Zomeravond orgelbespelingen Doesburg

48 Views

Op donderdag 25 juli a.s. bespeelt Zsuzsa Elekes het Walckerorgel in de Grote of Martinikerk te Doesburg in het kader van de serie zomeravond orgelbespelingen van StiDoMu.

Zsuzsa is een vaste waarde in deze jaarlijkse serie. Sinds 1989 is zij bijna jaarlijks in de Doesburgse orgelserie te beluisteren. Ze voert werken uit van Joh. Seb. Bach, Volker Bräutigam, Franz Liszt, Samuel de Lange sr, Deszõ Antalffy en Sigfrid Karg-Elert.

Zsuzsa studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Bartòk Conservatorium en aan de Franz Liszt Academie in haar geboortestad Boedapest. Na haar studie cum laude te hebben afgesloten, maakte een stipendium van de Hongaarse staat het haar mogelijk in Leipzig bij de organist Hannes Kästner te studeren, toentertijd organist van de Thomas Kirche. Daarna nam zij nog deel aan meestercursussen bij o.a. Marie-Claire Alain, Jean Guillou, Michael Radelescu en Tuigi Tagliavini.

Al tijdens haar studie won zij de tweede prijs van het Internationaal Liszt Orgelconcours in Budapest (1978). In 1980 won zij de eerste prijs van het Internationaal Bach Concours te Leipzig. Tweemaal werd Zsuzsa Elekes onderscheiden door het Liszt Gesellschaft voor haar opnamen met orgelwerken van Franz Liszt, terwijl haar in 1994 de Liszt-prijs van het Hongaarse Ministerie van Cultuur ten deel viel. In 1994 maakte zij een CD op het Monumentaal Walcker-orgel, die in Europa een goed onthaal kreeg evenals de in 2009 verschenen CD met werken van Hongaarse componisten eveneens gespeeld op het Doesburgse orgel.

 

Donderdagavond 25 juli a.s. in de Grote- of Martinikerk te Doesburg om 20.00 uur.

Toegang € 12,00, voor donateurs van StiDoMu € 10,00.

Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur

Het concert duurt ongeveer een uur.

Foto: Gerco Schaap

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!