vrijdag, april 26, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

Boekpresentatie Jantien Broere in Bibliotheek Didam

Jantien Broere presenteert haar boek ‘Interieur van de toekomst’ op zaterdagmiddag 11 mei vanaf 15.00 uur in Bibliotheek Didam, Waverlo 1. Jantien vertelt meer over haar boek, het is te koop én Jantien signeert.

Jantien Broere is duurzaam interieurexpert. Ze woont en werkt in gemeente Montferland. Ze schreef het handboek ‘Interieur van de toekomst’ vanuit haar passie voor de natuur, haar expertise op het gebied van duurzaam interieurontwerp én het geloof in een betere wereld. Jantien laat in het boek stapsgewijs zien hoe je duurzame interieurkeuzes kunt maken. In ‘Interieur van de toekomst’ staan tips, inspirerende binnenkijkers én adressen en websites met duurzame meubels, accessoires en materialen.

Het boek is te koop via de site van Jantien Broere en natuurlijk ook bij de boekpresentatie op 11 mei in de bibliotheek. Bibliotheekleden lenen het boek na 11 mei in Bibliotheek Montferland.

Website Jantien Broere: www.designstudiojantienbroere.nl

Loo viert schuttersfeest in pinksterweekend

Op zoek naar vertier met Pinksteren? Het schuttersgebouw van Willem Tell in Loo is op zaterdag 18 mei de place to be voor een gezellige pinksteravond. Hier houdt schutterij Willem Tell haar schuttersfeest. De snel populairder wordende band Seven Days Music zorgt voor muziek en entertainment.

Willem Tell zou Willem Tell niet zijn als ze die avond niet zou uittrekken. Aan het begin van de avond, rond de klok van 19.00 uur, marcheert de schutterij door de straten van Loo, samen met muziekvereniging Excelsior en schietvereniging Jemmy Tell. Onderweg gaan zij langs het koningspaar Tim en Charlotte Rooding om vervolgens gezamenlijk terug te keren in het schuttersgebouw.

Geoliede feestmachine
Vanaf omstreeks 20.30 uur gaan de voeten direct van de vloer. Dat gebeurt onder aanvoering van Seven Days Music, een energieke liveband uit de regio die landelijk op steeds meer podia is te bewonderen. Bij velen staat Seven Days Music inmiddels bekend als een geoliede feestmachine met een breed repertoire dat varieert van top-40 en dance tot aan rock en nederpop.

Toegang voor iedereen
Leden, jeugdleden en kermiskaarthouders ontvangen in aanloop naar het schuttersfeest een persoonsgebonden toegangskaart in de brievenbus. Daarmee hebben zij die avond vrij toegang (in combinatie met een geldig legitimatiebewijs). Overige feestgangers (vanaf zestien jaar) hebben entree voor 12,50 euro per persoon. Losse kaarten zijn enkel aan de deur van schuttersgebouw Willem Tell (Loostraat 38) verkrijgbaar.

Fotobijschrift: op het schuttersfeest in Loo barst het altijd van de gezelligheid

    Bloemenzee kleurt Pannerden: Jaarlijkse bloemenverkoop van Harmonie Wilhelmina

    De bloemetjes buiten zetten of rustig achter de geraniums zitten? Beide is mogelijk tijdens de bloemenverkoop van Harmonie Wilhelmina op 4 mei. Zoals elk jaar rijden die dag de kleurrijke aanhangwagens door Pannerden, volgeladen met geraniums in de mooiste kleuren. Voor slechts 2 euro per stuk kunnen de inwoners de plantjes bemachtigen.

    De bloemenverkoop is inmiddels wijd en zijd bekend. Al jarenlang zetten de leden van de harmonie zich in mei in om de fleurige bloemen te verkopen. Niet alleen om mensen de kans te geven hun tuin zomer-klaar te maken. Maar ook om de clubkas te spekken. Twee vliegen in één klap als je het Lonneke Harmsen, lid van de Harmonie, vraagt: “Voor de mensen is het een goede deal, kwaliteitsbloemen rechtstreeks van de kweker voor maar twee euro en ook nog eens aan huis bezorgd. Daarbij sponsoren ze ook nog eens een goed doel. Want voor ons als Harmonie is de bloemenactie een belangrijke manier om geld op te halen om onze activiteiten te blijven organiseren.”

    Dat de mensen er wat moois voor terugkrijgen staat vast. Doordat de actie al jaren loopt, weten ze bij de Harmonie dat het een succes is: “Soms hebben mensen de bloemen van het voorgaande jaar nog staan, ze doen het echt heel goed.” Wat daarnaast ook fijn is, is de mogelijkheid om potgrond bij te kopen. Zo kunnen de bloemen, nadat ze gratis bezorgd zijn, linea recta de tuin in.

    De bloemen zijn verkrijgbaar in de kleuren rood, wit, roze, zalm en lila. Daarbij heb je de keuze tussen hangers en staanders, voor ieders wat wils dus. Hoewel je op 4 mei de bloemetjes bij je voordeur kunt uitzoeken, is er ook een manier om jezelf te verzekeren van de geraniums die je het liefst wil. De bewoners in Pannerden hebben allemaal een bestelformulier in de bus gekregen. Maar ook zonder bestelformulier kun je geraniums kopen. Er is op de facebookpagina van Harmonie Wilhelmina een link te vinden. Klik je hierop, dan word je naar het online bestelformulier doorgestuurd. Hierop kun je invullen hoeveel bloemen je wil, in welke kleur, hangers of staanders en of je potgrond wil. Als je het bestelformulier verzendt, worden de bloemen op 4 mei gratis bezorgd. De rest van het jaar kijk je dan met een extra goed gevoel naar die vrolijke bloemetjes in de tuin. Want het is niet alleen leuk voor het oog, je hebt ook nog eens een goed doel gesteund.

    Workshop wandelen met Google Maps

    Hoe werkt Google Maps en wat is handig om te weten van als je gaat met behulp van de app op je telefoon gaat wandelen? Bibliotheek Montferland organiseert in mei twee actieve workshops waarbij deelnemers gelijk aan de slag gaan met Google Maps. De DigiDoeners-workshop is op 7 mei in Bibliotheek ’s-Heerenberg en op 21 mei in Bibliotheek Didam.

    De workshops starten vanuit Bibliotheek Didam en Bibliotheek ’s-Heerenberg. Na een korte uitleg, gaan deelnemers samen wandelen. De DigiDoeners-workshop is van 10.00-12.00 uur. Deelname is gratis. Er is een beperkt aantal plaatsen, aanmelden is daarom verplicht.

    Meer informatie en aanmelden in de bibliotheek of via 0316-221184 of info@bibliotheekmontferland.nl

    Open Tuinenweekend in de Liemers

    Bent u die trotse eigenaar van de tuin in de Liemers die je wilt laten zien aan derden?
    Groei & Bloei afd. Liemers organiseert weer een Open Tuinenweekend en wel op 22 en 23 juni. Om mee te kunnen doen hoeft u géén lid te zijn van Groei & Bloei.

    Graag willen we een zo groot mogelijke diversiteit aan tuinen willen laten zien, zowel in uitstraling als in oppervlakte. Van boerderijtuin tot stadstuin, strak of romantisch, moestuin of
    pluktuin met veel eenjarige. Jouw tuin hoeft dus geen enorme oppervlakte te hebben, ook in kleine tuinen zijn vaak interessante elementen te ontdekken; een interessante erfafscheiding, een bijzonder terras, een aparte kleuren- of beplantingscombinatie.

    Het is géén verplichting om beide dagen open te zijn, je kunt zelf kiezen welke dag(en) je open wilt zijn.

    Zou u mee willen doen? Of heeft u vragen? Stuur dan een mailtje naar een van onderstaande adressen of bel.

    Ceciel van Don
    jvandon@me.com
    0316-342919

    Tiny Willems
    tinywillemsvandevorle@gmail.com
    06-53864800

    Lezing: De Kraan van Nederland

    Een zegen voor de Liemers en de rest van ons land…
    …dankzij een wakkere Pruisische koning

    Weet jij hoe belangrijk de Liemers is voor de waterverdeling in Nederland? Tweeënhalve eeuw geleden ontstond hier namelijk de Kraan van Nederland. Met dank aan een wakkere Pruisische koning! Frederik de Grote zette zijn tijdgenoten zo onder druk dat in 1771 een waterverdrag tot stand kwam. Nog net op tijd om de Liemers en het westen van ons land voor de ondergang te behoeden. De afspraken uit dat verdrag zijn nog springlevend. De hedendaagse Kraan van Nederland vormt nog steeds de hoofdpijler van de hoogwaterveiligheid in ons land. Hoog tijd voor een lezing over dit boeiende onderwerp en wel op dinsdag 7 mei a.s.

    Over de lezing
    Ferdinand van Hemmen vertelt ons op dinsdag 7 mei alles over dit geweldige Liemerse verhaal. Ook geeft hij een doorkijkje naar de toekomst. Want het werk aan de Kraan is nooit af. Er volgen beslist nog meer aanpassingen in een tijd dat rivieren en klimaat ons en onze Europese buren meer en meer uitdagen. Misschien hebben we weer een soort Frederik de Grote nodig die ons ditmaal aanspoort om met nieuwe partners oplossingen te zoeken om duurzaam te kunnen leven in de Liemers en elders in de Nederlandse delta.

    Week van Ons Water
    Kunstwerk! Liemers Museum organiseert deze lezing in het kader van de nationale ‘Week van Ons Water’. Iedere deelnemer aan de lezing krijgt gratis het stripboek ‘De Kraan van Nederland’ mee naar huis, geschreven door Wieneke Olthof en geïllustreerd door Michiel Claessen. Dit geldt ook voor iedereen die tijdens de actieperiode (van zaterdag 27 april t/m zondag 12 mei) het Liemers Museum bezoekt (op = op).

    Meld je aan!
    Meld je snel aan voor deze boeiende lezing, want er is plek voor maximaal 30 personen.

