maandag, april 22, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

BELEEF FORT PANNERDEN IN DE MEIMAAND! 

Van binnen, van buiten, van boven, van onder én er om heen! Het is weer lente!

Ja! Het is weer lente! We hebben de meivakantie, Hemelvaartsdag, Moederdag, de Pinksterdagen, allemaal in de maand mei! De deuren van Fort Pannerden gaan extra open voor onze bezoekers. Geschiedenis, natuur, kunst en cultuur met nieuwe en beproefde belevingen! Voor jong en oud, groepen of alleen gaand, minder mobiel of goed ter been: voor elk wat wils.

Met trots delen ruim 100 vrijwilligers graag met hun bezoekers de status van het Mooiste Fort van Nederland! Het fort is de Kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onderdeel van Unesco Wereld Erfgoed en het ligt midden in een prachtig natuurgebied: de Klompenwaard.

Extra in de meimaand: 

In het fort: Voor kunst liefhebbers is de tentoonstelling Soils van kunstenaars van het kunstcollectief Gelderse Poort te bezichtigen! Een echte belevenis! Kijk voor meer informatie op onze website: www.fortpannerden.e

Voor de kinderen: een Speurtocht naar zakken over Soils en andere Elementen! Aan welke elementen heeft Fort Pannerden bloot gestaan en welke heeft zij getrotseerd??!

Buiten het fort: Voor iedereen die goed ter been is: de Vossenjacht. Dit is een speurtocht rond het fort naar sporen van vossen en tegelijkertijd naar de geschiedenis over de meidagen van 1940 op Fort Pannerden. 

Tip: doe een lange broek en stevige schoenen aan! 

Fiets- & Wandelroutes, boekje Doornenburg en omgeving: Heb je zin in een mooie  fiets- of wandeltocht in de omgeving? Bij de balie in het fort is gratis een boekje verkrijgbaar met 7 fietsroutes en 3 wandelroutes!

Zolang de voorraad strekt!

Moederdag: Op Moederdag 12 mei krijgen alle moeders een consumptiebon bij de balie voor een gratis consumptie in ons restaurant!

Openingstijden tijden de meimaand We zijn van zaterdag 27 april tot en met zondag 12 mei open van 11.00 -17.00 uur. Uitgezonderd de maandagen en dinsdag 7 mei.

De rest van de maand mei zijn we alle weekenden en de woensdagen geopend. Maandag 20 mei, tweede Pinksterdag, zijn we ook open.

Overig aanbod: Het fort verder verkennen:

De gidsen van Fort Pannerden laten u graag alle details van Fort Pannerden zien, er worden meerdere rondleidingen op een dag gegeven. Liever zelf op pad? Neem de audiotour ‘Fortverhalen’ mee, doe de puzzeltocht ‘Expeditie Pannerden’ of speel het escaperoomspel ‘Elements’. Een kanondemonstratie behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn mooie wandelingen uitgezet in de Klompenwaard en in de fortgracht. Geniet van het uitzicht over de rivieren vanaf het dak en sluit de dag af in ons restaurant.

Met de Museumkaart is de toegang gratis (behalve een toeslag voor het Elementsspel).

Zie voor meer informatie: www.fortpannerden.eu 

Adres: Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg.

Fotograaf is; Jan Adelaar

Een klimaatvriendelijke Liemers; weerbare watersystemen en toekomstbestendige tuinen

Dat is het thema van de extra lezing/presentatie welke wordt georganiseerd door Groei & Bloei afdeling Liemers en wel op maandag 13 mei 2024.
Deze presentatie wordt gegeven door Willem Bowen (gemeente Zevenaar) en Nicole Otten (Waterschap Rijn/IJssel).

De gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort, zetten zich in voor een klimaatvriendelijke Liemers. “Het klimaat verandert, ook het klimaat in de Liemers. Drogere zomers met lage waterstanden worden gevolgd door natte winters. Nicole Otten en Willem Bowen nemen ons mee in de klimaatveranderingen in de Liemers. Er is
aandacht voor de veranderingen van de laatste decennia zoals meer droogte, extreme buien en invloed van rivierwaterstanden. Ook wordt kort stil gestaan bij wat gemeenten en waterschap gezamenlijk doen.
Willem Bowen vertelt vervolgens hoe we de Liemers nog meer kunnen
voorbereiden. Waar kan je in je eigen tuin mee beginnen. Hij legt uit
waar je op moet letten en wat we gezamenlijk kunnen doen om de Liemers
biodiverser en klimaatbestendiger te maken.

Deze presentatie wordt zoals altijd gehouden in Zalencentrum Staring,
Grietakkers 3 te Zevenaar en start om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur
open. De kosten zijn voor leden €4 en voor niet-leden €6,50 dit bedrag
is inclusief entree, koffie/thee en een lot voor de loterij. Leden en
niet-leden zijn van harte welkom.

Op de foto’s; Nicole Otten en Willem Bowen

Notarieel Café keert terug naar Het Musiater

Na het succes van vorig jaar organiseert Prick & Van Houtum notarissen i.s.m. Kunstwerk! op vrijdag 7 juni 2024 opnieuw een Notarieel Café in Het Musiater in Zevenaar. Een gezellige informatieve middag, voor iedereen met notariële vragen. Deelnemers ontvangen, onder het genot van een hapje en drankje, informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen en kunnen deelnemen aan twee workshops, zoals levenstestament, schenken of testament. Het Notarieel Café is geheel gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. Wees er snel bij er is beperkte beschikbaarheid.  

“Na de vele positieve reacties, geven we graag een vervolg aan het Notarieel Café, waarbij het nuttige met het aangename wordt verenigd. Voor veel mensen leveren notariële zaken een bron van vragen op. Vaak wordt het uitgesteld omdat het te complex lijkt, terwijl het juist veel geld en zorgen kan besparen. We willen een laagdrempelige manier aanbieden om te begrijpen waar u bijvoorbeeld aan moet denken en welke stappen u het beste kunt zetten. Het Notarieel Café is hiervoor een mooie oplossing.” Aldus Mark Hofman, notaris bij Prick & Van Houtum notarissen.

Loopt u al langere tijd met een van de volgende vragen rond, kom dan vooral naar het Notarieel Café!

– Wie regelt mijn zaken als ik het zelf niet meer kan?

– Wat zijn de gevolgen van opname in een zorginstelling?

– Mijn partner en ik willen elkaar bij overlijden verzorgd achterlaten, hoe regel ik dat?

– Ik wil mijn vermogen fiscaal zo vriendelijk mogelijk aan mijn (klein)kinderen nalaten, hoe doe ik dat?

– Hoe voorkom ik dat de Belastingdienst mijn grootste erfgenaam wordt?

Programma Notarieel Café
Deelnemers worden om 14.00 uur ontvangen met koffie/thee en wat lekkers, waarna er tijdens een plenair gedeelte praktisch ingegaan wordt op de actualiteiten van erven en schenken en de zin en onzin van alles wat te maken heeft met het maken van een levenstestament. 

Vervolgens worden deelnemers opgesplitst in drie workshops. In elke workshop wordt een ander onderwerp behandeld. Er worden twee workshoprondes gehouden. Iedere deelnemer heeft de keuze uit de volgende workshops: levenstestament, schenken en testament. Na de workshops is er een informele borrel onder het genot van een hapje en drankje, waarbij deskundigen aanwezig zijn voor persoonlijke vragen. De middag eindigt om 17.30 uur.

Aanmelden

Wilt u uw zaken ook goed voor elkaar hebben en geen zorgen over de toekomst maken?
Meld u zich dan vóór 1 juni a.s. aan voor het Notarieel Café door een e-mail te sturen aan info@pvhnotarissen.nl, of door te bellen naar 0316-524641. Meer informatie is terug te vinden op www.pvhnotarissen.nl. Deelname is gratis. Let op er is beperkt beschikbaarheid.

Concert Liemers Harmonie Duiven en Sint Andries

Twee muziekverenigingen samen op één podium

Liemers Harmonie Duiven en Muziekvereniging Sint Andries slaan de handen in een dit voorjaar. Op zaterdag 20 april zullen beide verenigingen samen gaan optreden in De Ogtent.

Tijdens Concert in Spring komen beide orkesten, jeugdorkesten en slagwerkgroepen gezamenlijk op het podium. Een bijzondere samenwerking, zo verteld bestuurslid Geron Hugen (LHD): “We kregen de vraag of we samen een concert konden geven. Het antwoord was meteen ‘ja’. Maar dan wel als één grote groep.”

En dat is uniek. Ook de voorbereiding en organisatie pakken ze gezamenlijk op. Edwin Driessen van Sint Andries: “We gaan er iets moois van maken. Zo’n groot orkest en slagwerkgroep samen is magisch. De repetities beloven wat moois!”

Kaarten voor de avond zijn te koop via De Ogtent. Entree voor de avond is 15 euro, inclusief welkomst- en pauzedrankje. De zaal is open om 19.00 uur en het concert start om 19.30 uur.

Kruidenwandeling en puzzelboekjes

Stadsmuseum Bergh zet dit jaar met tal van activiteiten Mechteld ten Ham in het licht. Mechteld was een van de vele vrouwen die als heks verbrand zijn in Nederland.

Kruidenwandeling

Om haar te eren, en alle vrouwen met haar die de dood vonden door geweld, houden wij op 28 april om 14.00 uur een kruidenwandeling met aansluitende workshop. Tijdens de wandeling leert u veel over de kruiden die nu groeien. Daarna helpen wij u in het museum een beschermende kruidenwis voor uw huis maken met kruiden en houden we een mooi heksenritueel. Kijk op https://www.heksenkruid.info/kruidenwis-verzamelen/

Puzzelboekjes

Om onze mooie stad ’s-Heerenberg spelenderwijs nog beter te leren kennen hebben wij puzzelboekjes gemaakt. “Eén voor volwassenen en één voor kinderen. Een leuke activiteit om in de meivakantie te ondernemen.

Tijdens de route ziet en leert u aan de hand van leuke opdrachten over alle plekken en historische gebouwen die in het leven van Mechteld belangrijk waren. Ze sluiten naadloos aan bij wat u ziet en hoort in Stadsmuseum Bergh.

Hier kunt u via de audiotour nog meer horen over Mechteld’s leven. Bovendien kunt u kennismaken met vier andere historische vrouwen die hier geleefd hebben in de Middeleeuwen. Geniet vooral ook van onze mooie overzichtsfilm en interactieve maquette.

Voor groepen biedt Stadsmuseum Bergh stadswandelingen aan. U kunt kiezen uit vier thema’s waaronder een speciale Mechteld ten Ham-wandeling, op een door u gekozen tijdsstip. In de maanden juli en augustus is er elke woensdagavond een stadswandeling voor individuele deelname.

Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3, 7041 AH ’s-Heerenberg
Voor kruidenwandeling en stadswandelingen graag reserveren: tel. 06 19 98 14 57

Prijs puzzelboekjes: 1 ste boekje € 5,00, elke volgend groepslid € 2,50, te koop tijdens openingsuren
Prijs kruidenwandeling met workshop: € 7,50.
Prijs museumbezoek of stadswandeling: € 5,00
Voor informatie kijk op onze website: www.stadsmuseumbergh.nl

Grenswandeling

Gidsen van de regiowerkgroep Montferland van IVN De Oude IJsselstreek nodigen u uit voor een ‘Grenswandeling’ op zondag 5 mei.

We starten nét over de grens, maar uiteindelijk lopen we voornamelijk over Nederlands grondgebied van Natuurmonumenten. Onderweg naar de Sprung lopen we via restanten van bunkers en loopgraven en horen we de verhalen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Uniek in Nederland! Daarna lopen we via de Hollandsche heide waar we met enig geluk misschien wel een zandhagedis kunnen waarnemen. Deze internationale wandeling is geschikt voor jong, oud, groot en klein! Natuur en cultuurliefhebber!

Het vertrekpunt is vanaf de parkeerplaats achter STAR benzinestation, Beeker Straße 250  te Emmerich Am Rhein/Elten (vanuit Beek richting Elten vóór de oprit naar A12 Arnhem-Oberhausen), en start om 13.30 uur. Deze wandeling is geheel gratis, hoewel een vrijwillige bijdrage op prijs wordt gesteld

Info: Rob van den Dikkenberg: 06-34091373

Foto: Luci Seegers

RSD-proefproject voor eigen ontwikkeling en (grensoverschrijdende) ontmoeting

10 inwoners uit de Liemers hebben de afgelopen maanden meegedaan aan het RSD-project Op Eigen Kracht. Het programma bestond uit 16 workshops over allerlei zaken die van invloed zijn op je eigen welbevinden, zoals leefstijl, voeding en financiën. Ook is ingegaan op zaken als cirkel van invloed, comfortzone, stresshantering en waarden en normen. Ook waren er beweegactiviteiten onder begeleiding van een sportcoach. Aan het eind van het programma heeft elke deelnemer haar of zijn plannen voor de toekomst gepresenteerd.

In de gemeente Emmerich konden inwoners aan hetzelfde programma meedoen maar dan in het Duits. Voor de Duitse en Nederlandse deelnemers is twee keer een gezamenlijke activiteit georganiseerd: een beweegactiviteit in Zevenaar en een bezoek aan het poster-/affichemuseum in Emmerich. Ook de Duitse en Nederlandse coaches en medewerkers van de RSD de Liemers en het Jobcenter Emmerich hebben elkaar meerdere keren ontmoet.

De resultaten van deze pilot waren erg goed. Deelnemers geven aan door het programma duurzaam beter in hun vel te zitten en meer zelfvertrouwen te hebben. Ze laten dit ook zien door het zetten van concrete stappen richting participatie en soms ook werk. Ook de ontmoeting met de Duitse deelnemers werd als erg leuk en gezellig ervaren. Vanwege deze positieve ervaringen en de goede resultaten, is een vervolg op dit proefproject inmiddels in voorbereiding.

Expositie in kerk van Aerdt

Expositie in kerk van Aerdt op 28 april, 5, 12, 19 en 20 mei 2024, van 14.00-17.00 uur.

Op zondag 28 april opent Kunstkring Het Gelders Eiland een nieuwe expositie. Op deze expositie zijn objecten in metaal van Hannah Blom te zien en kleurrijke schilderijen van Hilleke van Gils.Hannah Blom maakt beelden die verrassen en prikkelen. Je kunt er mee zoeken en spelen, eenieder ziet het anders. Er wordt figuratief en abstract gezocht naar spannende, niet altijd voor de hand liggende, vormentaal.

Hilleke van Gils, Nijmegen, maakt kleurrijke schilderijen. Friedrich Hundertwasser is haar grote inspirator en dat is te zien! Www.hillekevangils.exto.nl.

De muziek bij de opening op 28 april om 14.30 uur wordt verzorgd door het vocaal ensemble Embrace.