Poëzie en Muziek

27 Views

Donderdag 14 november start de lezingenreeks Literatuur en Muziek. In een serie van vijf lezingen neemt Frans Schaars de deelnemer mee op ontdekkingstocht door de muziekgeschiedenis. Iedere avond staat een literair onderwerp centraal. De avonden zijn in Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22, van 20:00-22:00 uur.

De eerste avond heeft als onderwerp Poëzie en muziek. De liedkunst brengt literatuur en muziek al eeuwen bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst richten we ons vooral op het zingen van liederen die tot de kunst gerekend worden. Heel vaak zijn dat liederen uit de klassieke muziek en voor het overgrote deel stammen ze uit de romantiek. In Nederland is er al sprake van liedkunst sinds de middeleeuwen en tijdens de renaissance verschijnen de eerste gedrukte liedbundels. Van veel liederen zijn ook de melodieën vastgelegd, waardoor we weten hoe het vroeger moet hebben geklonken. Naast de volksliederen kennen we ook de kunstliederen, dat wil zeggen liederen van wie de schrijver en/of de componist bekend is gebleven.

Zowel de volks- als de kunstliederen hebben de aandacht getrokken van componisten, met name sinds de 18de eeuw. Ook  in onze tijd worden gedichten bewerkt zodat een volledig orkest de zanger of zangeres kan begeleiden. Iedere taal kent haar eigen liedcultuur; de Nederlandse behoort tot de oudste, de Duitse is waarschijnlijk de grootste. In de bijeenkomst over Literatuur en Muziek: Het Lied maken gedurende twee uur een selectie uit de onvoorstelbaar rijke liedcultuur. We staan eerst stil bij onze vroegste middeleeuwse liederen en dan gaan we via de renaissance en de romantiek naar de moderne tijd. Onder meer zijn een lied uit het Antwerps Liedboek,  een lied op tekst van P.C. Hooft, en liederen van Schubert, Brahms en Mahler te beluisteren.

Opgeven voor deze avond via de website www.bibliotheekmontferland.nl, telefonisch via 0316 221184 of aan de balie in de bibliotheek. Toegang is € 5,00 per lezing of € 20,00 voor vijf lezingen. Kijk voor het volledige lezingenprogramma ook op de website van de Bibliotheek Montferland.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!