Het spookt bij de Magerhorst, het spookt…

109 Views

U kent de sage over strijdende geesten bij de Magerhorst niet?  Lees dan dit verhaal, ik vertel het u.

 Het is kerstavond, de klokken van de kerk slaan twaalf keer en roepen de parochianen naar de Heilige Nachtmis. Lopend ga ik op weg naar de kerk terwijl de kerkklokken blijven luiden. Plots klinkt door het klokkengelui een ander geluid. Het zijn zwaarden, ik hoor boven mij het gekletter van zwaarden, ze suizen om mijn hoofd! “Wat is dit?”, roep ik. Een parochiaan komt naast mij lopen en antwoordt laconiek: “Dat zijn die Magerhorst en de Ploen. Het zijn spoken.” “Spoken bestaan niet”, zeg ik. “Deze wel”, zegt de man en hij begint te vertellen.

Lang geleden, zo rond 1400, staan op de grens met het Duivens Broek twee kastelen: de Magerhorst en de Ploen. Op elk kasteel woont een ridder uit Kleef. Het zijn allebei machtige kasteelheren. Maar beide heren willen nóg machtiger worden en proberen hun bezit en invloed uit te breiden.

De twee kastelen liggen niet ver van elkaar, de afstand is klein. Uitbreiden van invloed en macht kan alleen door het bezit van de ander te veroveren. Jarenlang botsen de heer van de Magerhorst en de heer van de Ploen met elkaar. Ze hebben voortdurend ruzie, onder andere over het jachtrecht in het Broek, en er vinden vechtpartijen plaats. Hun verstandhouding wordt slechter en slechter en slaat uiteindelijk om in een diepe haat voor elkaar. Er ontstaat een heuse vete.
In een onzalig moment besluiten de kasteelheren om in een duel voor eens en altijd uit te maken wie de sterkste is: een strijd op leven en dood! De beide ridders roepen hun pachters en personeel op om mee te doen. Het gevecht zal zijn op kerstavond. Mijnheer pastoor is des duivels dat het duel op heilige kerstavond plaatsvindt en verbiedt zijn parochianen om mee te vechten. Maar wat hij verder ook probeert, het duel tussen de beide kasteelheren weet meneer pastoor niet te verhinderen.

>> Lees verder op de website van De Liemers Helemaal Goed

 

Tekst: Irma de Theije

Foto: Kunstwerk! Liemers Museum de Magerhorst naar een origineel van Jan de Beijer (1742).

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven ze op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers. Foto’s: Kunstwerk! Liemers Museum.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).