Herdenkingsmonument Groessense broers Jan en Piet Meuwsen

903 Views

Een trieste dag in de geschiedenis van Groessen. Op dinsdag 19 september 1944 worden de broers Jan (23) en Piet Meuwsen (17) door de Duitsers doodgeschoten. Nu krijgen beide mannen een herdenkingsmoment.

Er bestaan verschillende versies over wat er toen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groessen gebeurd is. Zeker is dat beide jongens zijn gaan kijken naar een Duits jagervliegtuig, dat in de buurt van de Vossendel neerstortte of een noodlanding moest maken. De jongens werden door Duitse militairen ontdekt en doodgeschoten. Door bemiddeling van de Groessense kapelaan Weterman gaven de Duitsers toestemming de stoffelijke overschotten te herbegraven onder voorwaarde dat tijdens de begrafenis geen ontregelden zouden plaatsvinden. Een paar dagen later zijn de broers herbegraven op het RK-kerkhof in Groessen.
Om dit droevige maar ook bijzondere verhaal levend te houden heeft het college van burgemeester en wethouders van Duiven besloten een herdenkingsmonument op te richten aan de Leuvensedijk in Groessen. De onthulling van het herdenkingsmonument is donderdag 4 mei. Tijdens het programma wordt er stil gestaan bij het verhaal en is er moment van stilte ter nagedachtenis.
Meer informatie is verkrijgbaar bij Hanneke Scheeres van de gemeente Duiven: h.scheeres@duiven.nl.

Op de foto Piet (links) en Jan Meuwsen.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

7 reacties

 1. Wil Beck Schepers

  Dit zijn mijn ooms ..,de broers van mijn moeder.

 2. annemieke hoek

  Dit zijn de broers van mijn oma. Heel bijzonder is dit. Dank tante wil voor delen

  • Hanneke

   Beste Annemieke & Wil, graag wil ik in contact komen met familie van de broers ivm een persoonlijke uitnodiging voor de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei.

   Kunt u misschien uw telefoonnummer of mailadres sturen aan h.scheeres@duiven.nl? Dan neem ik contact op (indien gewenst door u)

   Mvg, Hanneke Scheeres

 3. Wil Beck SWchepers

  Ik ben de zus van Jo Schepers , waar u contact mee heeft gehad,hij woont in Duiven.zen is de persoon waar u mee correspondeert. Het is voor mij erg moeilijk om van Beneden Leeuwen naar Duiven te reizen. Gr Wil

 4. Maria de Haan

  Ik ken het verhaal dat door mijn ouders verteld werd. Ze waren er altijd nog van onder de indruk en daardoor had het op ons ook impact. Mooi dat er zoveel later een monument komt.

  • Jo Schepers

   Hallo Maria,
   ik ben een neef van Jan en Piet Meuwsen enn heb al veel uitgezocht over het hoe en wat er is gebeurd op 19 september.
   ik ben eigenlijk ook wel geinteresseerd in het verhaal dat er bij jullie is verteld.
   Misschien geeft mij dat nog nieuwe informatie.
   Ik hoor graag van je.
   Groet, Jo Schepers

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).