dinsdag, oktober 22, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

Gelderse Molendag 2024

De Gelderse Molendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 november 2024

Op deze dag zetten veel Gelderse molens hun deuren open voor bezoek. Misschien bent u wel eens in een molen geweest en denkt u dat als u er één gezien heeft, dat u ze allemaal kent. Dan zal een molenaar u direct vertellen dat elke molen uniek is. Er zijn molens die door water worden aangedreven, door een paard of door de wind. De meeste molens in onze regio zijn korenmolens, maar er zijn ook molens die water uit de polder malen, olie slaan of hout zagen. Sommige molens malen meel voor de bakker en andere hebben een mooie expositie over de geschiedenis van de molen of werktuigen uit het verleden. De overeenkomst tussen al deze molens is dat er bevlogen molenaars en vrijwilligers werken die u met veel liefde vertellen over de geschiedenis en bijzonderheden van de molen en over het ambacht van de molenaar. Loop eens binnen en laat u verrassen. Misschien wilt u na dit bezoek zelf ook molenaar worden, informatie vindt u op www.gildevanmolenaars.nl.

Op de site van de Molenfederatie Gelderland vindt u een overzicht van de molens die meedoen aan de Gelderse Molendag : www.molenfederatiegelderland.nl.

Prijswinnende boeken tot eind oktober te zien in Bibliotheek Didam

Bibliotheek Didam is één van de vijf locaties waar de expositie Reizende Penselen 2024 te zien is. Nog tot eind oktober bekijk je het werk van de acht winnaars van de Zilveren Penselen op imposante grootte.

Ieder jaar worden in aanloop tot de Kinderboekenweek prijzen uitgereikt voor de beste kinderboeken. Een vakjury bekroond boeken met een Penseel (voor de illustraties) of Griffels (voor de tekst). Dit jaar kregen acht boeken een Zilveren Penseel. De Gouden Penseel ging naar het boek ‘Het touw en de waarheid’ met illustraties van Jeska Verstegen. In de bibliotheek is van ieder winnend boek één illustratie op een heel groot doek te zien. De prijswinnende boeken zijn bovendien te bekijken en – na oktober – natuurlijk ook te leen in de bibliotheek.

De expositie ‘Reizende Penselen’ komt tot stand door een samenwerking tussen de Illustratie Ambassade en CPNB, organisator van de Kinderboekenweek met bijbehorende vakprijzen voor kinderboeken. De expositie is op meerdere plekken tegelijk in het land te zien, en reist het hele jaar langs verschillende steden.

De bekroningen van dit jaar nemen kinderen serieus als publiek, nemen ze mee op spannende avonturen, maar leiden hen (en volwassen medelezers) ook door hedendaagse onderwerpen zoals vluchteling zijn, het zoeken naar identiteit, onze relatie met de natuur en met elkaar. De illustraties van onder andere Jeska Verstegen, Wendy Panders en Hedy Tjin nodigen kinderen uit om na te denken, buiten de gebaande paden te treden en zelfs om zelf de potloden ter hand te nemen.

In de expositie komen werelden tot leven en is de reikwijdte van illustratie als kunstvorm goed zichtbaar. Per penseel winnend boek is één illustratie opgenomen in de expositie. De acht illustratoren en zilveren penseel winnende boeken zijn:

Prentenboeken: Sydney Smith – De tuin van mijn Baba, Hedy Tjin – 151 boeken
Geïllustreerde jeugdboeken: Joana Estrela – Pardalita, Jeska Verstegen – Het Touw en de Waarheid
Informatieve boeken: Yoko Heiligers – Mensendieren, Wendy Panders – Paddenstoel & Co, Loes Riphagen – Het Kabouterboek
Geïllustreerde kinderboeken: Puck Koper – Water is voor vissen

Symposium ‘Van overleven naar leven: samen werken voor kansen’

Op vrijdag 1 november 2024 organiseren Caritas de Liemers, de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en Voedselbank Zevenaar het symposium ‘Van overleven naar leven: samen werken voor kansen’. Het evenement wordt georganiseerd voor maatschappelijke partners én inwoners. Elkaar (beter) leren kennen en kennis delen staat centraal.

Hoe fijn zou het zijn om van overleven terug naar leven te gaan? Want geldzorgen is meer dan een gebrek aan middelen. Het is een gebrek aan kansen, aan waardigheid, aan mogelijkheden om te dromen en die dromen waar te maken. Tijdens het symposium op 1 november worden organisaties samengebracht om oplossingen te bespreken en nieuwe inzichten over bestaanszekerheid te delen. Inwoners zijn welkom om te kijken welke hulp er in de Liemers is als zij dat nodig hebben. Dit helpt om te zorgen dat inwoners van overleven terug naar leven kunnen.

