Van Neurenberg naar Den Haag

44 Views

De ontwikkeling van het internationale volkerenstrafrecht

Met de Neurenbergse processen na de Tweede Wereldoorlog begon een bijzondere ontwikkeling van het internationale volkerenstrafrecht. Voor de eerste keer in de geschiedenis werden te Neurenberg  politieke en militaire verantwoordelijken aangeklaagd en veroordeeld. Dat maakte de weg vrij voor een Internationaal Strafhof, (International Criminal Court) dat thans in Den Haag is gevestigd. Dit gerechtshof kan tot vervolging overgaan van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ondanks dat veel staten – bijvoorbeeld de VS –  dit gerechtshof niet erkennen, wint het echter meer en meer aan betekenis. De tribunalen betreffende Joegoslavië en Rwanda onderstrepen dat.

Over deze problematiek en de totstandkoming van dit strafhof houdt de heer Edmund Verbeet –  voormalig bestuurslid van Liemers-Niederrhein en lang werkzaam geweest in de Duitse rechterlijke macht – een interessante voordracht op woensdag 9 oktober 2019 in Herberg Heeren Dubbel in ‘s-Heerenberg (op het voorplein van Huis Bergh), aanvang 19.00 uur.  I.v.m. de voorbereiding is aanmelden bij het secretariaat gewenst: secretariaat@liemers-niederrhein.eu.  Voor nadere inhoudelijke toelichting kunt u contact opnemen met de heer Wim van Heugten (0316 26 42 35)

De vereniging Liemers-Niederrhein staat open voor iedereen met interesses in grensoverschrijdende cultuur. Juist voor 50- en 60 plussers die na een voldoening gevend werkleven ‘lust’ hebben hun horizon te verbreden is deze vereniging een echte aanrader. Meer info en contactgegevens vindt u op de website van de vereniging

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!