Open dag Symbion praktijkonderwijs

142 Views

De Liemerse school voor praktijkonderwijs Symbion houdt woensdag 22 januari open dag. Bezoekers kunnen van 16.00 tot 19.30 uur uitgebreid rondkijken of deelnemen aan een rondleiding. Symbion is gevestigd aan de Hoge Witteveld 2 in Didam.

Het motto van Symbion is ‘leren in de echte wereld’. Dit houdt in dat de leerlingen naast de praktijkvakken op school ook regelmatig buiten de school leren. In de onderbouw ontdekken ze wat ze willen en wat ze kunnen, onder andere door in de eerste en tweede klas bij bedrijven en instellingen te gaan kijken. In de derde klas leggen ze de meesterproef af, waarmee ze aantonen klaar te zijn voor de vakopleiding die ze in de bovenbouw willen volgen. Deze ronden ze af met een examen. Vanaf de vierde klas gaan leerlingen zelfstandig stage lopen. Symbion heeft opleidingen in de sectoren zorg, horeca, handel & logistiek, techniek & bouw en groen.

De meeste leerlingen verlaten Symbion met een betaalde baan, vaak bij het laatste stagebedrijf. Steeds meer leerlingen stromen door naar het mbo. Ze kunnen binnen de vertrouwde setting van Symbion de Entree-opleiding voor het mbo volgen. Dit verhoogt de kans op succes. Een aantal leerlingen leert op Symbion uit vmbo-boeken en kan een vmbo-deelcertificaat halen voor Nederlands, rekenen of Engels. Ook staat er wekelijks een uur ICT en mediawijsheid op het rooster.

Iedere leerling op Symbion heeft een eigen persoonlijk ontwikkelingsplan. Daarin staan leerdoelen, waarover de leerling zelf meepraat. In individuele coachinggesprekken met de mentor, die ook de theorievakken geeft, vertelt de leerling wat goed gaat en wat beter kan. Op Symbion wordt vooral gekeken wat leerlingen wél kunnen en niet wat ze niet kunnen. In de onderbouw begint en eindigt de schooldag bij de mentor. De mentor neemt de dag dan met zijn klas door. Dit zorgt voor structuur en geborgenheid. De mentor houdt ook in de gaten of leerlingen goed in hun vel zitten.

Symbion is een kleinschalige school. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de klassengrootte van gemiddeld circa vijftien leerlingen. Het contact met ouders is intensief. In de eerste klas komt de mentor bij de leerling thuis kennismaken, daarna zijn er drie gesprekken op school waarbij de leerling het voortouw heeft. Tussendoor is er contact via de telefoon en WhatsApp.

Wie verhinderd is tijdens de open dag of een persoonlijk gesprek wil, kan bellen naar 0316 – 583 880. Meer info: www.symbion-vo.nl.

Fotobijschrift:
Mentor Alex Knipscheer bij het stagebedrijf van Gijs Remers.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!