zaterdag, juli 27, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

Gemeente Zevenaar steunt initiatief om boeren te helpen verduurzamen

Met een bedrag van € 75,- per hectare helpt gemeente Zevenaar haar boeren te verduurzamen. In combinatie met een eigen bijdrage kunnen boeren voor 13 hectare de duurdere groenbemesters met vlinderbloemigen kopen. Deze groenbemesters zijn beter voor natuur, bodem en klimaat dan mengsels zonder vlinderbloemigen
Het initiatief is gestart door LTO Nederland en Urgenda. In 2022 en 2023 zaaiden 240 akkerbouwers al 1250 hectare in. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals gemeente Zevenaar kunnen boeren een korting krijgen op groenbemesters met vlinderbloemigen. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard groenbemesters. Boeren leveren zelf ook een financiële bijdrage.
Groenbemesters met vlinderbloemigen: een betere keuze Groenbemesters of vanggewassen worden na de oogst ingezaaid om de bodem te beschermen tegen zon,
regen en wind. Groenbemestermengsels met vlinderbloemigen zijn duurder in aanschaf, maar beter voor natuur, bodem en klimaat. Mengsels met vlinderbloemigen (zoals klaver, wikke of lupine) leggen stikstof uit de lucht vast waardoor kunstmest en CO2 kunnen worden bespaard.
Boeren kunnen de groenbemesters met vlinderbloemigen kopen via de website groenbemesters.1001ha.nl

Jonge toppianisten geven 150 gratis concerten

Breng jonge en getalenteerde pianisten bij elkaar. Laat ze overdag lessen volgen bij topdocenten en ‘s avonds optreden voor publiek, maar biedt ze ook afleiding en ontspanning. Zorg dat ze behalve pianospelen kunnen doen wat jonge mensen doen: samen praten en ervaringen uitwisselen. Samen wonen, eten en plezier maken. En zorg dat die unieke ervaring voor iedereen bereikbaar is, ongeacht financiële situatie of afkomst. Dat is in een notendop het unieke concept van het Euregio Rijn-Waal Pianofestival, dat dit jaar voor de 17e keer wordt gehouden.

Het idee voor zo’n festival werd in 2008 bedacht en voor het eerst georganiseerd door de van oorsprong Poolse pianist en docent Boguslaw Jan Strobel. Strobel bracht aanstormende toppianisten bij elkaar, regelde huisvesting en masterclasses door wereldberoemde pianisten en docenten en zocht naar locaties voor optredens. De uitvalsbasis voor de Musiksommer Campus Cleve werd de Wasserburg in het Duitse Kleef, waar pianisten uit Europa en ver daarbuiten jaarlijks worden uitgenodigd. Nu, 17 jaar later, is het festival aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens niet meer weg te denken.

Dit jaar is de organisatie erin geslaagd om docenten van uitzonderlijk kaliber aan te trekken. Strobel: ‘We hebben voor de masterclasses deze keer namen die normaal gesproken niet beschikbaar zijn. Dat ligt deels aan het feit dat het festival steeds meer bekendheid krijgt, maar ook deels aan het alsmaar stijgende niveau van onze deelnemers.’ Die 33 deelnemers uit 18 landen komen dit jaar uit Duitsland, België en Oekraïne, maar buiten Europa ook uit China, Japan, Zuid-Korea en Rusland. Samen geven ze maar liefst 150 concerten, die allemaal gratis toegankelijk zijn. Wel wordt het publiek na afloop van de concerten gevraagd om een vrijwillige gift. Met die bijdrage worden de kosten voor de studenten gedekt.

Het festival vindt dit jaar plaats van 21 juli tot 4 augustus Het openingsconcert is op maandag 22 juli om 19.30 uur in de Wasserburg Rindern in het Duitse Kleef. Daar zijn van 23 juli tot 3 augustus ook elke avond om 19.00 uur concerten in de kapel. In de Euregio zijn de gratis concerten te bezoeken op een groot aantal prachtige locaties in Nederland en Duitsland.

Strobel en zijn team zitten ondertussen niet stil. Na het succes van het zomerfestival staat voor komend voorjaar een vergelijkbaar evenement op stapel, met een iets andere insteek. De pianomuziek wordt uitgebreid naar kamermuziek door duo’s van piano met cello, viool en zang. Ook steekt het festival de grens over. De Kamermuziek Campus 2025 komt naar het Dominicanenklooster in Huissen.

Kijk voor uitgebreide informatie over musici, locaties en speeltijden op musiksommer-cleve.eu.

Euregio Rijn-Waal Pianofestival | 22 juli tot en met 3 augustus | Toegang gratis

Foto: Het Franse toptalent Mirabelle Kajenjeri met docente Anna Malikova

Alles wordt duurder, maar niet de Kerstmarkt in Doesburg!

De inschrijving voor misschien wel de grootste en zeker de gezelligste Kerstmarkt van Gelderland gaat weer open.  Dan hebben we het natuurlijk over de Kerstmarkt in Doesburg. Vanaf 23 juli kan iedereen zich weer aanmelden voor het huren van een kraam. En het goede nieuws is dat de prijzen voor de huur gelijk zijn aan afgelopen jaar. Voorzitter Peter Boon van de Kerstmarkt in Doesburg: “Natuurlijk wordt alles telkens duurder, kijk maar naar bijvoorbeeld festivals. Maar wij willen juist toegankelijk zijn en blijven, ook voor de ondernemers. Dus verhogen wij de tarieven niet.” Ook is de Kerstmarkt, zoals altijd, gratis toegankelijk. Dit jaar op zaterdag 14 december van 10.00 tot 17.00 uur.

De Kerstmarkt in Doesburg is al tientallen jaren een begrip in de regio en ver daarbuiten. Bezoekers en deelnemers komen van heinde en verre om zich onder te dompelen in die heerlijke kerstsfeer. Met kraampjes vol kerstartikelen in de binnenstad en in de Grote kerk. En op het foodplein bij de kerk eetkramen en foodtrucks om de lekkere trek te stillen. Naast zo’n tachtig kramen is er natuurlijk ook het nodige te zien en te beleven. Weet u nog? Vorig jaar kon er zelfs geschaatst worden in de Grote kerk! Een unieke belevenis voor jong en oud. Of dat dit jaar weer het geval is, is nog even afwachten. Wel zijn de eerste artiesten alweer geboekt. Een tipje van de sluier? Het thema heeft dit jaar alles te maken met winter.

Aanmelden voor het huren van een kraam kan vanaf dinsdag 23 juli op kerstmarktindoesburg.nl. 

De prijzen zijn dus gelijk aan vorig jaar. Dat betekent voor de huur van een kraam van 4 meter inclusief dakje: buiten 65 euro ex btw, binnen in de Grote kerk 100 euro ex btw, foodtruck / eetwagen 150 euro ex btw, lokale ondernemers in Doesburg 35 euro ex btw. 

Zomerse workshops in Bibliotheek Montferland

Zomerboeken, een speurtocht en een winactie… er is deze zomer van alles te doen in de bibliotheek. In juli en augustus zijn er voor kinderen en volwassenen bovendien gratis workshops!

Bij de workshops maken deelnemers schatten van afval. Kinderen van de basisschool kunnen een monstertje maken, jongeren en volwassenen maken bloemen van bladzijden van afgeschreven boeken. De workshops zijn gratis, maar aanmelden is verplicht.

De workshop voor de kinderen is op woensdag 31 juli van 15.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Didam en op woensdag 7 augustus van 15.00 – 16.00 uur in Bibliotheek ’s-Heerenberg.

Volwassenen gaan op zaterdag 10 augustus van 11.15 – 12.45 aan de slag in Bibliotheek ’s-Heerenberg. In Bibliotheek Didam zit de geplande workshop van zaterdag 17 augustus al vol. Er is daarom een extra workshop op zaterdag 24 augustus van 11.15-12.45 uur.

Meer informatie en aanmelden kan in de bibliotheek, telefonisch via 0316-221184 of via mail naar info@bibliotheekmontferland.nl

Foto; Workshop Ineke

Galgenbergwandeling

Weer een mooie maandagavond wandeling georganiseerd door de gidsen van werkgroep Montferland van IVN de Oude IJsselstreek. Op 29 juli maken ze een wandeling over rijksmonument de Galgenberg, waarbij de natuur gecombineerd wordt met de streekhistorie. We beklimmen de Galgenberg in het mooie Montferland, met een hoogte van 66,8 meter. Vanaf het plateau is er een panoramisch uitzicht.

Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij Broods, Beekseweg 1 in Zeddam en de start is om 19.00 uur.  Deze wandeling is geheel gratis, hoewel een vrijwillige bijdrage zeer op prijs wordt gesteld.

Info: Rob van den Dikkenberg: 06-34091373

Foto; Zwarte molen

Concerten in de kerk van Aerdt

Ook dit jaar weer zijn in de kerk van Aerdt een week lang concerten door jonge pianisten. Deze pianisten nemen deel aan Masterclasses ihkv de Internationale Muziekzomer in Kleef. Daarna zwermen ze uit over de regio.
Van 26 -31 juli is er elke avond om 19.30 een concert. De toegang is vrij en er is gelegenheid een vrijwillige bijdrage te geven.

Internationaal Euregio Rijn – Waal Studentenmuziekfestival

Vrijdag 26 juli, 19u30 Nicolò Giuliano Tuccia (Italië) met werken van D Scarlatti, Van Beethoven, F Mendelssohn, F Liszt en S Rachmaninov

Zaterdag 27 juli, 19u30 Kaihao Yang (China) met werken van J.S. Bach, Fr. Chopin, N. Medtner en S. Rachmaninov

Zondag 28 juli, 19u30 Muzaffar Muidinov (Rusland/Oezbekistan) met werken van L. van Beethoven en S. Prokofiev

Maandag 29 juli, 19u30 Michał Oleszak (Polen) met werken van L. van Beethoven, Fr. Chopin en S. Prokofiev

Dinsdag 30 juli, 19u30 Mikołaj Ólafur Frach (IJsland) met werken van Fr. Chopin, J. Brahms en S. Rachmaninov

Woensdag 31 juli, 19u30 Xuan Liu (Nieuw-Zeeland) met werken van Fr. Chopin en C. Debussy

Zomerlezen in Bibliotheek Montferland

Bijna de helft van de vakantiegangers neemt een boek of e-reader mee op vakantie. Voor veel Nederlanders is de zomer hét seizoen om te lezen. De bibliotheek helpt lezers de mooiste zomerboeken te vinden. Van non-fictie tot thrillers en literatuur tot romantiek, er is een zomerboek voor iedereen!

Speciaal om het lezen in de zomer te stimuleren, organiseert lezerscommunity Hebban de Zomerlezen Challenge. Haal in de bibliotheek het speciale Zomerlezen-paspoort, lees drie boeken uit de Zomerlezentips en maak kans op prijzen! Het paspoort is voor iedereen, je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Speciaal voor bibliotheekleden is er deze zomer extra goed nieuws; via de app van de online bibliotheek zijn er nu nog meer tijdschriften beschikbaar én je mag ze langer lenen! Wist je dat je bij Bibliotheek Montferland altijd 15 materialen tegelijkertijd kan lenen? Dat is genoeg voor een koffer vol verhalen.

Deze zomer maken jongeren en volwassenen bovendien kans op een lekker-lezen-pakket ter waarde van € 50,-. Bezoekers en bibliotheekleden kunnen op een ansichtkaart invullen welke schat zij gevonden hebben in de bibliotheek. Iedereen die de kaart inlevert in Bibliotheek Didam of Bibliotheek ’s-Heerenberg maakt kans op de prijs.

Meer informatie en boekentips:
www.bibliotheekmontferland.nl/zomerlezen2024

Vakantielezen in Bibliotheek Montferland

Deze zomer keert Fenna Ramos, bekend van Zappelin, terug met het populaire leesprogramma Vakantielezen. Ook Bibliotheek Montferland doet mee!

Vakantielezen is een landelijk zomerprogramma. Op het YouTube-kanaal @Vakantielezen neemt Fenna kinderen mee op een spannend leesavontuur langs 6 landen; Avonturenland, Dierenrijk, de Sprookjeseilanden, Griezelkust en Lachland. Deze landen kun je maar op één manier bezoeken: door te lezen! Als kinderen een verhaal hebben gelezen, krijgen ze op de website www.vakantielezen.nl een puzzelstukje.

In de bibliotheken in Didam en ’s-Heerenberg krijgen kinderen een vakantielezen-juttersboekje. In dat boekje kunnen ze de puzzelstukjes die ze gevonden hebben bijhouden. In het boekje staan bovendien een quiz, een boekendans, boekentips en nog meer leuke dingen!

In de bibliotheek maken kinderen kans op hun lievelingsboek door te zoeken naar schatten bij de speciale Vakantielezen-speurtocht. Bovendien kunnen ze gratis meedoen met de workshop van kunstenares Ineke van Geemen. Bij die workshop maak je een schat van afval. De deelnemers knutselen een monstertje met spullen die je op het strand zou kunnen vinden. De workshop is op woensdag 31 juli van 15.00 – 16.30 uur in Bibliotheek Didam en op woensdag 7 augustus van 15.00 – 16.30 uur in Bibliotheek ’s-Heerenberg. Aanmelden voor de workshop kan in de bibliotheek, telefonisch via 0316-221184 of via mail naar info@bibliotheekmontferland.nl