Statushouders uit Syrië behalen VCA-diploma

115 Views

Afgelopen week heeft wethouder Belinda Elfrink van de gemeente Zevenaar aan zes statushouders hun VCA-diploma uitgereikt. Acht vakmensen die in Syrië werkzaam waren in de bouw (timmermannen, stucadoors en een loodgieter) zijn hun vaderland ontvlucht, maar willen in Nederland graag weer aan de slag in hun vak. Door de samenwerking van RSD de Liemers, werkgevers en opleidingsinstituut Orbi uit Rotterdam, zijn van deze acht kandidaten er zes geslaagd. Zij weten waar ze op moeten letten als ze werken in risicovolle situaties op bouwplaatsen.

Trots op alle betrokken partijen
Tijdens de diploma-uitreiking blikte Belinda Elfrink terug. ‘Ik ben trots op deze statushouders. Het zijn allemaal vakmensen. Dat laten de foto’s zien van hun werk in Syrië. Ze zijn gemotiveerd en dat maakt dat werkgevers in de Liemers ze een kans willen geven. Mensen die hun vak verstaan, zijn gewild. Mijn trots gaat dan ook verder. De samenwerking tussen de RSD en de werkgevers laat een mooi resultaat zien, zoals proefplaatsingen, arbeidsovereenkomsten of een opleidingstraject. Zelfs iemand die nu nog niet geslaagd is, heeft al een contract voor 6 maanden op zak. Daar mag je echt trots op zijn.’

‘Alle acht statushouders zijn klaar met hun inburgering. Omdat ze de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen, is er voor gekozen ze de VCA opleiding te laten volgen in het Arabisch. Hiermee garanderen we het juiste begrip over de inhoud van de opleiding. Op de werkvloer moeten ze met collega’s werken. Ze gaan als vanzelf de Nederlandse taal oefenen’ aldus Hanane Sawfi van RSD de Liemers.
‘Het vinden van de juiste werkgevers is een kwestie van de markt kennen en vooral veel netwerken. Liemerse ondernemers zijn op zoek naar vakmensen. Omdat de arbeidsmarkt krap is, zeker in de bouw, staan ze open voor initiatieven. Ze geven deze mensen een kans en kijken hoe ze er samen een mooie match van kunnen maken’ zegt Imane Elmensouri, mede verantwoordelijk voor de begeleiding van de statushouders bij de RSD.

VCA diploma
VCA staat in het kort voor Veiligheid Checklist Aannemers. Werknemers in de bouw die de VCA opleiding hebben gevolgd, weten de risico’s op de bouwplaats in te schatten. Ze leren veilig, gezond en duurzaam te werken. Gezien het succes gaat binnenkort een nieuwe groep Arabisch sprekende statushouders starten. Ook een groep statushouders van Eritreese afkomst gaat de VCA cursus volgen.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!