Persbericht Boot- en fietstocht Schenkenschans 2018

297 Views

Op zondag 6 mei 2018 organiseert het Activiteitenteam van de  Stichting Toeristisch Informatiecentrum ’t Gelders Eiland. in samenwerking met de Heimatverein Schenkenschanz een gecombineerde boot- en fietstocht vanuit Tolkamer naar het voormalige vestingstadje Schenkenschans.

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd in 1586 in opdracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden op een eiland in de Rijn, genaamd Voshol, door Maarten Schenk van Nijdeggen een vesting aangelegd. Deze vesting, genaamd Schenkenschans, werd gebouwd op een in de 14eeeuw door graaf Jan van Kleef gebouwde burcht.  Deze fors uitgebreide vesting had een grote betekenis in het strategisch belangrijke gebied rond de splitsing van de rivieren Rijn en Waal en werd als ‘toegangspoort’ tot de Republiek lange tijd als onneembaar gezien. Door verandering in de loop van de Rijn werd de vesting feitelijk een eiland. Nadat zij uiteindelijk  in het eerste deel van de 18eeeuw door nieuwe veranderingen in de loop van de Rijn helemaal haar strategische betekenis verloor, ontwikkelde de voormalige vesting zich  tot een stil maar vriendelijk dorp.

In 1816, na het Congres van Wenen, werd Schenkenschans aan Pruisen gegeven en werden de vestingwerken geslecht. Schenkenschans is thans een kerkdorp in de Duitse gemeente Kleef en telt ongeveer 100 inwoners.

Via het Bijlands Kanaal en het Vossegat voert een 45 minuten  durende boottocht de deelnemers met hun fiets naar deze voormalige vesting. Vervolgens worden de deelnemers bij een rondgang van een uur door Melkerin Änneke Schenk over het ‘eiland’ Schenkenschans geleid en hoort en ervaart men veel over de spannende 425-jarige geschiedenis van dit voormalige vestingstadje. Daarnaast veel wetenswaardigheden over het natuurgebied Salmorth en de vroegere vlottenbouw en visserij.

Als afsluiting van deze excursie genieten de deelnemers in Café Schanz in het dorpshuis Die Alte Schule van rijkelijke ‘Kaffee und Kuchen’.

Na deze inwendinge versterking vertrekt men op eigen gelegenheid per fiets via een fraaie fietsroute door het natuurgebeid Salmorth naar Griethausen om via het veerpontje Millingen-Pannerden (kosten exclusief) of via de Rijnbrug bij Emmerik weer naar het Gelders Eiland terug te keren.

Deze kosten van deelname bedragen € 15,- p.p. (inbegrepen een boottocht van 45 minuten, een 1 uur durende excursie in Schenkenschans en koffie/thee met gebak).

Inschrijving voor deelname kan tot en met 2 mei 2018 via de website www.gelderseiland.nl  of telefonisch via (0316) 769024.

Het maximaal aantal inschrijvingen bedraagt 70 personen.

Ingeschreven kan worden voor de afvaart van 9.00 of 11.00 uur.

Op zondag 6 mei 2018 dienen de deelnemers zich voor de afwikkeling van de inschrijving vanaf  8.30uur te melden bij het TIC (Toeristisch Informatie Centrum), Rijnstraat 18, 6916 BD Tolkamer.

Hierna vertrek met eigen fiets naar de Europakade voor inscheping met de fiets. Afvaart om 9.00 uur.

In verband met een te lage waterstand in het Vossegat/Altrhein is het mogelijk dat deze activiteit afgelast moet worden. Hiervoor kunt u onze website tot op de dag van vertrek raadplegen.

Voor nadere inlichtingen omtrent deze boot- en fietstocht kunt u contact opnemen met Wim Verbiesen via w.verbiesen@hotmail.comof via (0316) 547996 of 06-25472830.

 

 

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

2 reacties

  1. ingrid tinneveld

    hallo
    ik wil graag inschrijven voor de fietstocht met 2 personen
    bvd

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).