zaterdag, december 9, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenTentoonstelling Passage du Rhin, Lobith 1672

Tentoonstelling Passage du Rhin, Lobith 1672

De Heemkundekring Rijnwaarden (HKR) presenteert opnieuw de tentoonstelling ‘Passage du Rhin, Lobith 1672’ in samenwerking met het Liemers Museum. Na de drukbezochte eerdere versie in het Gezondheidscentrum Geuzenwaard eerder dit jaar, nu in aangepaste vorm te bewonderen in de Turmac Cultuurfabriek, Kerkstraat 27 in Zevenaar: unieke foto’s, originele 17e-eeuwse gravures en kopieën van kunstwerken en historische landkaarten. Deze tentoonstelling is tot 9 oktober a.s. te bezoeken en geheel gratis.

 

De expositie toont vanuit verschillende perspectieven het verhaal van de Passage du Rhin in 1672, precies 350 jaar geleden. Toen stak bij Lobith een leger van zo’n 20.000 Fransen de Rijn over. De Zonnekoning Lodewijk XIV was hoogstpersoonlijk aanwezig als bevelhebber. Het markeerde voor het toenmalige Nederland het Rampjaar 1672 en tegelijkertijd voor Frankrijk het begin van haar glorieuze Hollandse oorlog (1672-1678).

 

Getoond worden indrukwekkende kunstwerken die in Frankrijk gemaakt zijn naar aanleiding van de Passage du Rhin, zoals schilderijen, plafondschilderingen, gobelins en munten. Weinig Franse oorlogshandelingen als de oversteek bij Lobith zijn zo vaak afgebeeld, dit is terug te zien in onder andere schoolboekillustraties, opticaprenten, albumplaatjes, speel- en reclamemateriaal.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties