Thema-avond over Joodse gemeenschap in Zevenaar

169 Views

Maandag 19 november is er bij Zalencentrum Staring, Grietakkers 3 te Zevenaar, een thema-avond met als onderwerp ‘Joodse mensen die in Zevenaar woonden rond de Tweede Wereldoorlog’.

Deze avond wordt gepresenteerd door Willem Franck. Met behulp van veel oude foto’s neemt hij ons mee in de geschiedenis van deze Joodse mensen.

Willem Franck is bezig met een bijzonder project. Een project dat zorgvuldig en met veel geduld wordt uitgevoerd. Hij ging op zoek naar de verhalen van Joodse families die hier leefden. De eersten die hij terugvond, waren twee vrouwen die in 1939 geboren zijn. Daarom heet het project waar hij mee bezig is “De meisjes van ‘39”. Eén van die meisjes is de dochter van Abraham Goud, de laatste voorganger van de Zevenaarse synagoge (zie foto).

Alvast een stukje geschiedenis: Voor de oorlog woonden er 49 Joden in Zevenaar. Jong en oud, sommigen bekend en beroemd, anderen gewoon zoals jij en ik. Ze maakten deel uit van de samenleving in Zevenaar en hadden een winkel of werkten bij een bedrijf. De kinderen gingen naar school en speelden buiten met de kinderen in de buurt. Maar de nazi’s in Duitsland hadden het plan om alle Joden in de wereld te vermoorden, ook die in Zevenaar. Dus toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen, waren de Joden op hun hoede. Zij die de mogelijkheid hadden vertrokken naar Engeland of naar Amerika. Maar de meesten wilden dat niet, want hier hadden ze hun huis en hun bestaan. Sommigen doken onder. Maar vaak lukte dat niet. Ook werden er verraden, ontdekt en afgevoerd naar een vernietigingskamp. Na de oorlog, waren er nog maar veertien Joodse mensen in Zevenaar.

De avond is georganiseerd door Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 2,50 entree.

De avond begint om 19.00 uur. Zaal Staring is open vanaf 18.30 uur.

Op de foto Abraham Goud. De fotobron is Kees Taanman 

 

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!