Samen voor zwerfafvalvrij!

51 Views

Deze maand geeft de gemeente Duiven de aftrap voor haar deelname aan een pilot-project in samenwerking met GoClean en de provincie Gelderland. De pilot is gericht op de preventieve aanpak van zwerfafval. De pilot duurt een jaar en naast de gemeente Duiven doen nog twee andere gemeenten uit Gelderland mee.

Centraal binnen de pilot staat de samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners. Het doel is het zwerfafvalprobleem in de gemeente zo goed mogelijk in beeld te brengen. En met deze informatie te werken aan maatregelen die zwerfafval voorkomen. De gemeente laat op een aantal locaties een zwerfafvalonderzoek uitvoeren. Vrijwilligers registreren gevonden zwerfafval en informatie over hun schoonwandelactiviteiten in de Litterati App.

De registraties worden opgeslagen in het “Zwerfafvalkompas”. Dit online platform geeft gedetailleerde informatie over zwerfafval in de gemeente: om hoeveel zwerfafval gaat het en waar ligt het? Met deze informatie hoopt de gemeente beleid te ontwikkelen gericht op het voorkomen van zwerfafval. Ook geeft het de schoonwandelaars inzage in eigen opruimactiviteiten en kunnen zij onderling contact leggen & informatie uitwisselen.

Plan van aanpak
Het plan van aanpak voor het komende jaar omvat onder andere;

–           onderzoek van verschillende locaties in de gemeente Duiven op zwerfafval
–           testen van preventie maatregelen
–           samenwerkingsproject met Candea College gericht op minder zwerfafval
–           uitbreiding en actieve ondersteuning van de schoonwandelaars
–           informatieverzameling via het online platform “Het Zwerfafvalkompas”

De gemeente Duiven en GoClean ondersteunen de schoonwandelaars met opschoonmaterialen, informatieavonden, nieuwsbrieven en een centraal aanspreekpunt waar zij met vragen terecht kunnen.

Informatiebijeenkomst schoonwandele
Benieuwd wat u als inwoner kunt doen en hoe u “Het Kompas” kunt gebruiken? De eerstvolgende informatiebijeenkomst is op donderdagavond 21 november 2019 in de Ogtent (Remigiusplein 9 in Duiven) om 19.30 uur.

Meer informatie en aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via info@goclean-deliemers.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!