Unieke samenwerking voor stimuleren tot energiebesparing

72 Views

De gemeenten Doesburg, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Montferland werken samen met de ondernemersverenigingen Lindus, MKB Duiven, MKB Zevenaar en Groene Allianties de Liemers om ondernemers en organisaties te stimuleren tot energiebesparing.

Aanleiding voor deze unieke samenwerking is onder andere de nieuwe wetgeving vanuit de Rijksoverheid.  Een flink aantal bedrijven en organisaties moet voor 1 juli 2019 voldoen aan een informatieplicht over energiebesparingsmaatregelen. Iedere ‘inrichting’ die onder de energiebesparingsplicht valt (en dat betreft een groot aantal mkb-ondernemers en organisaties) moet aan deze nieuwe eis van de Rijksoverheid voldoen.

Binnen Groene Allianties de Liemers (GAdL)  is ‘Regie op Energie’ ontwikkeld. Het is een meerjarige aanpak waarbij bedrijven en organisaties niet alleen worden ontzorgd in hun proces van energie besparen, maar waarbij zij gelijk ook kunnen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen.  Deze aanpak wordt samen met energieconsultants, accountants en installateurs uit de Liemers georganiseerd.

De Liemerse gemeenten – wettelijk gezien ‘het bevoegd gezag’ – omarmen deze aanpak, omdat er gebruik wordt gemaakt van lokale en regionale expertise, zonder uitsluiting van anderen. De kwaliteit is geborgd door de inzet van onafhankelijke experts, zonder winstoogmerk.

Groene Allianties de Liemers heeft subsidie van de Provincie Gelderland ontvangen voor de eerste 100 deelnemers aan Regie op Energie. Iedere deelnemer ontvangt daardoor € 1.000 korting op de kosten van het 4-jarig abonnement.  Ook de Rijksoverheid volgt met grote belangstelling deze ontwikkelingen in de Liemers.

De samenwerkende partners zetten in op het stimuleren van energie besparen, omdat er veel te winnen is. Als Regie op Energie bij 100 bedrijven en organisaties uitgevoerd wordt dan zijn de te verwachten resultaten en opbrengsten:

  • ruim € 370.00 aan energiebesparing;
  • 21 manjaren aan werkgelegenheid (bij het realiseren van maatregelen);
  • ruim 1.730 ton beperking van CO2 emissie;
  • bijna 2.000.000 kWh besparing aan elektriciteit en 260.00 m3

De Liemers kent maar liefst 34 bedrijventerreinen en naar schatting 8.000 bedrijven en organisaties. Als alle 8.000 bedrijven en organisaties in de Liemers overgaat tot energiebesparing en deelnemen aan Regie op Energie dan kunnen bovengenoemde waardes 80 keer zo groot worden.

De gemeente Duiven is zelf al koploper doordat de gemeente ook met de eigen gemeentelijke gebouwen deelneemt aan Regie op Energie. Ook andere gemeenten in de Liemers gaan hier stappen in zetten. De samenwerkingspartners organiseren 3 informatiebijeenkomsten voor ondernemers en organisaties over de energiebesparings- en informatieplicht:

  • woensdag 20 maart 2019, 16.00 – 17.30 uur Gemeentehuis Zevenaar (Patiozaal), Kerkstraat 27, 6901 AA Zevenaar
  • maandag 25 maart 2019, 16.00 – 17.30 uur Cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9, 6921 BL Duiven
  • dinsdag 26 maart 2019, 16.00 – 17.30 uur Gemeentehuis Montferland, Bergvredestraat 10, 6942 GK Didam

Geinteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomsten via de website van Groene Allianties de Liemers (www.groeneallianties-deliemers.nl/heeft-u-regie-op-uw-energie/)

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!