donderdag, juli 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenAan de slag met verstevigen bibliotheekwerk in Westervoort

Aan de slag met verstevigen bibliotheekwerk in Westervoort

 Kunstwerk! ontvangt een eenmalige specifieke uitkering van de overheid om bibliotheekvoorzieningen te verbeteren of door te ontwikkelen in de gemeente Westervoort. De overheid stelt dit geld beschikbaar om de bibliotheek nu én in de toekomst voor iedereen beschikbaar en bereikbaar te laten zijn.

Volgens Bert Frölich, directeur van Kunstwerk! de culturele voorziening in de Liemers, is de financiering hard nodig. “Vanaf 2025 komt er een zorgplicht voor gemeenten en provincies om de toegang tot de openbare bibliotheek te waarborgen. Iedere inwoner heeft dan recht op een goed bereikbare volwaardige openbare bibliotheek. Daarvoor wordt de bibliotheekwet aangepast. Bibliotheken zijn allang niet meer de plek om alleen boeken uit te lenen, een volwaardige bibliotheek is er bijvoorbeeld ook voor taalcursussen en computertrainingen voor beginners. En om culturele activiteiten, voorleesmiddagen, inloopkoffie of belastingspreekuren te organiseren. Dat kan nu lang niet in iedere gemeente.”

In het voorjaar van 2023 konden gemeenten financiering aanvragen om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten of bestaande voorzieningen door te ontwikkelen en te versterken. Bijna 150 gemeenten hebben een aanvraag ingediend. In totaal is meer dan 39 miljoen euro aangevraagd. Het budget dat beschikbaar was, 17,6 miljoen, is daarmee ruim overvraagd. Daarom hebben niet alle gemeenten financiering toegekend gekregen.

Gemeente Westervoort kreeg, net als 51 andere gemeenten, de financiering toegekend op basis van de volgende criteria: Als eerste hebben gemeenten financiering gekregen die nog geen bibliotheekvestiging hadden en een vestiging willen oprichten. Daarna is voorrang gegeven aan aanvragen van gemeenten waar de gemiddelde afstand tot een vestiging of servicepunt groot is, en die te maken hebben met maatschappelijke opgaven, zoals een hoog risico op onderwijsachterstand en groot aandeel laaggeletterdheid.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties