 langskomen.

Kinderen kunnen tegen de beer aankruipen en naar een verhaal luisteren. Ze mogen de beer ook voorlezen. Hij luistert graag! Op de foto luistert de beer mee naar een verhaal dat voorleesvrijwilliger Tiny van den Ende voorleest aan een pietje dat de bibliotheek bezocht.

Vrijwilligers lezen voor in de bibliotheken van Didam en ’s-Heerenberg. Bibliotheek Montferland is op zoek naar vrijwilligers die het voorleesteam in Didam kunnen versterken. Als voorlezer in de bibliotheek weet je nooit van tevoren aan wie je gaat voorlezen en hoeveel kinderen er komen. Soms lees je één-op-één voor en andere keren is het met een groepje. Bij activiteiten zoals de feestmiddag van de Kinderboekenweek is het voorlezen altijd extra feestelijk en komen er veel kinderen luisteren.

Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert taalvaardigheid, prikkelt de fantasie en zorgt ervoor dat kinderen leren luisteren en zich concentreren. En: voorlezen is gezellig!

Kom voor meer informatie over het voorlezen en het voorleesteam langs in de bibliotheek of bel naar 0316-221184.

Maak een kersthanger in de bibliotheek

Begin de feestmaand goed met een mooi cadeautje voor jezelf of voor iemand anders. Maak in Bibliotheek Montferland een kersthanger.

Kunstenares Ineke van Geemen geeft twee gratis workshops; op zaterdag 9 december van 12:30 – 14:00 uur in Bibliotheek Didam en op zaterdag 16 december van 12:30-14:00 uur in Bibliotheek ’s-Heerenberg. De workshop is vooral geschikt voor jongeren en volwassenen. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek.

Aanmelden voor de workshop kan in de bibliotheek, telefonisch via 0316-221184 of via info@bibliotheekmontferland.nl

Op de website van de bibliotheek staat informatie over deze én andere activiteiten: www.bibliotheekmontferland.nl/kerst.