dinsdag, april 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgTechnoplaza: nieuwe dimensie in techniekonderwijs 

Technoplaza: nieuwe dimensie in techniekonderwijs 

Technoplaza ondergaat een metamorfose. Het technieklokaal waar basisschoolleerlingen uit de Liemers kennis kunnen maken met het vak techniek biedt met ingang van dit schooljaar – in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven – nieuwe innovatieve technieklessen aan. “Je moet met de tijd mee”, vindt ook coördinator en vrijwilliger Huub Traag.

Technoplaza was ruim vier jaar geleden een initiatief van Lindus, het Liemers College, Liemers Novum, de Liemerse gemeenten en Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt (POA) de Liemers. Als onderdeel van Techniekpact Achterhoek De Liemers. Met als ultieme doel om kinderen te interesseren en kennis te laten maken met het vak techniek.

In het nieuwe schoolgebouw Landeweer van het Liemers College werd een speciaal lokaal ingericht waar leerlingen van de Liemerse basisscholen sindsdien technieklessen kunnen volgen in de hoop dat ze geïnteresseerd raken in het vak en hiermee de toekomst van de technische bedrijvigheid in de regio gewaarborgd blijft. Onder leiding van projectleider Harry Klein Koerkamp, innovator en docent Joost Grol en een grote groep vrijwilligers werd Technoplaza een groot succes. Nu staan we echter op een kantelpunt. Het is de tijd om volgende stappen te zetten, zo vinden betrokkenen.

Huub Traag: “Wij leren de kinderen boren, solderen, lijmen, timmeren en zagen. Maar de markt ontwikkelt zich zo snel, dat je dit bijna kunt scharen onder lessen handvaardigheid. Het heeft niks met de werkelijkheid van techniek en technologie te maken. Daarom hebben we voor een nieuwe koers gekozen, waarbij we het bedrijfsleven nauw betrekken. We zijn begonnen met nieuwe tafelprojecten. Met hulp van bedrijven die zelf ook beseffen dat er iets nieuws moet gebeuren om jeugd te interesseren in dit mooie vak.”

Technoplaza maakt gebruik van de website ‘Weg van Techniek’, waar alle technieklokalen in de Liemers en Achterhoek gebruik van maken. Huub Traag: “Wij hebben meegewerkt aan de vernieuwde website Weg van Techniek en maken hier gebruik van bij het maken van werkstukken. Leerlingen bereiden zich in hun eigen klas met behulp van deze website voor met behulp van opdrachten en vragen en gaan hier in ons lokaal vervolgens praktisch aan de slag.”

Tassen maken

Er zijn inmiddels diverse projecttafels ingevuld. Met Buitink Technologie is het project bedacht om leerlingen van gerecycled zeildoek tassen te maken. “Die lessen beginnen al op school met het ontwerpen van een tas. Daar maken wij vervolgens een mal van, die hier in Technoplaza wordt gebruikt om die tas zelf ook echt te maken. Buitink ondersteunt ons met materiaal, machines en begeleiding. Een nieuwe dimensie in techniekonderwijs.”

Een tweede projecttafel wordt verzorgd door Kremer Elektrotechniek in ’s-Heerenberg. De leerlingen gaan stoplichten maken en programmeren. Er wordt geprogrammeerd in de programmeertaal Arduino. Het is de bedoeling dat de verkeerslichten op school worden voorbereid en in Technoplaza daadwerkelijk worden gebouwd. Het gaat zelfs zover dat er ook wordt gevraagd om vijf tot zes stoplichten onderling met elkaar te verbinden. Materiaal en ondersteuning komen van Kremer Elektrotechniek.

Op de derde projecttafel worden er solarhuisjes gebouwd. “Het idee ontstond toen de scholen van Quadraam werden uitgerust met zonnepanelen. Wij hebben het bedrijf Slim Opgewekt Arnhem benaderd met het idee om dit onderwerp te vertalen naar technieklessen. Ze reageerden heel enthousiast en er is een prachtig plan uitgerold dat ook op de scholen zelf begint en in Technoplaza een echt solarhuisje oplevert. Prachtig.”

De vierde en vijfde tafel zijn wellicht niet helemaal nieuw, maar wel uitdagend voor leerlingen. Zoals de bouw van een zenuwspiraal, waar diverse technieken samenkomen. Elektrotechniek, solderen, boren en het buigen van staal.

De laatste projecttafel is gereserveerd om periscopen te maken. Een kijker waarmee je om het hoekje kunt kijken. Vanuit een verborgen positie. “Leuk te maken omdat het technisch helemaal moet kloppen voordat het werkt.”

Bedrijfsleven

Liemers Novum heeft de regie over Technoplaza. Dankzij het bedrijfsleven en de vergoedingen die basisscholen voor deelname betalen kan Technoplaza haar huishoudboekje rond krijgen. Maar er is nog veel meer geld nodig, zegt Huub Traag. “We zoeken bedrijven die willen samenwerken, maar wellicht kunnen ze ons ook ondersteunen met financiële middelen, materialen en gereedschappen die je in deze moderne en innovatieve tijd nodig hebt.”

Het belang van Technoplaza is volgens Huub Traag vijf jaar na de oprichting nog steeds groot. “Het beeld dat leerlingen hebben van wetenschap en techniek wordt al op jonge leeftijd gevormd. Het beïnvloedt hun keuze in het voortgezet onderwijs, de vervolgopleiding en uiteindelijk hun beroepskeuze. Het is daarom belangrijk op jonge leeftijd bètatalent van leerlingen te stimuleren en ze  enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. Dat is nodig omdat de samenleving om een steeds grotere kennis van wetenschap en technologie vraagt. Techniek leer je niet alleen op school. Opleidingen kunnen de ontwikkelingen niet meer bijbenen. De techniek gaat zo snel, dat technieklokalen verouderen. Leerlingen moeten steeds meer gaan leren bij de bedrijven zelf. Die moeten hun machinepark up te date houden. Daar gebeurt het. Wij zijn met Technoplaza het voorportaal daarvoor. Wij proberen de eerste interesse te wekken. Zodat de leerling ontdekt of het vak echt zo leuk is.”

Bron: Dus Magazine (Lindus), tekst: Sjoerd Geurts, Fotografie: Jacques Kok

KADER

Met pensioen? Word vrijwilliger bij Technoplaza

Technoplaza draait op tientallen vrijwilligers. Vaak mensen die met pensioen zijn of veel tijd over hebben. Er worden nog steeds nieuwe vrijwilligers gezocht. Huub Traag: “Wellicht kunnen bedrijven een oproep doen onder hun eigen personeel of medewerkers die met pensioen gaan vragen om hun vakmanschap op deze wijze door te geven. Het is niet alleen belangrijk maar ook heel leuk om te doen. Wat we van onze vrijwilligers vragen? Dat ze het leuk vinden, kennis willen overdragen en met kinderen om kunnen gaan.”

 

 

 

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties