zaterdag, december 9, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgprojectredactie bevermeer | Dick de Boer over mythe en werkelijkheid van de...

projectredactie bevermeer | Dick de Boer over mythe en werkelijkheid van de Hanze

Dick de Boer over mythe en werkelijkheid van de Hanze

Het is een predicaat dat Doesburg met een zekere trots draagt: Hanzestad. Het middeleeuwse verbond van handelaren en steden spreekt nog altijd tot de verbeelding. Maar wat die Hanze nu feitelijk voor de Doesburgers van toen betekende is veel minder bekend. Voor Stad en Ambt Doesborgh en HetHuisDoesburg aanleiding die kenniskloof te lijf te gaan en twee experts naar Doesburg te halen. Dick de Boer trapt op maandag 17 april af in Stadsbierhuys De Waag met zijn verhaal over ‘Kooplieden, kapers en koggen; mythe en werkelijkheid van de Hanze’. Job Weststrate neemt op donderdag 6 juli bij Podium Doesburg het stokje over met de vraag: ‘De Hanze, een Europese Unie avant la lettre?’.

Dick de Boer (1947) studeerde Geschiedenis en Nederlands in Leiden. Na enkele jaren als onderzoeker en docent in het VWO werd hij in 1976 benoemd als wetenschappelijk medewerker aan de Leidse Universiteit, waar hij in 1978 promoveerde. In 1992 werd hij hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis in Groningen, wat hij bleef tot zijn emeritaat in 2012. Tot september 2013 leidde hij er nog een internationaal vergelijkend onderzoek naar de dynamiek van regio’s. In Groningen was ook de initiatiefnemer van het Hanzestudiecentrum. De Boer was directeur van de Landelijke Onderzoekschool Mediëvistiek, oprichter en eerste Academic director van CARMEN (Cooperative for the Advancement of Research through a Medieval European Network) en bestuursvoorzitter van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. Hij publiceert over zeer uiteenlopende onderwerpen. Een van zijn recente boeken is Tussen ‘Goidscameren’ en hofjes; de ontwikkeling van charitas en ouderenzorg in Nederland tot ca. 1600 (2020). Dick de Boer organiseert en leidt regelmatig historische reizen, onder andere over de Hanze, en naar aanleiding van zijn boek Emo’s Reis.

Tickets voor beide lezingen zijn nu verkrijgbaar via hethuisdoesburg.nl (17 april) en podiumdoesburg.nl (6 juli). Het aantal plaatsen is beperkt.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties