dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgStudie naar uitbreiding haven en bedrijventerrein Verhuellweg

Studie naar uitbreiding haven en bedrijventerrein Verhuellweg

Twee grote Doesburgse bedrijven, Ubbink en Koninklijke Rotra, hebben laten weten vanwege de groei van hun watergebonden logistieke activiteiten in Gelderland, te willen uitbreiden. Zij zijn beiden gevestigd aan de Verhuellweg in Doesburg, aan de rand van de IJssel bij Het Zwarte Schaar.

Een eerste ruimtelijke verkenning in opdracht van de gemeente Doesburg heeft aangetoond dat een uitbreiding kansrijk is. De gezamenlijke bedrijven en betrokken overheden hebben daarom in goede samenwerking besloten tot een haalbaarheidsstudie.
De uitbreiding met circa 20 hectare, economisch onderbouwd door beide bedrijven in een zogeheten “position paper”, zou moeten plaatsvinden bij Het Zwarte Schaar in de Fraterwaard. Hiermee kan versnippering van hun bedrijfsactiviteiten, of zelfs een definitieve verhuizing uit de regio, worden voorkomen. De gevolgen voor de werkgelegenheid, maar ook voor de kennis en kunde op logistiek terrein, zijn bij deze mogelijke uitbreiding positief. Daarbij versterkt uitbreiding op de huidige locatie verduurzaming van (logistieke) activiteiten met bundeling van ladingstromen en intensiever gebruik van schone brandstof (LNG) met aanwezigheid van een (multimodaal) vulstation op de huidige terminal. Beide bedrijven zetten daarom in op het realiseren van een watergebonden ecopark IJssel Valley. Het ecopark vormt één van de vier watergebonden bedrijventerreinen in de provincie Gelderland.
De betrokken overheden en bedrijven hebben met elkaar afgesproken, dat de haalbaarheidsstudie in gezamenlijkheid zal plaatsvinden. Gemeente Doesburg en gemeente Rheden gaan in samenwerking met de Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Doetinchem deze haalbaarheidsstudie uitvoeren conform de procedures van de Wet Ruimtelijke Ordening. De Ladder voor duurzame verstedelijking wordt uitdrukkelijk gehanteerd. Er is zeker ruimte voor consultatie en inspraak van alle betrokken partijen. Naast de al genoemde overheden en bedrijven zijn dat bijvoorbeeld landeigenaren, boeren, natuurorganisaties en de nabijgelegen campings.
In de haalbaarheidsstudie die nu gaat plaatsvinden onder regie van de gemeenten Rheden en Doesburg, wordt onder andere gekeken naar compenserende maatregelen. Zo moet onder andere worden gekeken naar compensatie voor het water en de natuur. Koninklijke Rotra heeft aan de gemeente Rheden laten weten dat het bedrijf de voormalige steenfabriek De Groot in Rheden niet gaat ontwikkelen om uit te breiden, nu de haalbaarheidsstudie voor de locatie in Doesburg van start gaat. De betrokkenheid van de gemeente Doetinchem benadrukt meteen ook het interregionale belang van deze haalbaarheidsstudie, die eind 2016 klaar moet zijn. Doesburgs wethouder Ellen Mulder is optimistisch: “Met een goede haalbaarheidsstudie, twee van zulke prachtbedrijven die willen investeren in de toekomst van deze regio’s, terwijl op hetzelfde moment zo’n stevige bestuurlijke samenwerking tot stand is gekomen, daar kun je alleen maar heel erg blij mee zijn. Dit is goed voor de economische ontwikkelingen, voor het vestigingsklimaat en voor de werkgelegenheid in een heel groot gebied in en rond de regio Arnhem/Nijmegen en de Achterhoek. Eigenlijk dus voor heel Oost-Nederland.”
Rhedens wethouder Nicole Olland onderschrijft het bovenstaande. “Als gemeente Rheden staan we open in het proces en zien we graag dat de locatie van de voormalige steenfabriek in Velp een passende bestemming krijgt.”

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties