Vanaf maandag 30 april tot en met zaterdag 12 mei is er in Bibliotheek Didam een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. De Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) stelde een fototentoonstelling samen én het Liemers Museum leende een aantal voorwerpen uit. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bekijken.
De tentoonstelling sluit aan op het landelijke thema 2018 Jaar van Verzet. Dit jaar staat het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. In de tentoonstelling is er extra aandacht voor verzet in Didam en omstreken. Wist u bijvoorbeeld dat de oprukkende Duitse legers vertraging opliepen door Didamse heldhaftigheid? Op 10 mei 1940 werd in Didam een groep Duitsers tegengehouden. De Duitsers waren verkleed als Nederlandse soldaten. Wachters bij de Protestantse kerk (nu de katholieke Mariakerk) hielden ze tegen en vermoedden onraad. De Duitsers werden ontwapend. Later bleek dat ze op weg waren naar de Westervoortse brug. Ze wilden voorkomen dat die opgeblazen werd. Door de vertraging in Didam konden Nederlandse troepen de brug even later opblazen. Eerste luitenant T. Koster die ze tegenhield, zegt in het boek Getuigenissen van de oorlog: “Toen de Duitsers op een rijtje stonden, ben ik er langs gegaan, waarbij ik ontdekte dat hun helmen van karton waren, maar verder leken ze sprekend op de onze.”
Getuigenissen van de oorlogis een uitgave uit 2015 van de OVD. Het boek gaat over Didam in de periode 1940-1945. In de Bibliotheek kunnen bezoekers het boek inzien. Elk jaar geven het Nationaal Comité en de Stichting CPNB een bundel uit met de teksten van de 4 mei voordracht en 5 mei lezing. Deze bundel is te leen in de Bibliotheek en voor €5,- te koop in de boekwinkel.
————————————-
Afwijkende openingstijden: In verband met de dodenherdenking gaat de Bibliotheek op 4 mei om 17:00 uur dicht. Op 5 mei is de Bibliotheek van 11:00 – 14:00 uur open.
Meer informatie:
www.bibliotheekmontferland.nl
www.4en5mei.nl
BIJLAGE
Op foto (collectie Ingrid Edel-Scheerder) staan de zusjes Leny en Diny Schuurman en Leisje Bouwman. Zij waren als koeriersters werkzaam voor het georganiseerde verzet (LO, rayon de Lijmers).