Zomeravond orgelbespelingen in Doesburg

74 Views

Op donderdag 22 augustus a.s. bespeelt de Spaanse organiste Loreto Aramendi het Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Het concert vindt plaats in samenwerking met de Stichting Vox Humana. Deze stichting is in het jaar 2000 opgericht en heeft als doel het bevorderen van de orgelkunst en het bekend maken van historische en nieuwe orgels in en buiten Nederland. De stichting tracht dit doel te bereiken door het organiseren van activiteiten zoals concerten, excursies, concoursen en masterclasses.

Op het programma staan onder andere het Pilgerchor uit Tannhäuser van Richard Wagner in een transcriptie van Franz Liszt, de Danse macabre van Camille Saint-Saëns, Pavane pour une enfant défunte van Maurice Ravel en werken van Jehain Alain, Sergej Rachmaninov, Gabriel Fauré en Charles Tournemire.

Loreto Aramendi is afkomstig uit Noord-Spanje. Ze is titulair organist van het Cavaillé-Coll-orgel in de kerk van Santa María del Coro in San Sebastián en professor aan het lokale Escudero Conservatorium. Ze studeerde orgel, piano, klavecimbel en kamermuziek aan de conservatoria in San Sebastián, Bayonne, Lyon, Parijs en Barcelona en behaalde de hoogste diploma’s met onderscheiding. Haar docenten waren Bernadette Carrau, Esteban Landart, Jean Boyer, Louis Robilliard, Jacques van Oortmerssen (orgel), Noelle Spieth (klavecimbel), Jacques Rouvier, Edith Fischer en Jorge Pepi (piano). Gedurende twee jaar ontving ze een studiebeurs van de provinciale regering van Gipuzkoa en de “Fundación Lartundo”. Haar studie heeft ze verdiept met vele masterclasses bij onder anderen Jacques van Oortmerssen en Jan Willem Jansen. Een drukke concertpraktijk heeft haar geleid naar de Verenigde Staten, Rusland, Argentinië, Japan, Noorwegen, Engeland, Italië, België, Finland, Canada, Frankrijk en Nederland. Loreto Aramendi werkt als organist, pianist en klavecinist samen met ensembles in verschillende bezettingen en stijlen, waaronder het Baskische Nationale Orkest, waarmee ze twee cd’s opnam. Door haar interesse in de orgelbouw is ze betrokken bij verschillende restauratieprojecten in Spanje en Frankrijk. In 2015 publiceerde Loreto Aramendi een dubbel-cd, opgenomen op het Cavaillé-Coll-orgel in San Sebastián met muziek van Franck, Liszt, Brahms en Tournemire. Deze productie werd aanbevolen door internationale tijdschriften als “Choir & Organ” en “Sydney Organ Journal”. Haar in 2017 verschenen dubbel-cd met transcripties van Louis Robilliard, gespeeld op het Cavaillé-Coll-orgel van de Abdijkerk Saint-Ouen in Rouen, werd door de pers unaniem met lof ontvangen.

Donderdagavond 22 augustus a.s. in de Grote- of Martinikerk te Doesburg om 20.00 uur.
Toegang € 12,00, voor donateurs van StiDoMu € 10,00.
Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur.
Het concert duurt ongeveer een uur.

Op de foto: Loreto Aramendi
Fotograaf: Dennis Lacorre

 

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!