Programma
Tijdens het symposium is er ruimte voor persoonlijke adviezen en tips. Expert Stella de Swart spreekt over creatieve en motiverende oplossingen bij schulden en armoede. Daarnaast is er een informatiemarkt waar organisaties die hulp bieden bij geldzorgen alles uitleggen over de regelingen en het hulpaanbod. Denk hierbij aan de Energiefixers, de Voedselbank, Caritas de Liemers, gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort, Caleidoz en Schuldhulpmaatje.

Aanmelden
Toegang is tot het symposium is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.zevenaar.nl.

Samen aan de slag tijdens de Nationale Natuurwerkdagen

Groene handen in de lucht voor de Nationale Natuurwerkdagen 2024! Samen met heel Nederland gaan we deze editie weer voor een mooi resultaat, doe jij mee op 1 en 2 november? Kom bollen planten, ontdek je eigen kracht tijdens het wilgen knotten of bouw mee aan een duurzame takkenril. En vooral, geniet van de frisse buitenlucht, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe gezellig het is om samen iets te betekenen voor de natuur. Tip voor de herfstvakantie!

– Achterhoek en Liemers

Ook in de Achterhoek en de Liemers werken vrijwilligers aan mooie natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud en -herstel. Bij natuurterrein De Watertap in Gaanderen kunnen ze wel wat extra handen gebruiken. Help met het verwijderen van jonge scheuten van wilgjes, berkjes en riet of zorg er samen voor dat de natte stukken niet dichtgroeien met riet. Help je mee de biodiversiteit te vergroten?

In Voorst help je op vrijdag bij Bosnodig – ‘nieuwe natuur voor de volgende generatie’ – met het snoeien van bessen, het vrijmaken van plantvakken, het aanbrengen van wol en blad voor het bodemleven en het planten van nieuwe bessen. Ook zet je samen met de vrijwilligers palen neer waar nestkasten aan worden bevestigd. De mezen die hierin nestelen, eten de rupsen in het voorjaar. Meldt je aan!

Bij voedselbos Kievietsnest in Duiven kun je helpen met het onderhouden van bestaande en nieuwe beplanting, enkele wilgen knotten, het begaanbaar maken van paden met houtsnippers en verder bramen en reuzenberenklauw verwijderen. Milieuvrienden Duiven zijn in 2020 begonnen met de aanleg van twee voedselbossen, waarvan het Kievietsnest nu winterklaar wordt gemaakt. Meld je aan!

Kennismaken met groen vrijwilligerswerk

Al 24 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale landschapsbeheerorganisaties elke eerste vrijdag én zaterdag van november de Nationale Natuurwerkdagen, het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op meer dan vijfhonderd locaties in heel Nederland zetten trotse vrijwilligers samen de schouders eronder. Groene vingers of niet, iedereen is welkom, ook als je geen ervaring hebt met klussen in het groen. De Nationale Natuurwerkdagen zijn er juist om deelnemers kennis te laten maken met groen vrijwilligerswerk. Vaak ook geschikt voor kinderen!

Kijk voor alle locaties en meer informatie op natuurwerkdag.nl en meld je aan!

LandschappenNL organiseert de Nationale Natuurwerkdagen in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en andere terreinbeherende en natuurorganisaties. Het evenement is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Nationale Postcode Loterij is partner van de Nationale Natuurwerkdagen.

IKC Sprankel in Herwen opent de vernieuwde schoolbieb

Dinsdagmiddag, 15 oktober, was het daarom een groot feest op het IKC. De lintjes werden officieel doorgeknipt door twee leerlingen van onze school. Een leerling uit groep 2 en een leerling uit groep 8.

Om de opening te vieren werd er geproost (met appelsap met bubbels) door alle kinderen. In samenwerking met Kunstwerk de Liemers Bibliotheek lezen alle kinderen van IKC Sprankel de nieuwste boeken!

Halloween-festijn bij De Groene Schuur

De Groene Schuur in Groessen organiseert op zondag 27 oktober een Halloween-festijn van  11.00 – 16.00 uur. De streekwinkel is dan open en jong en oud kan dan een heuse Halloweenpompoen maken in onze kas, die omgetoverd is in Halloween sfeer. Erg gezellig en leuk om te doen! Je gaat naar huis met een mooie creatie van een grote pompoen naar keuze. Begeleiding en alle veilige gereedschappen zijn aanwezig bij ons. Vooraf aanmelden is niet nodig. Je kunt gewoon binnen lopen want er is ruimte genoeg voor iedereen. Voor deelname aan het Halloween-pompoen festijn vragen wij een vergoeding van € 10,00 per pompoen. Je  mag daarvoor zelf een pompoen uit zoeken uit onze gigantische collectie zo groot je maar wil en lekker aan de slag gaan!   

In de winkel kun je terecht voor sfeervol opgemaakte stukjes en sierfruit, kalebassen en andere deco-materialen om thuis te gaan freubelen en uiteraard de heerlijke groente en fruit en diverse huisgemaakte- en streekproducten, cadeaupakketten etc. Kom kijken en verras jezelf. U bent van harte welkom bij De Groene Schuur, Lijkweg 9B, Groessen.
Meer info: www.degroeneshuur.nl

De fraaie landschapsparken en tuinen van Engeland

Judith Haan verzorgt op donderdag 17 oktober om 19.30 uur een lezing over Engelse landschapstuinen. Engeland is bekend om zijn fraaie landschapsparken en tuinen, die vaak perfect overgaan in de lieflijke ‘countryside’. Dat geldt met name voor de Engelse landschapstuin, die halverwege de 18e eeuw zijn intrede deed. Daarvóór had men strakke baroktuinen die juist heel anders waren dan het Engelse landschap. Toch verdween dat tuintype vrij abrupt toen de Engelse Landschapstuin opkwam.

Tegelijkertijd verkondigden gezaghebbende filosofen dat indringende natuurervaringen positieve emoties konden oproepen in een mens; dat was heilzaam en waardevol. Die snelgroeiende belangstelling voor persoonlijke natuurbeleving vertaalde zich in een nieuwe ’tuinmode’: de Engelse Landschapstuin. Die werd in korte tijd zo populair dat de wat gekunstelde baroktuin al snel ouderwets werd gevonden en bijna overal op de schop ging.

Deze lezing voor ’t Nut Doesburg wordt verzorgd door Judith Haan. Haan studeerde rechten, Engelse taal- en letterkunde en Algemene Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, en promoveerde daar in 2002. Zij verzorgt cursussen en lezingen over Engelse schrijvers en dichters en over Engelse geschiedenis.

Donderdag 17 oktober, 19.30 uur. Toegang € 7,50

foto: Stourhead Gardens Wiltshire

Beleef de herfstvakantie in Fort Pannerden

De Nacht van de Soldaat

Fort Pannerden maakt zich weer op voor de Nacht van de Soldaat: een bijzondere avondopenstelling, waarbij het in het fort net zó donker is als het ruim 150 jaar geleden kon zijn… Er was toen immers nog geen elektrische verlichting!

U volgt een route door het verduisterde fort en komt onderweg soldaten  en interessante figuren tegen. Maak met hen een praatje en zij vertellen graag hun verhaal! Onderweg wordt er ook het soldatenmaaltje Ratsch, Kuch en Bonen aangeboden. Dat moet je een keer geproefd hebben!

Dit jaar is er een vernieuwde, langere route langs verschillende acts. Ook als men al eerder is geweest staan er verrassingen te wachten.

En dat met de vraag: Kom jij Fort Pannerden van zijn vloek verlossen? Kun jij de spreuk vinden?

Datum en toegangsprijs

De Nacht van de Soldaat wordt gepresenteerd op zaterdag 2 november vanaf

18.30 tot ongeveer 21.30 u.

Toegangsprijs: € 7,50 pp. Met de museumkaart is de toegang gratis en hoeft er niet gereserveerd te worden!

U kunt online uw tickets boeken: www.fortpannerden.eu. Wees er snel bij, want vol is vol!

Extra activiteiten tijdens herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie, van 19 oktober tot en met 3 november, is het fort alle dagen geopend, behalve op maandag. Speciaal voor de kinderen is er weer een speurtocht door het fort over de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht.

Op de woensdagen kunnen bijzondere soldatenspelletjes worden gespeeld. En rond het fort kan de Vossenjacht worden gelopen.

Overig aanbod

Verder is er natuurlijk ook nog het fort zelf dat vorig jaar is verkozen tot Mooiste Fort van Nederland! Graag laten onze gidsen u alle details zien.

Liever zelf op pad? Neem de audiotour ‘Fortverhalen’ mee, doe de puzzeltocht ‘Expeditie Pannerden’ of speel het escaperoomspel ‘Elements’ (waar een toeslag voor geldt).

Een kanondemonstratie behoort ook tot de mogelijkheden.

Geniet van het uitzicht vanaf het dak en sluit de dag af in ons restaurant.

Zie voor meer informatie: www.fortpannerden.eu

Adres: Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg

.