zondag, juli 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
Home Blog

‘Kom op nou jongens’

‘Kom op nou jongens!’ is de nieuwe theatervoorstelling van de stichting Positief Coachen. Bekend van ‘Wel winnen, hè!’ en ‘Dat schiet lekker op zo!’. Succesvolle voorstellingen die ook in onze regio te zien waren.

Kinderen presteren op school en bij de sportclub het beste als ze plezier en zelfvertrouwen hebben. Maar dat is in de praktijk soms een uitdaging. Wat kun jij als vader of moeder doen? Daarover gaat de humoristische theatervoorstelling ‘Kom op nou jongens!’. Die speelt op maandag 30 september 2024 in De Ogtent in Duiven. De toegang is gratis (normaal €20)! Bestel nu je vrijkaartjes via www.komopnoujongens.nl.

De voorstelling is een heerlijke avond uit. En je krijgt handige tips. Hoe help jij als ouder jouw kind om goed te presteren? Hoe zorg jij ervoor dat jouw kind niet afhaakt? Ook leuk en interessant voor begeleiders van kinderen, zoals bij sportclubs en bij muziek- en toneelverenigingen.

Op maandag 30 september 2024 van 19.30 tot ongeveer 20.45 uur is ‘Kom op nou jongens!’ in Duiven te zien. Een unieke kans. De voorstelling is in de theaterzaal in De Ogtent. Kijk voor meer informatie en de trailer op www.komopnoujongens.nl. Bestel daar ook jouw gratis kaartjes.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het lokaal Sportakkoord en betaald door de gemeente Duiven & Westervoort en de lokale verenigingsondersteuner.

Lex Uiting en L1-presentatoren brengen regio’s samen tijdens Regio Songfestival 2024

Tijdens de landelijke finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 9 november 2024 zullen Lex Uiting, Yaël Camille Weijenberg en Riël Linssen de presentatie verzorgen. Lex Uiting, bekend van RTL Boulevard en als zanger van het Limburgse poplied, zal samen met L1-presentatoren Weijenberg en Linssen de avond hosten. Weijenberg is werkzaam als social media- en radiopresentatrice bij L1. Linssen is actief als social media verslaggever bij de gastomroep.

Uiting verheugt zich op deze tweede editie: ‘’Het Regio Songfestival laat de veelkleurigheid van ons kleine kikkerlandje zien. Ik heb heel veel zin om al dat ontluikend regionaal talent een podium te bieden op weg naar een internationale doorbraak en een roemruchte carrière!’’ Yaël Camille ziet het Regio Songfestival als een manier van mogen zijn wie je bent: ‘’In een wereld die in de fik staat, hebben wij de vrijheid om te kiezen voor verbinding. Het groots vieren van ieders stem. Letterlijk en figuurlijk. Het Regio Songfestival is echt een hell yes voor talent uit de regio dat klaar is om het podium te bestormen. Zin in!‘’

Live uitzending Net als bij de vorige editie belooft de finale van het Regio Songfestival ook dit jaar weer een spectaculaire avond te worden, waarin de regio centraal staat. Elke regionale omroep vaardigt een getalenteerde kandidaat af, die kans maakt om de felbegeerde titel te winnen. De show wordt op zaterdagavond 9 november vanaf 20:30 uur live uitgezonden via de sociale media-, YouTube- en televisiekanalen van de regionale omroepen.

Zangeres Emma Luca is dit jaar de Gelderse inzending voor het Regio Songfestival. De komende tijd schrijft de zangeres drie Nederlandse liedjes op basis van ideeën, gegeven door Gelderlanders. Op vrijdag 30 augustus is de Regio Songfestival Stemdag en wordt het nummer met de meeste stemmen gezongen tijdens de finale.

Meer informatie over het Regio Songfestival is te vinden op regiosongfestival.nl

Het Regio Songfestival wordt georganiseerd door alle dertien regionale omroepen en wordt mede mogelijk gemaakt door AVROTROS.

Foto: Lex Uiting

Sprengwandeling op 15 juli door Montferland

Op maandagavond 15 juli is er weer een mooie maandagavondwandeling die u ècht niet mag missen. De route die de gidsen van regiowerkgroep Montferland van IVN de Oude IJsselstreek met u lopen is geschikt voor jong en oud.

We lopen over de Hollandse heide in het Montferlandse bos, gebied van Natuurmonumenten en langs de spreng, een natuurlijke bron met zuiver water.

Onderweg kunnen we genieten van een mooi uitzicht op Hoog-Elten en hopen natuurlijk een hagedis of een hazelworm te spotten.

Start: Parkeerplaats Hulzenberg aan het einde van de Eltenseweg in Stokkum.

Tijd: 19:00 uur.

Beleef het weer mee deze gezellige wandeling, die geheel gratis is, hoewel een vrijwillige bijdrage op prijs wordt gesteld.

Info: Rob van den Dikkenberg: 06-34091373

Circulus kiest ook voor Duiven en Westervoort

Circulus is per 1 januari 2025 de nieuwe afvalinzamelaar voor de gemeenten Westervoort en Duiven. Circulus verzorgt voor  9 gemeenten (Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen) al de afvalinzameling. Met de toetreding van de gemeenten Duiven en Westervoort gaat Circulus de afvalinzameling verzorgen voor 11 gemeenten in Oost-Nederland. Naast de afvalinzameling is Circulus voor veel gemeenten ook een partner in het sociaal domein en de buitenruimte.

In april van dit jaar stemden de gemeenteraden van beide gemeenten al in met de toetreding. De aandeelhouders van Circulus hebben nu ook unaniem ingestemd met de toetreding van Westervoort en Duiven.

Circulus levert aan haar gemeenten en inwoners al jaren een duurzaam en toekomstbestendig afvalbeheer en zal hierin nauw gaan samenwerken met Duiven en Westervoort.

Wethouder Joyce Zwaga-Komen: “Wij zijn in Duiven heel blij met de toetreding tot Circulus. Ik kijk uit naar de duurzame manier van werken. Zoals het stimuleren van de circulariteit en ander gewenst gedrag wat betreft afvalscheiding en hergebruik van onze grondstoffen.”

Wethouder Laura Kaper: “Dat de aandeelhouders van Circulus unaniem hebben ingestemd met de toetreding van Westervoort is een mooie ontwikkeling voor onze gemeente. Samen met Circulus gaan we werken aan onze ambities en doelen op het gebied van afval- en grondstoffen.”

Lisette Bosch, directeur van Circulus:” Wij zijn trots dat we Duiven en Westervoort mogen verwelkomen. We gaan de gemeenten en haar inwoners ontzorgen en een toekomstgericht afvalbeheer neerzeten dat rekening houdt met het milieu en de leefbaarheid van de regio.”

Liemers Museum hele zomer open

Zevenaar – Blijf je thuis deze zomervakantie? Dat is mooi, want het Liemers Museum is de gehele vakantie open. In dit eigentijdse museum zie je een gebied, gekenmerkt door tal van grenzen, waar men al generaties lang samenleeft met het water. Hier kom je alles te weten over de Liemers: van de tijd van de Romeinen tot aan de Tweede Wereldoorlog. Ontdek meer over deze unieke streek waar mensen samen de schouders eronder zetten en het maakten tot wat het vandaag de dag is. Je vindt het Liemers Museum in de Turmac Cultuurfabriek.


Vaste collectie
De vaste collectie van het museum vertelt het verhaal van de inwoners van de Liemers uit het verleden, het heden en de toekomst. Terwijl je rondloopt, ontdek je de geschiedenis door een geheel eigentijdse presentatie waarin de objecten je tegemoetkomen. Baan je een weg langs de immense tijdlijn die van de begane grond doorloopt naar de eerste verdieping. De historie wordt ingekleurd door de verhalen van de mensen; van de jagers en verzamelaars uit de steentijd tot de Liemerse inwoners van nu. En niet te vergeten de Romeinse vondsten uit Herwen Hemeling.

Thema’s
De voorwerpen die je in het museum tegenkomt, vertellen je van alles over de mensen die tijdens de prehistorie in deze regio woonden. Ook leer je meer over de bedrijven waar de inwoners uit de regio werkten, zoals Turmac en Gimborn/Pelikan. Oud en nieuw worden verbonden door thema’s als Tradities en Voorwerpen, terwijl foto’s en films interessante gesprekken op gang brengen tussen de verschillende generaties. Los van de mensen die in de Liemers hebben gewoond, toont het museum ook de geschiedenis van de streek zelf.

Vakantie
Het Liemers Museum is er voor jong en oud. Een audiotour neemt je mee op reis langs de verschillende tijden. Speciaal voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is er een kinderroute met leuke doe-opdrachten. Kom binnen en duik in het verleden van de Liemers en geniet van een leuk uitje met het hele gezin. In de vakantieperiode is het museum open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 14.00 tot 17.00 uur. Het Liemers museum is gevestigd in de Turmac Cultuurfabriek, aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar.

Fietsen langs historische hotspots
Ook in de buitenlucht kun je de geschiedenis van de Liemers bekijken. Een fietsroute brengt je bijvoorbeeld langs de erfenis van de steenindustrie in de Liemers. (ook een thema in het Liemers Museum) Rond 1860 ontwikkelde het Gelders rivierengebied zich tot het centrum van steenfabricage in Nederland. Destijds werd de energie-efficiënte ringoven in het gebied geïntroduceerd en de grote rivieren voorzagen in vervoersmogelijkheden en grondstoffen. Deze fietsroute brengt je langs de erfenis van de steenindustrie in de Liemers. Je start de route bij Buitengoed de Panoven. Dit is een voormalige dakpannen- en steenfabriek uit 1850, waar je nu heerlijk kunt eten en overnachten. Halverwege de route fiets je langs recreatiegebied De Bijland. Daar is een van de laatste, grote steenfabrieken van Nederland actief. De Rijn speelt hierbij nog altijd een cruciale rol.

Meer informatie over het Liemers Museum is terug te vinden op www.liemerskunstwerk.nl.

Romeinse waterwerken in de Liemers

Luister nu de laatste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast seizoen 2

De Liemers is een bijzondere plek in Nederland. Dé plek waar de Rijn Nederland binnenkomt en zich vertakt in allerlei kleinere rivierlopen. Ook tweeduizend jaar geleden, in de tijd van de Romeinen, was dit wegens de ligging een plek van groot belang. In de nieuwste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast bezoekt presentator René Arendsen het Liemers Museum, waar hij meer te weten komt over de waterwerken van de Romeinen in de Liemers.

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. In deze laatste aflevering van seizoen 2 bespreekt hij het thema land en water in de Romeinse tijd.

Geschiedenis van de Liemers
Het Liemers Museum is gevestigd in de Turmac Cultuurfabriek. Waar vroeger honderdduizenden sigaretten over de lopende band rolden, kunnen bezoekers nu de geschiedenis van de Liemers beleven. De regio was tweeduizend jaar geleden al van grote betekenis aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Hoofd van het museum is Karin Degen. Zij ontvangt ons in deze podcast en brengt ons in contact met conservator Jan Verhagen. Hij laat zien dat het belang van de Liemers voor de Romeinen vooral te maken had met het samenspel van land en water. Schrijver Paul van der Heijden vertelt meer verhalen over de Romeinse Limes, die sinds 2021 Unesco Werelderfgoed is.

Elke week een nieuw verhaal

De afgelopen weken verscheen er elke week een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het gehele seizoen terugluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcastDeze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.

Afbeelding ‘De Romeinse Baadster’ aan de Bijland in gemeente Zevenaar vertegenwoordigt het Romeins verleden van de streek.

Hoog-Eltenwandeling op 8 juli

Op maandagavond 8 juli is er weer een mooie avondwandeling georganiseerd door de gidsen van IVN de Oude IJsseltreek, werkgroep Montferland. Deze ongeveer twee uur durende wandeling rondom de Eltenberg geeft bij helder weer prachtige vergezichten. Tijdens de wandeling krijgt de cultuur en natuurlijk ook de natuur onze aandacht.

Een leuke wandeling voor het hele gezin!

Het vertrekpunt is vanaf de parkeerplaats Sint -Vituskerk, Freiheit 4 in Hoog-Elten(D).

Tijdstip om: 19:00 uur.

Deze wandeling is ook weer geheel gratis, hoewel een vrijwillige gift altijd welkom is.

Info: Rob van den Dikkenberg tel. 06 34091373

Bezoekerscentrum Doesburg Vertelt opent 14 september

Op zaterdag 14 september opent Bezoekerscentrum Doesburg Vertelt zijn deuren voor het publiek. Dat gebeurt met een programma vol activiteiten, verspreid over de hele stad. Er rijden hop-on-hop-off bussen waarmee bezoekers kunnen pendelen tussen historische locaties die corresponderen met digitale vensters in de Arsenaal kelders. Op de buitenlocaties staan vrijwilligers klaar om bezoekers rond te leiden.

In het bezoekerscentrum vertellen acht historische vensters de geschiedenis van Doesburg. Zo gaat één van de vensters over de Doesburgse Linies, de verdedigingswerken van Menno van Coehoorn. Het venster vertelt niet alleen de betekenis van de Linies vroeger en nu, maar gaat het ook over Doesburg als vestingstad, met zijn belangrijke rol in de landsverdediging. Een ander voorbeeld is Het Arsenaal zelf. Dit venster laat zien wat het gebouw ooit was en nu is, vertelt over de nonnen die er ooit woonden, en legt uit waarom het een aantal keren bijna werd gesloopt. Alle acht vensters zijn verbonden met historische locaties in de stad en vormen zo een bron van informatie en kennis over de cultuur en de geschiedenis van Doesburg.