Schrijf je eigen geschiedenis van 2020

16 Views

Zoals de Spaanse Griep van een eeuw geleden lang in ons gemeenschappelijke geheugen is blijven hangen, zo zal ook het afgelopen coronajaar niet snel worden vergeten. Corona zette in 2020 het leven van clubs en verenigingen, van ondernemers en vooral ook van mensen thuis volledig op zijn kop. De ziekte figureerde in veel Sinterklaasgedichten en komt ongetwijfeld later deze maand terug op kerstkaarten en in jaaroverzichten. Het was een heel ander jaar dan we hadden gedacht!

Hoe we in Doesburg de geschiedenis van 2020 opschrijven en hoe we ons het afgelopen jaar gaan herinneren ligt mede aan u, de lezer van dit verhaal. HetHuisDoesburg roept u namelijk op om geschiedenis te schrijven! Pak de pen ter hand, klim achter je pc of laptop en leg je eigen persoonlijke ervaringen en belevenissen vast voor volgende generaties.

 

Filmpje met de smartphone

Uw verhaal hoeft echt niet alleen over corona te gaan. De geboorte van een kind, het verlies van een geliefde, het afscheid van je buren, een verhuizing, diploma of gewonnen wedstrijd; alles mag. En ook de vorm waarin je je verhaal giet is helemaal vrij. Een geschreven verhaal op papier, een filmpje met je smartphone, een gedicht, een foto met bijschrift, een liedje of een flitsende rapp, een podcast of toneelstuk. Alles kan als het maar digitaal wordt aangeleverd.

 

Schrijf je eigen geschiedenis

Het is deze maand tien jaar geleden dat HetHuisDoesburg van start ging. Deze club van enthousiaste mensen probeert een breed publiek vertrouwd te maken met de geschiedenis van Doesburg. Daarbij was en is nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor ‘oral history’, verhalen die worden verteld door de mensen die er bij waren. Een goed voorbeeld daarvan is het boekje Belegerd & Bevrijd, dat dagboeknotities bevat over de laatste oorlogsdagen in april 1945.
Veel interviews zijn voor HetHuisDoesburg op video vastgelegd door Maarten Lindner van LiViPro Mediaproducties. Zo’n video met in beeld de vrouw of man die het zelf heeft meegemaakt heeft veel impact. Het werk van Maarten is bovendien waardevol archiefmateriaal voor nu en later. Met deze eerste editie van G.I.M, Geschiedenis in de Maak test HetHuisDoesburg of Doesburgers warm lopen voor een nieuwe jaarlijkse traditie van verhalen vertellen en je eigen geschiedenis schrijven.

 

Doesburg Vertelt

Eind oktober is HetHuisDoesburg gestart met het verhalenplatform DoesburgVertelt.nl. Op die website verschijnen in elf thema’s bekende en onbekende verhalen uit de rijke Doesburgse geschiedenis. Het gaat om grote en kleine gebeurtenissen die in allerlei vormen worden gepresenteerd; verhalen over toen, die ook vandaag nog invloed en betekenis hebben. Geschiedenis in de Maak, G.I.M., is de permanente uitnodiging aan alle Doesburgers om aan een breed publiek te vertellen waarom een bepaalde gebeurtenis in het lopende jaar zo’ n grote impact heeft gehad, en dus moet worden bijgeschreven in de annalen van de stad. Het meest bijzondere van die momenten is het volgende jaar het onderwerp van het twaalfde thema. Zo schrijven Doesburgers op DoesburgVertelt.nl hun eigen geschiedenis.

 

Stuur je bijdrage aan de Doesburgse geschiedenis voor 1 januari 2021 naar gim2020@doesburgvertelt.nl. De mooiste inzending is in januari te zien op doesburgvertelt.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!