Welnu realiseert all-electric woningen binnen EPC-norm met infrarood verwarming

58 Views

Als eerste leverancier van infrarood verwarming realiseert Welnu all-electric woningen die voldoen aan de normen voor duurzaam bouwen. Ze worden aan de Lengelsweg in ’s-Heerenberg gebouwd door Haase Bouw en zullen begin volgend jaar worden opgeleverd.

 

De woningen zijn in meerdere opzichten uniek. Ze vallen binnen de wettelijke norm voor duurzame bouw (EPC-norm), terwijl ze niet, zoals gebruikelijk door een warmtepomp, maar door infraroodpanelen worden verwarmd. ‘We hebben aangetoond dat met de panelen binnen de norm blijven’, zegt Cor van Dijke van Haase Bouw. ‘Infrarood verwarming heeft het imago dat het veel stroom verbruikt, maar deze nieuwe generatie panelen verbruikt juist heel weinig elektriciteit.’

 

Glad afgewerkte plafonds

Normaal gesproken worden infraroodpanelen onder het plafond gemonteerd. Bij deze woningen wordt een nieuwe techniek toegepast. De panelen zijn namelijk geïntegreerd in de kanaalplaten. Dat betekent dat de plafonds met daarin de infraroodpanelen strak afgewerkt zijn.

Ook past Haase bouw een nieuwe techniek van bouwen toe. Het merendeel van de woningonderdelen, wanden met isolatie en steenstrips, komt kant en klaar uit de fabriek. Dat scheelt bouwtijd, vrachtwagenbewegingen en verlaagt dus de stikstofuitstoot. De milieuwinst begint dus bij de bouw.

Het  warme tapwater wordt geleverd door een warmtepompboiler. De boiler en panelen nemen weinig ruimte in beslag. Daardoor is de technische ruimte veel kleiner dan bij gebruik van een warmtepomp. Er komt meer ruimte beschikbaar voor wonen. Ook is infrarood verwarming geruisloos. Infrarood is in aanschaf goedkoper dan een warmtepomp.

 

Tweede generatie panelen

Welnu panelen behoren tot de tweede generatie infrarood panelen. Dat betekent dat ze een hoog rendement hebben en geschikt zijn om toe te passen als hoofdverwarming. De fabrikant uit Duiven levert een gebruikersvriendelijk systeem dat werkt met een app. De warmte is erg comfortabel. Ze voelt aan alsof de zon zacht op je huid schijnt. De systemen worden behalve in woningen ook toegepast in winkels, kantoren en werkplaatsen.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!