vrijdag, december 8, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioOpinie: ‘Soap Vestersbos heeft grote gevolgen voor het onderwijs’

Opinie: ‘Soap Vestersbos heeft grote gevolgen voor het onderwijs’

IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn in Zevenaar kijken reikhalzend uit naar nieuwbouw. De scholen zijn sterk verouderd en veel te klein. Ze kunnen het groeiende leerlingaantal niet meer herbergen. Hoe fijn was het te horen dat het College van B&W van de gemeente Zevenaar – na uitgebreid onderzoek – besloot dat beide scholen nieuw mochten bouwen op de locatie Vestersbos in Zevenaar. Wat een anticlimax werd het toen de politiek plotseling vraagtekens ging stellen bij de plannen. De gevolgen zijn groot!

We stellen ons even voor. Wij zijn de bestuurders van IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn, maar ook van 22 andere basisscholen in de Liemers. Wij zorgen er voor dat er in de Liemers kwalitatief goed basisonderwijs kan worden gegeven. Waar onze leerlingen recht op hebben. Daar hoort goede huisvesting bij. En precies daar gaat het voor IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn mis wanneer de nieuwbouwplannen worden teruggedraaid.

Hoe zit het nu precies? Vestersbos is de voormalige technische school in Zevenaar nabij het treinstation. Deze staat al jaren leeg. Er is inmiddels veel geschreven over de toekomst van deze locatie. Woningbouw of onderwijs?

Wij waren blij dat het College van B&W niet over een nacht ijs ging, maar onderzoek liet doen. Daaruit werd duidelijk dat Vestersbos dé perfecte, maar ook enige geschikte locatie is om nieuw te bouwen voor de basisschoolleerlingen van IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn.

Hoe vreemd kan het lopen

Maar hoe vreemd kan het lopen. Plotseling is het allemaal niet meer zo zeker. En waarom? Omdat de gemeenteraad onder druk van de eigen coalitie alles opnieuw wil bekijken. Waarom laten we onderzoek doen, als we de conclusies naast ons neer leggen, zo vragen wij ons af? Vestersbos is verworden tot een soap.

Even terug naar IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn. De gebouwen van deze scholen voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Ze zijn te klein volgens de gestelde normen en op op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Daarnaast kunnen we de gewenste doorgaande lijn (0 tot 13 jaar) er niet realiseren. Opvang zit door ruimtegebrek elders.

Er moet dus snel actie worden ondernomen nu herbouw of ‘vernieuwbouw’ op de huidige locaties niet kan. Kijken we naar de spreiding van scholen in Zevenaar, dan is Vestersbos een passende plek. We zien regelmatig argumenten voorbij komen, die vóór vestiging van scholen op de locatie Vestersbos spreken, maar ook argumenten daartegen. ‘De IKC’s worden buiten de eigen wijk geplaatst wanneer je kiest voor Vestersbos’, of ‘De IKC’s worden geplaatst in een wijk zonder veel jonge gezinnen’. Beide argumenten geven in onze ogen geen reëel beeld van de werkelijkheid. Een school bouw je niet voor een paar jaar, maar voor de komende 50 tot 60 jaar. Het aanbod leerlingen is al groot en met de nieuwbouwplannen rondom het gemeentehuis komt er alleen maar extra aanwas. Welke scholen moeten die groei anders opvangen?

Laten we reëel blijven, betere opties om de twee IKC’s te huisvesten, zijn er simpelweg niet. Vestersbos is dé ideale locatie. Zoals het onderzoek ook heeft uitgewezen.

IKC De Wissel en IKC De Tamboerijn kunnen ondertussen niet wachten op nieuwe huisvesting. De nood is hoog. Het perspectief dat er iets gaat gebeuren, geeft de scholen een houvast. Mocht dit perspectief komen te vervallen, dan ontstaat er onduidelijkheid en onrust. Laten we aan onze kinderen denken! Laten we onze gezamenlijke verantwoordelijkheid pakken!

Pieter Jan Buhler, Jos Boonman

Bestuurders LiemersNovum

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties