woensdag, december 6, 2023
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioEvenementenWillem Tell en Excelsior vieren honderdjarig jubileum

Willem Tell en Excelsior vieren honderdjarig jubileum

Eeuwelingen Willem Tell en Excelsior laten Loo twee weekenden feesten

  • Schutterij Willem Tell en muziekvereniging Excelsior bestaan honderd jaar
  • Met Pinksteren (26, 27 en 28 mei) en in het weekend van 10 en 11 juni zijn er festiviteiten

LOO – Twee weekenden is het groot feest in Loo, want schutterij Willem Tell en muziekvereniging Excelsior bestaan honderd jaar. Dat wordt gevierd met onder meer feestavonden, een concert en het schuttersconcours van kring de Liemers.

Willem Tell en Excelsior werden in het voorjaar van 1923 opgericht. Precies honderd jaar later zijn beide dorpsvereniging vitaler dan ooit tevoren en vieren zij het bijzondere jubileum zij aan zij. De afgelopen jaren hebben Willem Tell en Excelsior toegewerkt naar deze mijlpaal. Er is een groots, feestelijk programma voorbereid. Alle openbare activiteiten vinden plaats in en rond het schuttersgebouw van Willem Tell (Loostraat 38).

Jubileumconcert Oud & Nieuw
Op vrijdag 26 mei (zaal open: 19.30 uur) beginnen de festiviteiten met het jubileumconcert Oud & Nieuw van Excelsior. Onder leiding van dirigent Michael van den Broeck brengen de muzikanten werken ten gehore van onder meer Coldplay, Robbie Williams en Ennio Morricone. Daarnaast komen er bekende melodieën voorbij uit de jaren zestig en de Amerikaanse televisieserie Glee. Halverwege gebeurt er iets bijzonders: na jaren van sparen presenteert Excelsior haar nieuwe uniformen. Ook het flink uitgebreide opleidingsorkest laat van zich horen. De entree is gratis.

Keizerschieten en feest met Cabrio
Willem Tell koestert haar historie. Op zaterdagmiddag 27 mei komen zo veel mogelijk oud-koningen samen voor een gezellig (besloten) samenzijn en een groepsfoto. Met een goed gevulde maag verplaatsen zij zich vervolgens naar het schietterrein (18.30 uur). Daar is er eerst het prijsschieten, gevolgd door het keizerschieten. Oud-koningen strijden om de titel ‘keizer van Loo’. Direct daarna (omstreeks 19.30 uur) begint het avondfeest. Topband Cabrio zorgt van de eerste tot de laatste seconde voor een magnifieke sfeer. Iedereen is welkom. De entree voor (jeugd)leden en kermiskaarthouders is gratis. Anderen hebben toegang voor 12,50 euro.

Heerlijke blaasmuziek
Het zondagmiddagprogramma (28 mei) is er eentje voor het hele gezin. Excelsior heeft aan het begin van de middag (12.30 uur) een leuke fotospeurtocht voor jong en oud. De rest van de middag (vanaf 14.00 uur) staat in het teken van muziek. Er is aandacht voor hetgeen leerlingen van de Bernadetteschool hebben geleerd van Excelsior tijdens de acht schoollessen van het muziekeducatieproject. Bovenal is er heerlijke blaasmuziek van de Vesters Walder Muzikanten. Zij spelen naast Egerländer en Moravische volksmuziek ook bigbandmuziek, dansnummers en meezingers. De entree is gratis.

Voeten van de vloer met Cabrio
Na een korte break gaan de voeten op zondagavond (28 mei, 19.30 uur) opnieuw van de vloer in het schuttersgebouw. De topmuzikanten van allround coverband Cabrio zorgen met hun top 40-nummers, dijenkletsers, opzwepende medleys, rocksongs en feesttentkneiters wederom voor een spetterend feest. Voorafgaand daaraan maken Willem Tell, Excelsior en schietvereniging Jemmy Tell een rondtocht door het dorp.

Jubileumreceptie
Het honderdjarig bestaan van beide dorpsverenigingen is een bijzonder moment. Wie de schutters en muzikanten wil feliciteren kan dat doen tijdens de gezamenlijke, openbare jubileumreceptie op zaterdag 10 juni (15.00 uur). Belangstellenden worden welkom geheten met koffie en wat lekkers. Na het officiële gedeelte is er gelegenheid om samen een verjaardagsborrel te drinken.

Schuttersconcours met negentien verenigingen
Het slotstuk van de jubileumfestiviteiten is het schuttersconcours van kring de Liemers (opening op het terrein van S.V. Loo: 11.00 uur). Maar liefst negentien verenigingen presenteren zich met onder meer hun koningsparen, vendeliers, muziekkorpsen, marketentsters, bielemannen en schutters. Daarnaast strijden zij om de prijzen tijdens de vele wedstrijden. Het concours is een kleurrijk spektakel dat bovendien oergezellig is. Deejay en entertainer Marco Verriet bouwt in het schuttersgebouw een groot feest (vanaf 13.30 uur). Voor de jeugd is er in de middag een ballonnenclown en een springkussen op het evenemententerrein.

Jubileummagazine Honderd
Inwoners van Loo, leden & kermiskaarthouders van Willem Tell, muzikanten en sponsoren hebben in aanloop naar de festiviteiten het jubileummagazine Honderd in de brievenbus ontvangen. Daarin staat onder andere een interview met Wim Derksen, de oudst levende koning van Willem Tell (tegenwoordig woonachtig in Twente). Daarnaast vertellen de muzikanten Rowyn Polman en Wim Ebben over hun muziekhobby en de nieuwe uniformen en instrumenten van Excelsior. Het magazine biedt ook veel praktische informatie over alle festiviteiten.

Op de social media van Willem Tell en Excelsior (Facebook en Instagram) zijn de laatste nieuwtjes over de jubileumfestiviteiten te vinden.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties