zaterdag, april 13, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenLoose kermis volgend hoogtepunt voor honderdjarig Willem Tell

Loose kermis volgend hoogtepunt voor honderdjarig Willem Tell

In mei en juni vierde schutterij Willem Tell nog haar honderdjarig bestaan. Amper twee maanden later is het opnieuw groot feest bij de Loose schuttersvereniging. Willem Tell is in de ban van de Loose kermis (zaterdag 19 tot en met dinsdag 22 augustus). Zaterdag en zondag staat toporkest Summerland op het podium, op maandag en dinsdag slingert New Leaf het feest aan.

“De jubileumfestiviteiten in mei en juni hebben al onze verwachtingen overtroffen. Van het begin tot het einde konden wij en muziekvereniging Excelsior – ook honderd jaar – op enorme publieke belangstelling rekenen. Hoogtepunt was het schuttersconcours van kring de Liemers, met talloze geüniformeerden. Met de Loose kermis doen we het feest nog eens dunnetjes over en laten we opnieuw zien dat onze tradities springlevend zijn. Zoals elk jaar in augustus staat Loo te trappelen om aan de Loose kermis te beginnen”, zegt voorzitter Albert Booltink van Willem Tell.

Feest en tradities
De Loose kermis begint op zaterdagavond. Dan halen schutterij Willem Tell, schietvereniging Jemmy Tell en muziekvereniging Excelsior koning Theo van Schaik bij zijn ouderlijk huis in Loo af. Na terugkomst in het schuttersgebouw barst het feest los met topband Summerland (20.00 uur). Op kermiszondag is er allereerst een schuttersbijeenkomst (10.450 uur) in het Huis van Loo (de voormalige kerk), waarna de processie (12.00 uur) door de straten van Loo trekt. In de avond is het van de eerste tot de laatste minuut groot feest met Summerland (20.00 uur).

Feest en koning(inne)schot

Op kermismaandag komen leden, inwoners, oud-Loonaren en feestvierders uit de regio samen voor een grandioos feest. New Leaf, die deze dag het stokje van Summerland overneemt, staat al om 11.00 uur op het podium van het schuttersgebouw. Ook in de avonduren (vanaf 20.00 uur) jaagt deze allround band het feestje aan.

 

Aan tradities is er ook op maandag geen gebrek. De schutters en muzikanten halen ’s ochtends het college van B&W (gemeente Duiven) op bij de familie Van Sadelhoff in de Loostraat. Om 10.45 uur begint het prijsschieten achter het schuttersgebouw, gevolgd door het koning(inne)schieten (12.00 uur). Alle leden (mannen en vrouwen) die ten minste vijf jaar lid zijn, mogen hieraan deelnemen. De strijd om de belangrijkste titel van Loo is dit jaar extra sfeervol. Willem Tell heeft op het schietterrein meer ruimte gemaakt voor toeschouwers na de grote belangstelling tijdens de voorbije edities. Het terrein wordt aangekleed met statafels, banken en een drankeiland. Op de achtergrond klinkt de muziek van New Leaf.

 

Dinsdag familiedag
Willem Tell heeft kermisdinsdag omgedoopt tot de familiedag. Voor alle generaties is er die dag iets te beleven. Het schuttersgebouw is vanaf 10.30 uur geopend voor de kinderen (en hun ouders, opa’s, oma’s, buren, vrienden, etc.). Er komt een professionele ballonnenvouwer langs, er wordt geschminkt, er zijn leuke spellen en er wordt geknutseld. De zaal is prachtig aangekleed met versieringen die de jeugd in aanloop naar de Loose kermis zelf heeft gemaakt (dit gebeurt op woensdag 16 augustus, 19.00 uur).

New Leaf begint rond de klok van 11.00 uur met muziek die de kinderen bekend in de oren klinkt. Na terugkomst van de schutterij, die al in de vroege ochtend is uitgetrokken om de nieuwe koning(in) op te halen, is het in het schuttersgebouw opnieuw groot feest voor alle generaties. In de middag wacht er nog een spetterend optreden van Belinda Kinnaer. Zij weet wat het is om het schuttersgebouw op de kop te zetten, want jarenlang stond zij als zangeres van Commercial Break op het podium tijdens de Loose kermis. Tegenwoordig timmert ze solo aan de weg. In de avond (vanaf 20.00 uur) is er de grote finale van de Loose kermis 2023, opnieuw met New Leaf.

 

  • Op kermismaandag én -dinsdag zijn alle leden uitgenodigd om (in vrijetijdskleding) met de schuttersgroep mee te trekken. Zo kan iedereen de tradities van Willem Tell van dichtbij meebeleven. Op dinsdag (9.00 uur) is er een schuttersontbijt
  • Op dinsdagmiddag wordt bekendgemaakt welke straat/ buurt de mooiste ereboog heeft. Tijdens de Loose kermis staan er liefst twaalf erebogen in het dorp

Huisregels
De Loose kermis is overdag en ’s avonds gratis toegankelijk voor leden (en hun kinderen tot 16 jaar) en kermiskaarthouders. Mensen (van buiten Loo) die geen lid zijn of kermiskaart hebben, betalen ’s avonds 12.50 euro per persoon (toegang van 16 jaar). Overdag is de entree voor iedereen gratis. Mensen uit Loo die geen lid of kermiskaarthouder zijn, hebben geen toegang. Mensen onder de achttien jaar mogen geen alcohol nuttigen. Een geldig legitimatiebewijs is verplicht.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties