Roefeldag Duiven 26 jaar actieve vrijwilligers!

309 Views

De 10 vrijwilligers zijn druk met de 26e editie van de Roefeldag. Op 23 juni a.s. moet alles weer kloppen, 30 bussen klaar staan om 150 groepje schoolkinderen in 120 bedrijven te laten Roefelen.

Wat is dat Roefelen? (Vlaams voor snuffelen):
Het geeft kinderen op jonge leeftijd de kans om kort in een bedrijf te kijken en te leren van de uitleg die ze daar krijgen als kleine bijdrage voor latere school en beroepskeuze, maar het is vooral ook een leuk uitje. Dus gaat groep 5,6,7 en 8  Roefelen , dus Leuk-leren! Moet je er dan al op de basisschool mee beginnen kinderen informeren over mogelijkheden in hun toekomst? “We zien het als onze missie een bijdrage te leveren in de ontwikkeling van de opgroeiende jeugd van Duiven en wellicht ook een bijdrage kunnen geven aan het cijfer 8 “ aldus voorzitter Gerard van Ham. De inspanningen van het comité zijn zichtbaar gemaakt in de jaarlijkse “Roefelkrant”.

De stichting Roefeldag heeft niet de illusie dat in deze leeftijden kinderen al echt bezig zijn met beroepskeuze maar laat ze er wel vroegtijdig alvast kennis mee maken. In groep 8 van het basisonderwijs komt immers onvermijdelijk de vraag wat wordt mijn vervolgopleiding? Groep 8-leerlingen hebben dan al vaak 3 jaar Roefeldagen meegemaakt.

Ieder jaar worden minimaal 160 bedrijven uit alle sectoren benaderd om op 1 zaterdag in juni kort hun deuren te openen voor schoolkinderen uit de groepen 5,6,7 en 8 uit Duiven.  Ieder jaar doen ca. 1000 kinderen mee. De afgelopen jaren doen er 120 bedrijven actief mee. Een enquête direct na de 25e Roefeldag in 2017 gaf duidelijk aan dat de deelnemende bedrijven zeer content waren met de Roefeldag.

Bedrijven werven gaat zeker niet vanzelf al zijn er bedrijven die al 25 jaar meedoen (Intratuin). “We zoeken steeds naar een brede variatie van bedrijven” aldus voorzitter Gerard van Ham Steeds luider komt de vraag uit bedrijven naar opleidingen in technische beroepen omdat die mensen nu en in de toekomst nodig zijn.  De Duivense Roefeldag is daarom vooral op zoek naar technische bedrijven in de Liemers ; van ambachtelijk tot hightech!

Wat doet zo’n bedrijf op de Roefeldag?
Op 23 juni de deur openzetten voor groepjes van 6 kinderen (met volwassen begeleider) die dan ca 45 minuten in het bedrijf komen. Het bedrijf heeft een klein  programmaatje klaar om de kinderen snel en leuk het een en ander te vertellen over het bedrijf.  Wat je moet kunnen of leren als je daar ook zou willen werken. Sommige bedrijven doen dit met een kwisje en wedstrijdje of laten de kinderen het werk als proef gewoon doen.

Soms is het bedrijf op zaterdag gesloten dus niet in-bedrijf en moet het een paar mensen van hun personeel vragen of ze toch een paar uurtjes beschikbaar zijn om een leerzame (vaak creatieve-) presentatie te houden. Voordeel is wel dat een gesloten bedrijf een rustiger, beter en veiliger terrein voor een bezoek van een groepje  of meerdere groepjes kinderen. Andere bedrijven zijn juist zaterdag open en druk wat ook weer aanpassingen vraagt van een bedrijf. De bereidheid daarvoor is groot.

Meer informatie op de website: roefeldag-duiven.nl 
Aanmeldingen bedrijven en vragen; mail: info@roefeldag-duiven.nl

De Stichting Roefeldag Duiven is volledig onafhankelijk en gesubsidieerd door de gemeente Duiven en al 25 jaar actief in Duiven.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!