    Lezing: De Kraan van Nederland
    Datum: dinsdag 7 mei
    Tijd: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
    Locatie: Bibliotheek Zevenaar, Turmac Cultuurfabriek
    Kosten: 2,50 per persoon, Gratis voor museumkaarthouders/vrienden van het Liemers Museum
    Aanmelden: https://liemerskunstwerk.nl/nieuws/de-kraan-van-nederland/

    The Sound of Midi-ators een Grensverleggend muzikaal avontuur

    Dirigent Robert Hootsen van het Liemers Jeugdorkest, componist Carlo Balemans en de gerenommeerde dj Tim van Werd, slaan de handen ineen voor een grensverleggend muzikaal avontuur. Op verschillende scholen hebben leerlingen aan de hand van software elektronische muziek gecomponeerd. Deze composities zijn bewerkt door Carlo Balemans die hierbij bladmuziek heeft geschreven voor het orkest. Op zaterdag 1 juni om 20.00 uur gaat het orkest tijdens een fantastisch concert in Het Musiater in Zevenaar live meespelen op de composities (lees tracks) van de leerlingen. De toegang is gratis, kaarten hiervoor zijn online te bestellen op https://liemerskunstwerk.nl/theater/midiators/

    Concert zaterdag 1 juni
    Onder de bezielende leiding van Robert Hootsen wordt Het Musiater op zaterdag 1 juni op zijn kop gezet en wordt de gecomponeerde muziek van de componisten Tim van Werd, Giulian Degen en Mats Jansen, Chris Overeem en Rabie Abu Rashed, Thije Boomkamp en Rohan Houben en Janinio Cathlin voor het eerst ten gehore gebracht in combinatie met de klanken van het live concert van het Liemers Jeugdorkest en het slagwerkensemble van de Leo-harmonie.

    Doel van het project

    Deze pilot gaat verder dan alleen het reproduceren van muziek; het moedigt jongeren aan om creatief te produceren en MIDI als een integraal onderdeel van het orkest te beschouwen. Het doel van dit project is niet om traditionele blaasmuziek en fysieke instrumenten te vervangen, maar om de mogelijkheden te verbreden en de artistieke horizon te verkennen. Door elektronische muziek te combineren met blaasmuziek, onderzoeken we welke nieuwe creatieve en artistieke mogelijkheden ontstaan voor amateurmuziekverenigingen, orkesten en de jeugd.

    Dit baanbrekende initiatief belooft niet alleen de muziekscene in de Liemers te transformeren, maar ook de manier waarop jongeren betrokken raken bij en zich uiten door middel van muziek.

    Wat is MIDI?

    In een tijd waarin muziek en technologie hand in hand gaan, omarmen de jongeren van het Liemers jeugdorkest de opkomende muziektaal MIDI in dit innovatieve pilotproject. MIDI, een veelzijdige en snel evoluerende muziektaal, biedt jongeren de mogelijkheid om eenvoudig muziek uit te wisselen, te componeren en te experimenteren, allemaal met behulp van de devices die ze al dagelijks gebruiken. De kracht van MIDI ligt niet alleen in zijn veelzijdigheid, maar ook in zijn betaalbaarheid en efficiëntie.

    Electronica wordt een sectie in het orkest
    In 2030 is elektronica volledig geïntegreerd in de akoestische muziek. Veel jongeren componeren muziek via tools met hun computer en internet. Daarnaast zijn er jonge muzikanten die via muziekschool of verenigingen een instrument leren bespelen met de daarbij behorende notenschrift.
    Dit unieke project biedt een platform voor deze jonge talenten, om de elektronische en akoestische wereld samen te brengen, elkaar te inspireren en gezamenlijk tot nieuwe muzikale hoogtepunten te komen.

    The Sound of Midi-ators zaterdag 1 juni 20.00 uur
    Warempelzaal, Het Musiater, Bommersheufsestraat 62 Zevenaar
    Gratis kaarten zijn online te bestellen op
    https://liemerskunstwerk.nl/theater/midiators/

    Dit project is een pilot en wordt mogelijk gemaakt door Kunstwerk! en Musidesk Rijnbrink.

    Hemelvaartsdag fietstocht Schutterij EMM Groessen 

    Schutterij EMM organiseert dit jaar weer de traditionele fietstocht op Hemelvaartsdag. De fietstocht, die start vanaf het schuttershuis in Groessen, volgt men aan de hand van het bij inschrijving verkregen blad met aanwijzingen. Het is een mooie route door de Liemers. Halverwege de tocht is er een pauzeplek ingelast en wordt er voor verfrissing gezorgd. Tijdens de pauze is er een puzzel op te lossen, waarmee men de kans maakt op het behalen van enkele prijzen. Na de tocht is er gelegenheid om even gezellig na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

    De puzzel-fietstocht vindt plaats op Hemelvaartsdag 9 mei a.s.. Deelnemers kunnen zich vanaf 10.00 tot 11.00 uur aanmelden in “Het Schuttershuis”, aan het Schuttersplein 1 te Groessen (achter garage Bedeaux). Het inschrijfgeld bedraagt: 2 Euro per persoon, kinderen tot 12 jaar fietsen gratis mee.

    Kortom, een gezellige middag voor jong en oud.